Kişisel BakımMental Sağlık

Dudak Yeme Alışkanlığı Nasıl Geçer?

instagram takipçi hilesi

Dudak yeme alışkanlığı, günümüzde birçok insanın karşılaştığı sorunlardan biridir. Bu rahatsızlık farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Dudaklarda da ciddi sorunlara yol açabilen bir durumdur. Ancak sorunun kaynağı tespit edilerek gerekli önlemler alınabilir.

Dudak yeme alışkanlığı

Dudak yeme alışkanlığı, küçük çocuklarda görüleceği gibi büyük insanlarda da görülebilir. Beli bir yaş durumunu kapsayan bir durum olmadığı için her yaştan insanda ortaya çıkan bir alışkanlıktır.  Peki, dudak yeme alışkanlığı nasıl geçer? Dudak yemek nedenleri nelerdir? Eğer siz de bu sorunlarla mücadele ediyorsanız, aşağıdaki önerileri ve uyarıları dikkate alarak bu alışkanlığınızdan uzak durabilirsiniz.

Dudak Yeme Alışkanlığı Nedenleri Nelerdir?

dudak yeme aliskanligi

1) Stres

Bazı insanlar aşırı heyecan, stres gibi durumlarla karşılaştıklarında dudak yeme alışkanlığına sahip olabilirler. Bu özellikle depresyon veya diğer psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde sıkça görülür. Ancak bu alışkanlık tedavi edilebilir. Öncelikle bireyin gerekli tedaviyi alması ve psikolojik sağlığının düzeltilmesi gerekmektedir. Birey tedavi sonucunda dudak yeme alışkanlığından kurtulabilir.

2) Az Su Tüketmek

Vücudumuzun büyük bir kısmını oluşturan su, yaşamımızın devamlılığı için hayati öneme sahiptir. Ancak yeterli miktarda su tüketilmediğinde vücut hızla su kaybetmeye başlar. Buna bağlı olarak dudak yalama ya da dudak yeme gibi alışkanlıklar gelişebilir. Bu nedenle günlük su tüketim miktarına dikkat etmeniz bu alışkanlığınızın önüne geçebilir.

3) İlaç Kullanmak

Bazı ilaçlar cilt kuruluğu gibi yan etkilere neden olabilir. Özellikle sivilce tedavisi için kullanılan ilaçlar bu duruma sıkça sebep olur. İlaçların dudakları kurutması sonucu bireyler dudak yalama ve yeme alışkanlıkları geliştirebilirler. Ancak ilaç kullanımı sonlandığında, bu alışkanlık zaman içinde kaybolacaktır.

4) Bazı Böbrek Problemleri

Dudak yeme ya da başka bir deyiş ile dudak çevresindeki derileri yolma alışkanlıkları bazı durumlarda böbrek sorunlarının bir belirtisidir. Böbreklerinde bozukluk olan insanlarda sık sık dudak yeme hali görülebilir. Bu nedenle, dudak yeme alışkanlığı sonradan ortaya çıkan bireylerin mutlaka böbrek fonksiyonlarını bir sağlık kuruluşunda kontrol ettirmeleri önerilir.

Dudak Yeme Alışkanlığı Nasıl Geçer?

dudak yeme aliskanligi nasil gecer 1

Dudak yemek, bireylerin dişleri veya ellerini kullanarak dudağının içindeki deriyi veya dışındaki kabuğu yeme davranışı, fizyolojik ve psikolojik sebeplerden kaynaklanan bir durumdur. Dudak kuruluğu, bu davranışın en yaygın sebeplerinden biridir. İstemli ya da istemsiz olarak gelişebileceği gibi, psikolojik olarak kararlı olmak, kendinizi dudak yemeyi bırakmaya ikna etmek dudak yeme alışkanlığından kurtulmanız için ilk adımlardan biri olabilir. Bu düşünceyi sık sık tekrarlayarak kendinizi motive edebilirsiniz. Unutulması durumunda ise kötü tadı olan ruj kullanılması gibi önlemlere başvurabilirsiniz.

Hala dudak yemeye devam ediyorsanız, boş zamanlarınızda meşgul olabileceğiniz bir uğraş bulmak faydalı olabilir. Dudak yeme davranışı genellikle can sıkıntısından ya da hareketsizlikten kaynaklanır. Bu sebeple zihninizi ve bedeninizi meşgul ederek bu alışkanlıktan kurtulabilirsiniz.  Stres, dudak yemenin en yaygın psikolojik nedenlerinden biridir. Stresten mümkün olduğunca uzak durmak, dudak yeme davranışını azaltmaya yardımcı olabilir.

Dudak yeme alışkanlığından kurtulmak için daha yaratıcı farklı yöntemler de deneyebilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse, sakız çiğnemek ağzınızı meşgul etmenizi sağlayacağı için dudak yeme davranışını en aza indirebilir. Ayrıca, nefes egzersizleri de oldukça etkili bir yöntemdir. Dudak yeme isteği geldiğinde diyaframdan nefes alma egzersizleri yaparak stresten uzaklaşabilirsiniz. Düzenli olarak yapılan nefes alma egzersizleri, dudak yeme alışkanlığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Dudak Yeme Alışkanlığı İle İlgili Videolar

https://youtu.be/VSgKhSKc6hk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu