Alternatif TıpBeslenme ve Diyet

Fındığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Fındığın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Lezzetiyle ve yararlarıyla bilinen bu muhteşem kuru yemiş, aynı zamanda sağlıklı abur cuburlar arasında yer alıyor. Ara öğünlerinizi ya da televizyon karşısındaki film keyfinizi süsleyen bu muhteşem yiyecek, başta kalp olmak üzere iç organlarımıza adeta şifa dağıtıyor.

Son zamanlarda ise yeni bir tartışma konusu gündemde! Fındığı çiğ mi yoksa kavrulmuş halde mi tüketmek gerekir? Aslında her iki çeşidiyle de pek çok özelliğinden yararlanabilirsiniz. Ancak yine de uzmanların bir kısmı çiğ fındığın bir adım daha önde olabileceğini savunuyor.

Fındığın sağlığa faydaları

İşte biz de bu yazımızda sizlere; çiğ ya da kavrulmuş, her ne şekilde olursa olsun benzersiz bir besin maddesi olan fındığın, sağlığımıza ne gibi faydaları ve katkıları olabileceğinden söz edeceğiz. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Fındığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle şifanın adresidir diyebiliriz. Ayrıca lifli yapısı sayesinde mide ve bağırsak sağlığını da korumaktadır.

Hepimizin bildiği gibi kansızlık ile baş etmek oldukça zordur. Üşüme, titreme, renkte solgunluk, ellerde uyuşukluk ve aşırı halsizlik gibi belirtilerle kendisini gösteren kansızlık probleminde, mutlaka E vitamini desteği almak gerekiyor. Fındık ise adeta bir E vitamini kaynağıdır diyebiliriz.

Kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı gibi sorunlarla savaşmaktadır. Ayrıca ateşli hastalıklar, soğuk algınlığı ve gribe karşı bağışıklık sistemini destekleyici bir besin maddesidir.

Fındığın sağlığa faydaları say say bitmez demiştik değil mi? B6 vitamini bakımından oldukça zengin olan fındık, sinir sisteminin doğru ve dengeli bir biçimde çalışmasına destek olur. Buna bağlı olarak; vücutta bulunan seratonin, melatonin ve epinefrin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasını kolaylaştırır.

findik

Protonosiyanidinler, kersetin ve kaemferol gibi fitopkimyasal ile flavonoidler bakımından depo görevi gören fındık, beyin hücrelerinin korunmasına, yenilenmesine ve alzheimer ya da parkinson gibi nörolojik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Günlük yaşamda da mental ve ruhsal açıdan iyilik halini arttırır.

Magnezyum eksikliğine fındık sayesinde dur diyebilirsiniz! Kaslardaki gerginliğin ve spazmların engellenebilmesi için, magnezyum çok önemli bir ihtiyaçtır. Fındık yiyerek bu gereksiniminizin önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz. Tabi düzenli tüketmeniz şartıyla..

İlerleyen yaş, genetik faktörler, çevresel etmenler ve bazı yanlış beslenme şekilleri ya da kullanılan bir takım ilaçlar nedeniyle; cilt yüzeyi zaman içerisinde bozulur, yaşlanma emareleri gösterir veya yıpranır. Ayrıca UVA ya da UVB ışınlarına uzun süre maruz kalmak da cilt kanseri riskini arttırır. Fındık ise; antioksidan kaynağı olması sebebiyle ciltteki dejenerasyonu tedavi eder. Aynı zamanda içerdiği E vitamini ile de cilt hücrelerini yeniler.

Beta-sitosterol adı verilen bir bileşik sayesinde, özellikle meme ve prostat kanserleri başta olmak üzere, pek çok kanser türüne karşı güvenilir bir savaşçıdır. Vücuttaki kötü oluşumları yok etmeye yardımcı olmasının yanı sıra, kanserli hücrelerin gelişimine neden olabilecek faktörleri de ortadan kaldırmaya destek olur.

Kabızlık hepimizin zaman zaman yaşadığı veya bazı vakalarda kronik hale gelebilen bir problemdir. Hayat standardımızı düşüren, ağrılı ve şişkinlikle süregelen bu sağlık sorununa karşı da yine, fındık imdadınıza yetişiyor. Fındığın sağlığa faydaları arasında; lifli gıda olmasından kaynaklanan bağırsak hareketlerini aktive etme özelliği de bulunuyor.

fin

Fındığın Sağlığa Faydaları İle İlgili Bilmeniz Gerekenler!

Diyabet hastasıysanız fındığı çiğ halde tüketmeniz çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Çünkü çiğ fındık glikoz intoleransında iyileşme sağlayan bir besin maddesidir. Çoğumuzun bildiği gibi diyabetik bireylerin az ve sık beslenmesi gerekir. Ara öğünlerinde ise düzenli bir şekilde fındık tüketmeleri önerilir.

Fındığın sağlığa faydaları denince; hiç şüphesiz ki akla gelen ilk organ kalptir. Fındık kalbi koruma potansiyeli olan, bazı sağlıklı yağlar içerir. Bu yağlar kanda bulunan kötü kolesterol düzeyinin (LDL) düşmesine ve iyi kolesterol seviyelerinin ise (HDL) yükselmesine ortam hazırlar. Bunun yanı sıra; demir, bakır, selenyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko barındırır. Böylece kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi görür.

Ve son olarak doz aşımı yapılmaması gerektiğini de belirtelim. 1 avuç fındık yaklaşık 150 kaloriye denk gelir. Her şeyin fazlasının zarar olduğu da malum! Öyleyse günde 1 avuç fındık tüketmeniz yeterli olup, aşırı miktarda fındık yemeniz halinde, vücudunuzun alerjik reaksiyon gösterebileceğini unutmamanız gereklidir.

Fındığın Sağlığa Faydaları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu