Kişisel Bakım

Kötü Hatıralar İle Baş Etmenin 3 Yöntemi

instagram takipçi hilesi

Kötü hatıralar hepimizin zihninde, zaman zaman canlanmaya meyilli olan, istenmeyen ve geçmişte yaşanılan bir takım hadiselerden ibarettir. Her ne kadar geçmişe sünger çekmeye çalışsak da bazen çağrışım yaptıran bir olay neticesinde, bazen de sebepsiz gibi görünen bir bilinç altı meselesinde ortaya çıkarlar.

Böyle durumlarda kendimizi, adeta o anları yeniden yaşıyormuş gibi çaresiz ve kederli hissedebiliriz. Bazen de özellikle geçmişte yaşanılan kötü dönemleri düşünmeyi ve melankolik duygunun içinde kalmayı tercih edebiliriz. Bu bizim ruh halimize, çocukluk travmalarımıza ve kendimizi sosyal anlamda meşgul edebilme yeteneğimize göre değişkenlik gösterir.

Kötü Hatıralar İle Baş Etmenin 3 Yöntemi

Kötü Hatıraları Düşünmenin Zararları Nelerdir ?

  • Zihninizi yorarak algılama kapasitenizi düşürür.
  • Tahammül gücünüzü azaltarak sosyal ilişkilerinize zarar verir.
  • Anksiyete, panik atak ve depresyon gibi psikolojik problemlere neden olur.
  • İleriye yönelik plan yapma, hedef koyma ve motivasyon sağlama gibi konulardaki verimliliğinizi azaltır.
  • Öz güven eksikliğine ve içe kapanmaya sebebiyet verir.
  • Ruhsal iyilik halinizin yanı sıra bedensel olarak da enerjinize olumsuz yönde etki eder. Baş ve boyun ağrıları ya da mide-bağırsak problemlerine yol açar.
  • Sürekli yinelenen olumsuz anılar ve düşünceler, kardiyak sisteme etki ederek kalp problemlerini de çoğu zaman beraberinde getirir.

hatra 768x501 1

Kötü Hatıralar İle Baş Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Kabul edin

Geçmişin değişmeyeceğinin ve geri gelmeyeceğinin farkına varın. Onu eğrisiyle, doğrusuyla, iyisiyle-kötüsüyle kabullenerek anda kalmaya çalışın. Geçmişte yaşanan olaylar ile ilgili kendinizi suçlamayı veya başka bir suçlu aramayı bırakın. Bunun bugününüze hiç bir fayda sağlamayacağını kendinize tekrar tekrar hatırlatın. Yeni hayatın yeni umutlarla geldiğini düşünün. Herkesi olduğu gibi kabul ederken, kendinizi de onaylayın.

Ders Çıkarın ve Öğrenin

Hayat tecrübesi edinmeyi bilin. Yaşanılan her şeyin yaşanması gerektiği için olduğunu, eğer onlar olmasaydı sizin bugünkü kendinizi var edemeyeceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Geçmişteki kötü hatıralardan nasıl dersler çıkardığınızı sorgulayın ve tekrarlamamak için neler yapabileceğinizi düşünün. Unutmayın eğer onlar yaşanmasaydı siz hep eksik kalacaktınız ! İç potansiyelinizin, değişiminizin ve dönüşümünüzün tadını çıkarın.

gecmiis

Bağışlayın

Hem kendinizi hem de hikayenizdeki diğer insanları affedin. Kendinize karşı yapıcı ve net olun. ”Tüm yaşananlara rağmen kendimi bağışlıyorum ve seviyorum, olması gerekti ve oldu.” şeklinde olumlamalar ile hayata karşı enerjinizi dengeleyin. Başkalarını affetmek içinse; ”bağışlamaya niyet ettim ve seni zihnimden de, yüreğimden de azat ediyorum” gibi cümleleri yineleyin. Bu durum kendi iç huzurunuzu arttıracak ve sizde olumsuz duygular uyandıran kişileri sürekli düşünmenizi engelleyecektir.

Böylece hayata karşı motivasyonu yüksek, öz güvenli, sosyal, ileriye yönelik hedefleri olan, yaşamdaki alma-verme dengesini sağlayan, kendini seven, sınırlarını çizebilen, başarılı, öfke kontrolü olan ve psikolojik sağlamlığı yüksek bir birey haline gelebilirsiniz.

Kötü Hatıralar İle Baş Etmek İle İlgili Video

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu