Yaz Okulu Nedir? Yaz Okulu Ne Zaman Başlar?

instagram takipçi hilesi

Liselerde öğrencilerin başarılarını artırmak ve ders telafisi yapmak için tercih ettikleri yaz okulu, üniversitelerdeki formatlarından biraz daha farklı olarak öğrencilere sunuluyor. Üniversitelerde 7 hafta gibi bir süre boyunca devam eden yaz okullarının aksine, lise öğrencileri için 2 ya da 3 haftalık kısıtlı bir süreye sahiptirler.

Üniversite öğrencileri normal dönem derslerine ek olarak yaz okulu derslerine de katılım sağlamak zorunda kalırken, liseliler için yaz okulu zorunlu derslerin verilmediği, isteğe bağlı olarak katılımın sağlandığı bir okul dönemidir. Gelin hem üniversitelerdeki hem de liselerdeki yaz okulu formatı hakkında detaylı bilgilere göz atalım…

Yaz okulu

Üniversitelerde Yaz Okulu Nasıl Oluyor?

Üniversitelerde bahar dönemi bittikten sonra Temmuz ayı gibi, fakülte ve bölümlerin kararlarına bağlı olarak yaz okulu açılabiliyor. Yaz okulu zorunlu değildir. Bu yüzden de genellikle ekstra ücrete tabi tutulur. Yaz okulu programına katılmak isteyen öğrencilerin seçebilecekleri dersler, fakülte ve bölüm başkanlıklarınca belirlenerek öğrencilere açıklanır. Yıl içinde bazı derslerden kalan ya da düşük not alan öğrenciler, kaldıkları dersi telafi etmek ya da not ortalamalarını iyileştirmek amacıyla yaz okulunda ders almayı tercih edebilirler.

İlkbahar ve yaz dönemlerine kıyasla daha kısa süreli bir program olan yaz okullarında, yoğunlaştırılmış müfredat uygulaması yapılarak açılan derslerin işlenmesi gereken konuları daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Yaz okulu, öğrencinin kaç yarı ya da tam dönemde okulu bitirdiği ile ilgili bir etki yaratmaz. Değerlendirmeler de yıl içindekiyle aynı şekilde yapılır. Devam zorunluluğu ve ödev teslimi gibi konular ise dersin öğretim görevlisi tarafından belirlenir. Fakat genel itibari ile yaz okulları da normal eğitim dönemi içinde uygulanan sistem ile aynı imkanlara sahiptir.

Çift ana dal ya da yan dal öğrencileri, okulu uzatmadan yaz okullarını tercih edebilirler. İsteyen öğrenciler, geçmiş dönemlerde düşük not aldıkları dersleri yeniden alırken, diğerleri de üst dönemlerin derslerinden ön koşulsuz olanları yaz okulunda almaktadırlar. Bu sayede, öğrenciler eksik kaldıkları ya da önceden alamadıkları derslerini tamamlayarak eğitim hayatlarına ara vermeden devam edebilirler.

Yaz okulu

Liselerde Yaz Okulu Nasıl Oluyor?

Liselerdeki yaz okulu uygulamaları, başarılı ve öğrenmeye istekli öğrencilere farklı deneyimler yaşama imkanı sunmaktadır. Bu yaz okulu programlarına katılmak için belirli bir ücret ödenmesi gerekmekte olup, okullar arasında değişiklik göstermektedir. Bazı okullarda konaklama gibi imkanlarda öğrencilere sunulabilmektedir. Ayrıca, lise öğrencilerinin üniversite hayatını deneyimlemelerine yardımcı olan, üniversiteler tarafından düzenlenen yaz okulu seçenekleri de bulunmaktadır.

Birkaç haftalık bir program şeklinde gerçekleştirilen yaz okulları, lisedeki not ortalamasına herhangi bir etki yapmayan eğitici, öğretici, dönemsel ve eğlenceli bir uygulamadır. Bu programlar sayesinde öğrenciler akademisyenler ve profesyoneller ile bir araya gelerek ilgi alanlarına uygun bir çevrede sosyalleşebilir, çeşitli sportif ve sanatsal aktivitelere katılabilirler.

Yaz Okulu Ne Zaman Başlar? Ne Kadar Sürer?

Üniversitede eğitim gördüğünüz her iki dönem de 14 haftadan oluşmaktadır. Dolayısıyla, yaz okuluna katılmadığınız takdirde bir yılda toplamda 28 hafta boyunca okula gitmeniz gerekmektedir. Bu süre zarfında sınav haftaları da dahil olmak üzere öğrencilerin programlarında bazı boşluklar bulunmaktadır. Derslerin sınav sistemine göre değişiklik gösterdiğini göz önünde bulundurarak, her bir dönemin en az 2-3 haftası vize ve final haftası olarak belirlenir.

Yaz okullarında ise eğitim 7-8 hafta boyunca aktif olarak verilmekte olup, normal bir dönemin yarısına denk gelir. Bu kısa süreli eğitim dönemi içerisinde, ders içerikleri hızlandırılmış bir şekilde öğrencilere aktarılmaktadır. Yaz okullarında başarı değerlendirmesi ise genellikle tek sınavla yapılmaktadır. Normal dönemde olduğu gibi vize ve final usulü ikili bir sınav sistemi uygulanmaktadır. Fakat bazı öğretim görevlileri vize ve final gibi ikili sınav sistemi yerine proje ya da sunum tarzı ödevleri tercih edebilir.

Yaz okulu

Yaz Okulu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Back to top button