Anne ve Çocuk

Beslenme Çantasında Neler Olmalıdır?

Beslenme çantası, okul çağındaki çocukların yanına konulan ve okulda sağlıklı beslenmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan bir araçtır. Hiç şüphesiz ki beslenme, hayatın her alanında önem taşımaktadır. Gerek fizyolojik, gerekse de psikolojik sağlığımız açısından dengeli beslenmenin olumlu etkileri yadsınamaz.

Ancak özellikle okul dönemindeki çocukların beslenmesi, güçlü bir bağışıklık sisteminden, ders başarısına kadar oldukça geniş bir yelpazeye etki etmektedir. Hiç birimiz çocuğumuzun kantinde satılan ambalajlı gıdaları ya da hazır yiyecekleri tüketmesini istemeyiz. Bu nedenle de onlara evde yapmaya özen gösterdiğimiz, sağlıklı besin maddesi alternatiflerini sunarız.

Peki ya çocuğunuzun yiyecek-içecek çantasına neler koymalısınız? İşte biz de bu yazımızda, sizlere fikir verecek pek çok seçenekten söz ediyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

beslenme çantası

Beslenme Çantasında Kahvaltı İçin Bulundurulacak Bazı Menü Seçenekleri

Hepimizin bildiği ve uzmanların da sıklıkla tekrar ettiği bir konu vardır ki, o da; ”kahvaltı günün en önemli öğünüdür”. Ders zilinin erken çalması, hayatın içerisindeki bir takım telaşlar veya çok erken saatlerde beslenmeyi reddetme gibi nedenlerle, bazı çocuklar kahvaltılarını yapmadan evden çıkmak durumunda kalabiliyor. Böyle durumlarda da beslenme çantasına konulacak kahvaltılıklar kurtarıcı olarak görülüyor.

O halde seçeneklere bir göz atalım..

  • Haşlanmış yumurta- peynir- zeytin- süt- dilim şeklinde ekmek- salatalık ve domates
  • Sebzeli omlet- mevsimine uygun olarak sıkılmış taze meyve suları- ceviz veya badem gibi kuru yemişler
  • Tahin&pekmez- dilim ekmek- menemen veya peynirli yumurta
  • Tost (malzemesi bol ve isteğe göre) – ev yapımı meyve suyu

Beslenme Çantasında Ara Öğün İçin Bulundurulacak Bazı Menü Seçenekleri

Ara öğün aslında sandığımızdan da daha önemli bir öğün çeşididir. Kan şekerini dengeleyici ve metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Uygun koşullarda ve doğal olarak hazırlanmış bir ara öğün menüsü sayesinde, çocuğunuzun açlık hissi bastırılmış olacak ve konsantrasyon seviyesi artacaktır. Seçeneklerden bazıları ise şöyledir;

  • Kuru meyveler (kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm veya kuru erik gibi) – kuru yemişler (fındık, fıstık, leblebi gibi) ve süt
  • Mevsim meyvesi (elma, armut, portakal gibi) – grisini- kefir veya ayran
  • Ev yapımı olmak şartıyla katkı maddesi içermeyen marmelatlar (tatlı isteğini bastırmak amacıyla)

beslenmecantasii

Beslenme Çantasında Ana Öğün İçin Bulundurulacak Bazı Menü Seçenekleri

Ana yemek vücudun protein ve karbonhidrat gibi ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanmalı, aynı zamanda pratik ve besleyici olmalıdır. Sizin için hazırladığımız menü alternatiflerini değerlendirebilir, çocuğunuzun sağlıklı beslenmesine destek olabilirsiniz.

  • Tam tahıllı buğday ekmeğinin içerisine konulan peynir ve bol yeşillik ile hazırlanmış bir sandviç- taze sıkılmış portakal veya mandalina suyu
  • Evde yapacağınız malzemesi bol, besin değeri yüksek bir poğaça veya simit- ayran veya sade kefir
  • Havuçlu, tarçınlı veya cevizli seçenekleriyle ev yapımı kek- süt
  • Ekmek arasına yerleştirilmiş tavuk-köfte veya balık (ton balıklı sandviç de olabilir)- meyve suyu (günlük olarak sıkılmış)
  • Patates salatası- tere-roka gibi yeşillikler- ayran
  • Ev yapımı ıspanak topları, çıtır tavuklar veya sebzeli köfte- kefir, ayran ve yine taze meyve suyu alternatiflerinden biri ile..

Beslenme Çantasında Hazır Gıda Yer Alan Çocukların Yaşayabileceği Yan Etkiler

Ambalaja girmiş, dondurulmuş veya katkı maddeleriyle güçlendirilmiş gıdalar çocuklarımızın beslenme çantasında kesinlikle yer almamalıdır. Aksi takdirde orta-uzun vadede pek çok sıkıntı ile karşılaşılması kaçınılmaz olacaktır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür.

  1. Çocukluk çağı obezitesi
  2. Kronik hastalıklar (kalp, tansiyon, şeker gibi)
  3. Okul başarısında düşüş yaşanması
  4. Odaklanma problemleri
  5. Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  6. Baş ağrısı veya baş dönmesi
  7. Çabuk acıkma
  8. Sosyal ve duygusal anlamda yaşanabilecek bir takım problemler

beslenmecantasi

Okul Çağı Çocukları İçin Beslenme Önerileri

  • Güne, önce 1 bardak ılık su, ardından da muhakkak kahvaltı ile başlanmalıdır.
  • Peynir, süt, yoğurt, ayran veya kefir gibi yoğun kalsiyum içeren fermante gıdaların, günlük olarak tüketilmesine özen gösterilmelidir.
  • Okula giden bir çocuğun, gün içerisinde en az 1 öğün meyve ve sebze yemesi sağlanmalıdır.
  • Proteinden zengin baklagiller, tavuk, et veya balık gibi besinler, gelişim çağındaki bir çocuğun beslenme programında mutlaka yer almalıdır.
  • Atıştırmalık olarak; cips, şeker, çikolata veya bisküvi yerine, kesinlikle kuru yemişler ya da kuru meyveler tercih edilmelidir.
  • Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da, günde en az 8-10 bardak su içilmesi ve yeterli sıvı alımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Beslenme Çantasında Neler Olmalıdır İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu