Anne ve Çocuk

Emzik Kullanımının Yan Etkileri Nelerdir?

Emzik kullanımının yan etkileri nelerdir? Emzik emmek, bebeklerde çok sık karşılaştığımız bir durumdur. Doğumdan itibaren her yaşa ve cinsiyete uygun çeşitli emzikler bulunmaktadır. Adeta ebeveynlerin kurtarıcısı gibi olan bu ürün, bir süre sonra bebeklerin de vazgeçilmezi haline gelmektedir.

Aslında emme refleksi anne karnından itibaren tüm sağlıklı çocuklarda doğal bir şekilde gelişir ve mutlak bir ihtiyaç haline gelir. Fakat bu ihtiyacın doğru zamanda ve doğru şekillerde yönetilmesi önemlidir. Uzun süreli olarak kullanılan emzikler, bir süre sonra ihtiyaçtan öte bir alışkanlığa dönüşerek; hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığa zarar verebilmektedir.

İşte biz de bu yazımızda sizlere; emziğin kullanım süresinden, başlangıçtaki faydalarından, ancak sürenin uzaması halinde oluşturması muhtemel bir takım yan etkilerinden söz ediyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

emzik kullanımının yan etkileri

Emzik Kullanımının Sağladığı Avantajlar

  • Emme refleksinin doğal süreç içerisinde anne karnından itibaren oluştuğundan söz etmiştik. Emmek bebeğin kendisini güvende hissedebilmesi adına gerçekleştirdiği iç güdüsel bir davranış biçimidir. Emzik kullanmak ise bu hissiyatı desteklemektedir.
  • Bebeğe huzur ve sakinlik verir. İhtiyacı karşılanan ve kendini emniyette hisseden bebek, daha mutlu olur ve olumlu davranır.
  • Beslenme saatlerinin arasında kullanılan emzik, bebeğin rahatlamasını sağlamaktadır.
  • Ağlama krizlerinde adeta bir susturucu ve yatıştırıcı görevi görmektedir.
  • Sakinleşen ve güven duygusu ile rahatlayan bebek, uykuya daha hızlı bir şekilde geçiş yapmakta ve uyanma sıklığı azalmaktadır.
  • Uyku esnasında yaşanan ani bebek ölümü sendromu riskini azaltır.
  • Aşı veya kan alma günlerinde, korku giderici ve dikkat dağıtıcı bir unsur olarak sıkça tercih edilir.

Emzik Kullanımının Yan Etkileri Nelerdir?

emzikbebek 1

Faydaları olduğu kadar zararları da olan emziğin yan etkilerini görme ihtimaliniz, kullanım süresinin uzaması ile doğru orantılıdır. Peki uzun süreli emzik kullanımı sonucunda nelerle karşılaşılabilir, bir bakalım…

  • Öncelikle hijyen sorunundan söz edilmelidir. Emziğin ucundaki plastik yapı tüylere ve tozlara oldukça açıktır. Bebekler ise öz bakımını sağlayacak yetide olmadıkları için, kirlenen emziği yeniden ağızlarına almaya müsaitlerdir.
  • Bir diğer etki kulak enfeksiyonlarına yakalanma riskindeki artıştır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda östaki borusu, bir yetişkininkine oranla daha kısadır. Dolayısıyla emziğin süreklilik haline getirildiği durumlarda görülen mekanik etki, kulak enfeksiyonlarını tetiklemektedir. (Kasların sürekli çalışması nedeniyle)
  • Olası beslenme problemleri ile devam edelim. Bebek, emme dürtüsünü emzik sayesinde tatmin etmesi sebebiyle beslenmeyi reddedebilir ve yemek yerine emziği tercih edebilir. Bu da zamanında besin almasını engelleyerek, gelişimine ket vurabilmektedir.
  • Diş çürükleri ve diş yapısındaki bozukluklar uzun süreli emzik kullanımı esnasında karşımıza çıkan en sık yan etkilerin başında gelmektedir. Diş yapısının şekillenmesi ve oturması için doğal sürece müdahale edilmemesi gerekir. Ancak emziğin yapıyı bozduğu ve şekilsel sorunların ortaya çıktığı uzmanlar tarafından tekrar edilmektedir.
  • Uykuya daldıktan sonra, bebeğin ağzından emziğin çıkarılması gerekir. Aksi takdirde bebek bununla bütünleşecek ve onsuz uykuyu reddederek sıkça uyanacaktır. Emziğin düşmesi halinde ağlamaların yaşanması işte bu nedenle olmaktadır.
  • Anne sütüne karşı direnç geliştirmesi de olasıdır. Emziğe bağımlı hale gelen çocukların, annesinin memesini emmesi güçleşir. Emzik çaba sarf etmeksizin emilebilen bir üründür. Ancak annenin memesinin tutulması, kavranması ve çekilmesi bebeklere daha zahmetli gelebilir.

Emzik Kullanımı İçin Doğru Zaman Hangisidir?

emzikbirak 1

Kısa süreli, bebeği bağımlı hale getirmeyecek şekilde, düzgün hijyen şartları sağlanarak ve ayına uygun olarak seçilen emzik kullanımı önemli bir sorun teşkil etmez. Ancak emziğin ebeveyn tarafından kurtarıcı gibi görülmesi, farkında olmadan bebekte de aynı algıyı oluşturacaktır. Bu da bağımlılık gelişme riskini otomatikman arttırır.

Uygun zaman, bebeğin emme refleksinin en üst seviyeye ulaştığı, anne sütü alımının düzenli olduğu ve kilo almaya başladığı 3. veya 4. aylardan itibarendir. Ancak tabi burada da asla beslenmenin önüne geçmemelidir.

Bırakılması gereken dönem ise 2 veya en fazla 2,5 yaş olacak şekilde belirlenmelidir. 2,5 yaşını doldurmasına rağmen emzik emmeye devam edilmesi, uzun süreli kullanım ve bağımlılık açısından değerlendirilmelidir.

Emzik Kullanımı Nasıl Sonlandırılmalıdır?

Uygun zaman geldiğinde; gerek genel sağlığı, gerek psikolojisi, gerekse de fizyolojik açıdan iyiliği için, bebeğinizin emzik kullanımını sonlandırmalısınız. Bunun için yapabileceğiniz, küçük ama etkili birkaç hamle var aslında..! Bunları şöyle sıralayabiliriz;

  1. Emziğin ucunu kesin. (bütünlüğü bozulan emzik emme refleksini tatmin etmez)
  2. Emzik yerine bebeğinize, kendisini rahatlatacak, sevdiği ve güvende hissedeceği bir oyuncak ya da eşya alternatifi teklif edin.
  3. Emzik kullanımını yavaş ve kademeli şekilde azaltarak bıraktırmayı deneyin.
  4. Tüm bunların sonunda emziği yok ederek, kaybolmuş süsü verin.

Emzik Kullanımının Yan Etkileri İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu