Aşırı Kıskançlık Durumunun 13 Sebebi!
Aşırı kıskançlık ilişkileri zaman içerisinde yıpratan, kişilerin hayat kalitesini düşüren ve sosyal anlamda da dengelerin bozulmasına yol açan bir durumdur. Seven insan kıskanır sözünü hepimiz biliriz. Evet dozunda olan ve insanın ruhunu okşayan türden kıskanma emareleri hoş gelebilir. Fakat bunun derecesi önemlidir.
İnsanoğlunun doğasında paylaşamamak, sahiplenmek ve aidiyet gibi duygular vardır, bunlar belirli seviyelerde olduğunda normal kabul edilir. Hatta ilişkiyi beslediği bile düşünülebilir. Ancak sınırları aşan kıskançlıklar, bir süre sonra kişilerin özgürlük alanlarına müdahale boyutunu alır ve çatışmalara zemin hazırlar.
Peki bu problemin kaynağı, nedenleri, yol açtığı sıkıntılar ve çözümleri nelerdir? İşte biz de bu yazımızda sizlere bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Aşırı Kıskançlık Nedenleri!
Öz güven ile ilgili problemler: Kişi kendine güvenmiyorsa ve partneriyle arasında ciddi farklılıklar olduğuna inanıyorsa, başka bir kişinin kendisine tercih edilme ihtimalini sıkça düşünür.
Aşağılanma: Çocukluk döneminde ebeveynleri tarafından rencide edilmiş olan bireyler, ilişkiyi yaşayış tarzlarına da bunu yansıtabilirler. Kendini yetersiz gören kişiler de etraftaki insanların daha fazla tercih edilebilir olduğuna inanırlar.
Bazı Kişilik Özellikleri: Kişinin yapısında bulunan bir takım özellikler de bu durumu bir problem derecesine getirebilir. Paranoyaya eğilimli insanlarda kıskançlığın aşırı dozda yaşandığı gözlenmiştir.
Değersiz Hissetme: İlişkide partneri tarafından yeterince değer görmediğini hisseden taraf, bir başkasının varlığından çok daha kolay şüphelenebilir.
Başkaları İle Karşılaştırılma (Kıyas): Partneri tarafından başka insanlarla kıyaslanan ve diğer tarafın pozitif yönlerinin öne çıkarıldığı kişiler, bir süre sonra kıskançlık krizleri yaşamaya başlayabilir. Kıyaslanmak her alanda yanlış ve yıkıcı bir eleştiri biçimidir.
Şüphelendirecek Tavırlar: Kıskanılan kişinin bazı tavırları da partnerini aşırı kıskançlık yapmaya sürükleyebilir. Örneğin; sürekli telefonuyla meşgul olması, giyim tarzına aşırı önem vermesi, dışarıda geçirdiği sürenin uzaması gibi…
Partnerin Sevgisini Yeterince İfade Edememesi: Kişi sevildiğinden emin olduğunda, eğer patolojik bir sorunu yok ise kıskançlık yapmayacaktır. Ancak sevginin tatminkar bir şekilde ifade edilememesi halinde, başkalarının varlığı ile ilgili düşünceler çok daha fazla ön plana çıkabilir.
Terk Edilme Korkusu: Geçmişteki ilişkilerinde terk edilmiş veya ihanete uğramış insanlar ile ilişkilerinden emin olmayan kişiler, özellikle bu korkuyu sıkça yaşar. Korkunun dışa vurumu ise aşırı kıskançlık ve şüphecilik şeklindedir.
Karşısındaki İle Kendisini Sürekli Kıyaslama: Az önce partner tarafından başkaları ile kıyaslanan kişilerin daha kıskanç olduklarını belirtmiştik. Bir de kendisini başka kimseler ile karşılaştıran ve adeta bir yarış halinde olanlar var. İşte bu kişilerde de kıskançlık düzeyi yüksektir.
Diğer İnsanları Tehdit Olarak Algılama: Arkadaş, eş dost, iş ya da sosyal çevredeki kişileri, ilişkisi için potansiyel bir tehditmiş gibi düşünen ve herkese aynı sorgulama ile yaklaşan insanlar, aşırı kıskançlık gösterirler.
Şizofreni Gibi Patolojiler: Muhakeme ve analiz yeteneğini bozarak saplantılı düşüncelere sahip olmaya yol açabilecek psikosomatik hastalıklarda da, kıskançlık emareleri ve kurgular çok yoğun yaşanabilmektedir.
Aşırı Alkol (Alkolizm): Kişinin iradesini ve mantığını devre dışı bırakarak, sadece bilinç altı ile hareket etmesini sağlayan alkol, olayları doğru anlamlandırma becerisini olumsuz yönde etkileyerek kıskançlık nöbetlerine sebebiyet verebilir.
Uyuşturucu Madde Kullanımı: Zihni uyuşturan ve sağlıklı düşünme merkezini negatif etkileyen maddeler, kişilerde hem aşırı kıskançlıklara hem de otokontrol bozukluklarına yol açar.
Aşırı Kıskançlık Zararları!
- İlişkinin dengesini ve dinamiğini bozar.
- Kişilerin sosyal hayatına sekte vurur ve arkadaşlık ilişkilerini etkiler.
- Ruh sağlığını yorar ve zihin sürekli senaryolar üreterek, bir süre sonra olmayan şeyleri olmuş gibi algılar.
- Kişilerin özgürlük alanlarını kısıtlar ve bu da bir kısır döngüye neden olarak depresyona yol açabilir.
- Çatışmaların ana nedeni haline gelebilir.
- Hem öz güven sorunlarını beraberinde getirir hem de beşeri ilişkilerdeki güven duygusuna zarar verir.
- Kişileri yalan söylemeye sevk eder.
Aşırı Kıskançlık İle Nasıl Baş Edilir?
- İlişkide partnerinize karşı her daim açık ve net ifadeler kullanın.
- Geçmişinizi ve geleceğe dair planlarınızı anlatırken hiç bir şeyi gizlemeyin.
- Telefonunuza şifre koymak veya yaşam tarzınızla ilgili merak uyandırmak gibi hamlelerden kaçının.
- Ona sevildiğini ve ne kadar değerli olduğunu hissettirin. Onu kimseyle karşılaştırmayın.
- Karakterinizi ve ilişkiye bakış açınızı şeffaf bir biçimde anlatın.
- Tüm bunlara rağmen kıskançlık düzeyi artıyor ve yaşam kalitenize zarar vermeye başlıyor ise, muhakkak bir psikoterapistten yardım almayı deneyin.