Anne ve Çocuk

Özgüvenli Çocuk Yetiştirmenin 8 Kuralı

instagram takipçi hilesi

Dünyaya getirdiğimiz çocuklarımız için her zaman en doğrusunu ve en iyisini isteriz. Fakat ebeveynler farkında olmadan bu durumu bazen abartıp, onlarında birer birey olduğunu ve kararlar verebileceklerini unutuyorlar. Bu durumlar genelde çocuğun mutsuz olmasını, benlik duygusunu kaybetmesini ve özgüveninin zedelenmesine sebep olabiliyor. Çocukların daha hırçın olmasının altında yatan durumlardan birisi de sürekli kontrolde olan ebeveynler diyebiliriz aslında. Özgüvenli, mutlu ve saygılı çocuk yetiştirmek için bazı kurallar ve adımlar vardır. Çok vakit kaybetmeden özgüvenli çocuk yetiştirmek için yapmanız gerekenleri sizlere anlatalım.

ozguvenli cocuk yetistirmenin sekiz kurali1

Özgüvenli Çocuk Yetiştirmenin 8 Kuralı

Sorumluluk Verilmelidir

En başta ve en önemli hususlardan birisi budur. Çocuklara 1 yaşından itibaren bazı sorumluluklar verilmelidir. Bu 1 yaşındaki bir çocuk için örneğin içtiği suyun bardağını kendisi tutması, 5 yaşındaki bir çocuk için ayakkabılarını kendi giymesi olabilir. Örnek olarak bakıldığında bir yetişkin için oldukça basit gözükse de çocuklar için büyük sorumluluklardır. Veya kendi çantasını kendi taşımalı, cebindeki para ile alışveriş yapmayı öğrenmeli gibi gündelik hayattan basit ama sorumluluk getirecek işleri çocuğa vermelisiniz.

Önemseyin

ozguvenli cocuk yetistirmenin sekiz kurali4

Çocuklar artık konuşabildikleri evreye geldiklerinde isteklerini dinleyen kişiler olmasını isterler. Fikirlerinin arkasında durması içinde ebeveynleri tarafından onaylanmak ve dinlenmek isterler. Bu sebeple çocuklarınızı dikkatlice dinlemesiniz ve onlarla iletişim kurmalısınız.

Cesaret Vermelisiniz

Gereğinden fazla bir şekilde korunan çocuklar genelde daha çekingen ve utangaç olurlar. Çocuğa kendi kendine yapabileceği bir şeyler olduğu konusunda cesaret vermelisiniz. İlerde yaşayacağı başarısızlıktan korkmaması gerektiğini ve yanlış da yapabileceğini ancak cesaretlendirerek gösterebilirsiniz. İleride risk almayı bilen ama cesur bireyler olmaları için oldukça önemlidir.

İlginizi çekebilir: Çocuk Zekası Nasıl Geliştirilir?

Kıyaslama Yapmayın

Artık söylenenleri anlayan ve yorumlayabilen çocuğunuz var ise yanında kardeşiyle veya arkadaşlarıyla onu kıyaslamak asla doğru bir davranış olmayacaktır. Bu durum çocuğunuzu daha başarılı yapmak yerine daha mutsuz ve kıskanç bir insan yapabilir. Bununla beraber kendilerini yetersiz hissetmelerine sebep olup, ilerde büyük travmalara da yol açabilecek bir durumdur. Çocuğunuz eğer bir iş de başarılı olamıyorsa, başarılı olabileceği işlere yönlendirerek yeteneğini bulma konusunda onu geliştirebilirsiniz.

Sevin, Sevginizi Gösterin

ozguvenli cocuk yetistirmenin sekiz kurali3

Bebekler ve çocuklar, anneleri ile kendilerini aynı vücutta olarak düşünürler. Belirli bir döneme gelene kadar da bu durum böyle ilerler. Annelerinin onlara karşı yaptığı tavırlara kırılabilir, hatta çok ağlayabilirler. Bunun yanı sıra bebekler ve çocuklar babalarının da kızgınlıklarını ve üzüntülerini anlayabilirler. Bu durum kendileri ile ilgili olduğunda da fazlasıyla kırılırlar.

Onun Daha Çocuk Olduğunu Unutmayın

Her ne olursa olsun karşınızdakinin bir çocuk ve sizin çocuğunuz olduğunu unutmayın. Çocuğunuzdan, bir yetişkin davranışı beklemeyin. Verdiğiniz sorumlulukların küçük ve yapabileceği sorumluluklar olması daha doğru olur. Çocuktan daha olgun davranışlar beklemek gelişimi açısından olumsuz sonuçlanır. Bu durum çocukların, ebeveynlerinin istediği gibi bir çocuk olamadığı gibi düşüncelere kapılmasına sebep olabilir.

Sorduğu Soruları Cevaplayın

ozguvenli cocuk yetistirmenin sekiz kurali5

Çocuklar konuşmaya başladıktan sonra sürekli soru sorarlar. İlgisini çeken veya çekmeyen her şeyi merak ederler. Kimi zaman ebeveynler bu noktada çocuklarına cevap vermekten kaçınabiliyorlar. Fakat çocuğun merak ettiği her şeye sabırla cevap vermek gerekir. Bu durum çocuğun merakını besler. Ebeveynleri ile olan iletişimini güçlendirir ve onlar için sorularının kıymetli olduğunu hisseder.

Emeklerini Övün

Bir iş için yaptığı çabayı, gördüğünüzü mutlaka belli edip çocuğunuzu bu konuda takdir etmelisiniz. Çocuk böyle durumlarda fark edildiğini görür ve kendisine olan güvenini tazeler.

Çocuklarda Özgüven İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu