Cilt Yağlanması Neden Olur?
Ergenlik dönemine kadar herkesin cildi yağ-su dengesi açısından normaldir. Ancak 13-14 yaşlarında hormonların devreye girdiğinde işler değişir. Hemen hemen herkesin pürüzsüz, temiz çocuk cildi biraz yağlı olabilir. Ergenlik sivilcesi yaşamayan çok az genç var. Bu geçiş döneminden sonra cilt tipleri farklılaşmaya başlar. Bazı insanlar da yağlı cilde sahiptir. Gerçekten şanslı olanlar sadece normal cilde sahip olanlardır.
Aynı zamanda ergenlik zamanında sık sık sivilce çıkarıyor olmak da yağlı cilt ile alakalı bir durumdur. Genelde cildi durgun ve duru olanlar sivilce çıkarmazlar. Cilt yağlanması normal bir durum olduğu gibi gerekli bakımlarla birlikte iyileştirilebilir. Fakat yine de doktora gözükmek de fayda vardır.
Yağlı ciltler için kuru ve tahriş edici tedaviler yapılmadıkça kırışmaya daha az eğilimlidirler ve daha güzel görünürler. Hatta bu konuda avantajlı olarak kabul edilirler. Aslında, aşırı yağlı cilt kadınlar arasında nadirdir. Bu soru daha çok erkekler arasında yaygın olunmasıyla bilinir. Cilt tiplerimiz ergenlik, hamilelik ve menopoz döneminde veya sezon ortasında değişebilir. Özellikle sonbaharda yağlılık artar.
Yağlı cilt çoğunlukla kalıtsaldır. Bazen temizliğin ihmal edilmesi, yanlış kozmetik ve bakım ürünlerinin veya aşırı stres, metabolizmanın bozulması, bazı kan dolaşımı bozuklukları, hormonal problemler, sağlıksız beslenme cildin fazla yağlanmasına neden olabilir. Uykusuzluk ve stres geçici olarak yağlamayı artırabilir. Örneğin uykusuz bir gecenin ardından saçlarımız sanki bir hafta yıkanmamış gibi yağlanabilir. Yüzde de aynı durum söz konusudur. Uykusuzluk ve stres çoğu zaman ciltte olumsuzluklara yol açar.
Cildimiz sebum adı verilen bir yağ tabakası ile kaplıdır. Normal miktarda sebum yararlı ve gereklidir. Çünkü cilde nem katar, pürüzsüz bir görünüm sağlar ve kırışıklıkları geciktirir. Öte yandan aşırı sebum, ölü deri katmanlarıyla birleşerek gözenekleri genişleterek siyah nokta ve sivilce oluşumuna neden olur. Sebum yağının ciltte fazla olması ile birlikte ciltte sivilce ve akneler de artış gösterir. Bununla birlikte sebum yağının az olması da cilde faydalı değildir. Sebum yağının cilt için yeterli miktarda olması gerekir. Yağlı ciltteki yağ bezlerinin sayısı normal ciltten farklı değildir. Ancak yağ üretimi ve salgılanması yüksektir.
Ciltte ki yağ dengesini sağlayabilmek için belirli bakımları düzgün bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Bu ciltteki temizliği aksatmamak, cilde fayda sağlayacaktır. Yağlı ciltlerin bakımı hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Yağlı ciltlerin bakımlarını aksatıyor olması cildin daha kötü sonuçlara sürüklenmesine sebep olur.
Cilt Yağlanması İle İlgili Videolar