Yaşam

1 Kasım Dünya Vegan Günü’ne Özel 7 Soruda Veganlık

Dünya Vegan Günü, her Kasım ayının 1. gününde, veganların kutladığı bir gündür. Veganlığın doğaya, insanlara ve hayvanlara faydaları birçok farklı etkinlikte kutlanmaktadır. Türkiye’de 1 Kasım Dünya Vegan Günü’ne özel, veganlıkla ilgili kafanızda oluşan soru işaretlerine gerekli yanıtları vermek istedik, umarız yanıtsız sorularınızı yanıtlayabiliriz…

1) Veganlık Nedir?

vegan 3

Sözlük anlamına göre veganlık, hayvansal kökenli gıdaları ve bununla birlikte tüm hayvansal ürünleri tüketmeyi ve kullanmayı reddetmektir. Yani, veganlık salt yenilen yemekte et olup olmaması ile ilgili değil bununla beraber üzerinize giymiş olabileceğiniz bir kazağın içinde herhangi hayvansal ürün olup olmadığına dikkat etmek, kişisel bakım ürünü alışverişlerinde ürün için hayvansal deney yapılıp yapılmadığına dikkat etmektir.

2) Neden Veganlık?

vegan 1

Aslına bakarsanız veganlık hem kendinize hem de yaşadığınız mucizevi doğaya saygı duymak demektir. Bir hayvanın eti için henüz 4-5 aylıkken  kesilecek olmasına kalbinizin razı gelmemesidir. Ya da çevremize hoş görünmek adına kullandığımız ürünlerin bize gelene kadar hayvanlara ne tür eziyet edildiğini düşünebilmektir. Aslında veganlık doğayı daha iyi anlayarak doğayla iyi geçinebilme gibi fırsatlar sunar.

3) Neden 1 Kasım?

vegan 8

the Vegan Society’nin başında olan Louise Wallis tarafından 1994 yılında, hem topluluğun 50. yılını kutlamak için hem de veganizm ve veganlık sözcüklerinin değer kazanabilmesini kutlamak üzere düzenlenmekte olan bir etkinlik olarak ortaya Dünya Vegan Günü çıkmıştır. Louise 1 Kasım gününü seçmesini nedenini “Topluluğun 1944 yılındaki Kasım ayında kurulduğunu önceden biliyorduk fakat kesin tarih konusunda bir bilgimiz yoktu. O nedenle de ben, 1 Kasım olmasına karar vermiş oldum, nedeni ise Cadılar Bayramı gibi herkesin kutlamış olduğu özel bir gün ile birlikte kutlanabilecek olmasıydı.

4) Veganlığın Ne Gibi Çeşitleri Vardır?

vegan 7

İnsanlar çevreci nedenler ve etik gibi nedenlerden ötürü vegan olabilecekleri gibi, sağlıkları için faydalı bir adım olacağını düşündükleri için de vegan olabilirler. Etik veganlık, hayvanların ortak dünyanın ve yaşamın bir öznesi olduklarını ve insanların da hayvanlardan kendi çıkarları için faydalanmaya çalıştıkları için bu ortak dünyada haklarının yendiğini savunur. Bir başka anlamla faydacı ve türcü, daha politik ve felsefi boyutta bir veganlık koludur. Çevreci veganlık, hayvan haklarından daha çok hayvansal ürünlerinin üretilmesinin ortak doğaya verdiği zararlar olarak adlandırılabilir.

5) Vegan Beslenme Nasıl Oluyor?

vegan 5

Amerikan Beslenme Derneği’nin 2009 yılında yayınlamış olduğu bir raporda,  vegan beslenmeyi de bunun içine katarak bitkisel temelli beslenme seçeneklerinin doğru şekilde düzenlendiklerinde bebeklik, gençlik, hamilelik ve yaşlılık olmak üzere tüm yaş grupları için yeterli olabildiği kanısı etrafında birleştiklerini açıklamıştır. Sanılanın aksine hayvansal gıda içermeyen ürünler tüketerek de bedeninizin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

6) “Bir Tek Benim Çabamla Ne Değişir Ki?”

vegan 2

Eğer ki kendi gücünüzün farkında olursanız “ben vegan olursam ne değişir” demezsiniz. En azından siz belli bir düzen ve düzlemde yaşarken, yaşamı bir başka canlıya zehir etmemiş olursunuz. Çünkü biliyoruz ki hayvanlar da insanlar kadar (hatta bazı zamanlar insanlardan daha fazla) hisli canlılardır. Kelebek etkisi düşüncesine inanın ve kullanmakta olduğunuz parfümden bil başlayacak olsanız bir adım yerine geçecektir.

7) “Vegan Olmak İstiyorum Ama Çok Zor Geliyor, Ne Yapmalıyım?”

vegan 6

Etsiz Pazartesi hareketine katılarak, sizin için büyük doğa için de büyük bir adım atabilirsiniz. Bu etkinlik her pazartesi etsiz besin tüketmeyi teşvik ederek, hem insan sağlığı, hem evrenin geleceği hem de hayvan hakları ile ilgili bir bilinç yaratmayı amaç edinen uluslararası bir harekettir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2003 yılında start alan hareket, hayvan, çevre ve sağlık dostu bilgilendirici makaleler ve yemek tarifleri paylaşarak farkındalığı arttırarak, ete olan bağımlılığı azaltmayı hedeflemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu