İnsan Kaynakları

Çalışan Geri Bildirimi Nedir? Geri Bildirim Örnekleri

instagram takipçi hilesi

Çalışan Geri Bildirimi Nedir? Çalışanın daha verimli olması ve şirket içinde daha uygun davranış sergilemesini sağlamak için şirket yönetimi ve insan kaynakları birimi zaman zaman geri bildirimden faydalanır.

Çalışan Geri Bildirimi Nedir? Geri Bildirim Örnekleri

Küresel ve yerel insan kaynakları raporları yapıcı geri bildirimlerin çalışan performans ve motivasyonu üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Gün geçtikçe önemini artıran ve hayatımıza yerleşen geri bildirimin ne olduğunu, olumlu ve olumsuz geri bildirimin nasıl olması gerektiğini, bildirimlerde zamanlamanın önemini sizler için yazıyor olacağız.

Çalışan Geri Bildirimi Nedir? Geri Bildirim Örnekleri

1. Geri Bildirim Nedir?

Geri bildirim odağına fayda ve çözümü alan olumlu veya olumsuz görüşlerin çalışan ile paylaşılmasıdır. Bu çalışanların performansları hakkında bilgi sahibi olmaları, güçlü yönlerini ve gelişim alanlarını fark etmelerini sağlayan yapıcı görüşme biçimidir. Ancak geri bildirimlerde yalnızca görüş paylaşımı yapılmaz; geri bildirim alan kişiye konuyla ilgili kendini geliştirebilecek önerilerde de bulunulur.

2. Olumlu Geri Bildirim Nasıl Verilir

calisan geri bildirimi nedir 2

 

Çalışanın performansı, becerisi, davranışları, ekip ile çalışma yeteneği değerlendirildiğinde olumlu bir sonuca varılıyorsa çalışanınız için olumlu bildirim yapmanız motivasyon ve performans artışı için önemli bir eşik. Ayrıca çalışanın başarılı olduğu alanları fark etmesi gelişimine olanak sağlayarak, iş yerinde genel bir pozitiflik ve aidiyet duygusu yaratmaya da yardımcı olacaktır.

  1. Aceleci davranmayın: Olumlu geri bildirimler için zorlu iş süreçlerin bitimini, proje kapanışlarını yahut yıl sonu performans değerlendirmelerini bekleyin.
  2. Toplantı planlayın: Ayak üstü yapılan övgülerin şirket için resmiyet taşımadığı gibi gelişim için de ne yazık ki tetikleyici olmadığı görülüyor.
  3. Not edin: Takdir edilen ve memnun kalınan konuların not edilerek çalışan ile paylaşıldığı geri bildirimlerin daha geliştirici ve dönüştürücü olduğu görülmektedir.

3. Olumsuz Geri Bildirim Nasıl Verilir

Standardın altında kalan, hedefine ulaşmakta güçlük çeken ve çalışma arzusunu yitirmiş çalışanı performans beklentileri kapsamında uyarmak yahut bilgilendirmek oldukça önemli. Ancak olumsuz geri bildirimlerde yapıcı olmak önemlidir; doğru cümleler kullanılmadığı takdirde iletişimi koparan ve çalışanın gelişim isteğine set koyabilen bir konudur.

Olumsuz geri bildirimler çalışanı negatif anlamda etkileme kaygısı yüzünden çoğu zaman yönetici tarafından ertelenir. Bildirimin yapılmadığı her olumsuz davranış ve performans sürekliliğini koruyarak çalışanın köklü bir davranışı haline gelir. Bu noktada doğru zamanda yapılan yapıcı bir olumsuz geri bildirim çalışanınız ile daha büyük problemler yaşamanızın önüne geçebilir.

Peki olumsuz geri bildirimin en etkili ve rahatsız etmeyecek şekli nedir? Yapıcı bir olumsuz geri bildirim nasıl olmalı?

Zamanı doğru ayarlayın: Olumlu geri bildirimin aksine olumsuz geri bildirimlerde anında bildirim verilmesi, etki yaratması açısından sürecin bel kemiğini oluşturuyor. Günler hatta aylar sonra yapılan bildirimler zaman aşımına uğrayıp anlamını yitirebiliyor. Bu bağlamda en faydalı bildirim, olayın geliştiği anda yapılan bildirimdir. Böylece geri bildirim alan kişi davranışının uygunsuzluğunu anında fark ederek, düzeltme girişiminde bulunacaktır.

Bilgilendirici ve iyileştirici olun: Bildirim alan kişi performansına ilişkin beklentileri tam idrak edememiş yahut ekip içinde görevler net bir biçimde dağıtılmamış olabilir. Tüm bu olasılıklar göz önünde tutularak çalışana bilgilendirici ve davranışlarını iyileştirici bir bildirim tonu ile yaklaşmak oldukça önemli.

Kişiyi değil sürecin yarattığı olumsuzluğu vurgulayın: Olumsuz bildirimleri kolaylaştırmak ve rahatsız edici bir tondan çıkarmak istiyorsanız vurguyu kişiye değil sürece yapın, bildiriminiz daha yapıcı hale gelecektir.

Gözleme dayalı olmasına özen gösterin: Adil olması açısından kulaktan dolma bir bilgiye göre değil gözleme ve teyit edilmiş bilgiye dayalı geri bildirimlerde bulunmak çalışan ile aranızdaki güven ilişkisini koruyacaktır.

Spesifik olun ve örnekler kullanın: Kimse belirsiz bir geri bildirimden ders çıkaramaz. Gözlemlediğiniz davranış veya olayla ilgili bazı özel örnekler hazırladığınızdan emin olun. Siz ve/veya ekip üzerindeki etkilerini açıklayın. Çalışanın işleri nasıl farklı yapabileceğine dair net öneriler sunmak, çalışanla gelecek için olumlu bir ilişki geliştirmeye yardımcı olacaktır.

Olumsuz dilden kaçının: “Son projede oldukça kötüydün.” “Nasıl böyle ihmalkâr davranabildin?” gibi cesaret kırıcı ve dışlayıcı olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçının. Bu tür bir dil insanları savunmaya sokar. Bu, çalışanın geri bildiriminizi kapatmasına, görmezden gelmesine ve dikkate almamasına neden olabilir. Her zaman cesaret verici olmaya çalışın ve “Belki deneyebilirsin…” veya “Yapmayı düşündün mü?” ile başlayan ifadeler kullanın.

Çalışan Geri Bildirimi Nedir Konusuyla İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu