Psikolojik Check-Up Nedir?
Fiziksel bir sağlık sorununuz için doktora başvurduğunuzda, sağlık durumunuzun tespiti için çeşitli testlerin ve bazı röntgenlerin yapılması genellikle talep edilir. Bu testler ve röntgenler, vücudunuzdaki gizli değişiklikleri tespit etmek için kullanılan araçlardır. Bu değişiklikler genellikle çıplak gözle görülemeyen fakat sağlık durumunuzu etkileyen önemli faktörler olabilir.
Psikolojik check-up, ruh sağlığı alanında önemli bir rol oynar. Adeta psikolojik sağlınızı için röntgen ve MR gibi bir işlev görebilir. Bu testler, çocukların iç dünyasındaki olayları, aile algılarını, kaygı düzeylerini, duygusal süreçlerini, dikkat düzeylerini ve hiperaktivite gibi kaynakları ortaya çıkararak psikolojik durumlarını değerlendirmeye yardımcı olur.
Değerlendirme görüşmelerinde kullanılan bu testler, problemlerin belirtilerini tespit etmek ve gerekirse psikoterapi veya psikiyatrik ilaç kullanımı gibi önlemlere başvurmadan önce, sorunlara daha erken müdahale etme olanağı sağlar. Bu yaklaşım, sorunların büyümeden çözümlenmesine yardımcı olur.
Psikolojik Check-Up İçin Yapılan Testler
Aile Çizim Testi
Aile çizim testi, zaman zaman çocukların içsel dünyasındaki zorlukları anlamak adına önemli bir araç olabilir. İfade etmekte zorlanan çocuklar için boya etkinlikleri, iç dünyalarını daha net bir şekilde ifade etmelerine yardımcı olabilir. Bu etkinlikler aracılığıyla çocuğun yaratıcılığı ve aile kavramlarına bakış açısı anlaşılabilir hale gelir. Ev ortamında ciddi zorluklar yaşayan çocukların bu zorlukları resimler aracılığıyla ifade ettikleri gözlemlenmiştir. Bu nedenle, olumlu ve olumsuz resimler, çocukların eğitimi ve yönlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Çocuğun çizdiği aile resminin değerlendirme sürecinde, kişiler arasındaki mesafeler, renk kullanımı, yüz ifadeleri gibi detaylar ön plana çıkmaktadır. Ancak bu detayları resmin bütünlüğünden kopmadan değerlendirmek, ana fikrin ve çocuğun psikolojisinin doğru bir şekilde analiz edilmesine olanak tanır. Ayrıca, parlak renklerden koyu renklere kadar değişen ve her rengin sembolizmine göre kullanımı, çocuğun duygusal dünyasını doğrudan yansıtabilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Testi
Dikkat becerileri, “seçici dikkat”, “bölünmüş dikkat” ve “süreğen dikkat” olmak üzere üç temel mekanizmadan oluşur. Hangi alanda sorun yaşandığının belirlenmesi ve buna göre bir müdahale programının uygulanması gerekmektedir. Her çocuk için standart bir çözüm önerisi uygun olmayabilir. Bu doğrultuda, psikologlar, Psikolojik check-up paketinin bir parçası olarak Sasx Dikkat Testi, Burdon Dikkat Testi, Frostig Görsel Dikkat Testi, MOXO Dikkat Performansı Testi gibi testler uygulanmaktadır.
Bu testler, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısına yardımcı olmak üzere 6 yaş ve üzeri bireyler için geliştirilmiştir. Bazıları bilgisayar tabanlı olan bazıları ise kağıt-kalem performansı üzerinden uygulanabilen testlerdir. Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de sıkça kullanılan dikkat testlerindendir.
Gelişim Değerlendirme Testi
Gelişim değerlendirme testi, 0-6 yaş arasındaki bebek gelişimini değerlendirmek amacıyla yapılan bir testtir. Alanında uzman psikologlar tarafından gerçekleştirilir. Bu kapsamlı ölçüm aracı, 0-3 aydan 48-72 aya kadar olan dönemde çocukların gelişim düzeyleri hakkında nesnel bilgiler sunar. Değerlendirme süreci, ebeveyn ve çocuğun birlikte bulunduğu bir ortamda gerçekleştirilir. Psikologların ebeveynlere yönelik sorduğu sorular ve çocuklarla ilgili yaptığı gözlemleri içerir. Test, gelişimi dört ana alanda incelemektedir. Bunlar;
- Dil bilişsel gelişimi
- İnce motor gelişimi
- Kaba motor gelişimi
- Sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri
Çocuklar için Algı Testi
3-10 yaş aralığındaki çocuklar için bireysel olarak uygulanan bu test, projektif bir yaklaşım benimsemektedir. Çocuklardan resimli kartlardan hikayeler oluşturmaları istenir. Bu testin temel amacı, çocukların bilinçaltı süreçlerini analiz etmek, yaşadıkları çatışmaları ortaya çıkarmak ve bu çatışmalarla başa çıkmak için kullandıkları savunma mekanizmalarını belirlemektir.
Denver II Gelişim Testi
Denver II Gelişim Testi, çocukların erken yaşta gelişimlerini izlemek ve herhangi bir gelişimsel gerilik durumunda önlem alınmasını sağlamak amacıyla sıklıkla kullanılan bir testtir. Detaylı grafik skalaları sayesinde kapsamlı bir değerlendirme sunar. Denver Gelişim Tarama Testi, 0-6 yaş aralığındaki bireyler için uygulanabilir.
Peabody Dil Gelişim Testi
Peabody Resimler ve Kelimeler testi, çocukların alıcı dil performansını ölçen bir değerlendirme aracıdır. Bu test, 2-12 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilir ve çocukların dil gelişimini anlamak için resimler ve kelimeler kullanır.
Sobat Disleksi Testi
Sobat disleksi testi, özellikle öğrenme güçlüğü şüphesi bulunan çocuklarda sesli okuma ve okuduğunu anlama yeteneklerini değerlendiren bir testtir. Erken teşhis ve müdahalenin öğrenme güçlükleri açısından hayati önem taşıdığı durumlarda kullanılır.
Sobat disleksi testi, Kayseri şubemizde Psikolojik Check Up paketimizin önemli bir parçasıdır ve özellikle 6-14 yaş aralığındaki bireylere uygulanmaktadır. Bu test, disleksi (okuma güçlüğü), disgrafi (yazma güçlüğü) ve diskalkuli (matematik öğrenme güçlüğü) alanlarını tespit etme konusunda önemli bir araçtır.
Zeka Testleri
Çocuklar ve yetişkinler için farklı şekillerde gelir ve dil ile performans olmak üzere iki temel zeka alanını ayrı ayrı değerlendirir. Dil becerileri, akıl yürütme, sözlü ifade, kelime dağarcığı, işitsel dikkat ve uzun süreli dikkat gibi alanları içerirken; performans becerileri, görsel dikkat, görsel algı organizasyonu, üç boyutlu algı, psikomotor beceriler ve kısa süreli bellek yeteneklerini ölçer.
Bu testler, deneyimli psikologlar tarafından klinik bir ortamda uygulanır ve sonuçları raporlanır. Çocuğunuz özel ya da üstün yetenekli olabilir. Zeka seviyesi hakkında bilgi sahibi olmak, onların daha sağlıklı bir şekilde desteklenmesine yardımcı olabilir.