Saç Neden Beyazlar? Nasıl Önlenir?
Saç neden beyazlar? Modern yaşam tarzının en can sıkıcı sonuçlarından biri de saç beyazlamasıdır. Hiçbir şey, ilk beyaz saç telinizin görünümünde hissettiğiniz dehşetle örtüşmemektedir. Yapabileceğiniz daha çok şey olduğunu biliyorsunuz ve kaçınılmaz sonu durdurabilecek çareler ve tedaviler arıyorsunuz. İlk olarak yapmanız gereken “saç neden beyazlar?” sorusunun cevabını öğrenmektir.
Yaşlılıkta beyaz saç oluşumu doğaldır. Ancak saçlarınızdaki beyaz saç sayısını 30’ların başında ve bazen 20’li yaşlarda fark ettiğinizde, kesinlikle cesaret kırıcıdır. Hem gri hem de beyaz saçlar saçınızın pigmentini kaybetmesinin sonucudur. Pigmentte önemli bir azalma olduğunda saçlar grileşir. Hiç pigment bulunmadığında beyaz olur. Bunun kesin nedeni henüz keşfedilmemiştir.
Saç Neden Beyazlar?
Saç büyümesi, eski hücreler yeni hücrelerin üretimi nedeniyle kıl folikülleri tarafından itildiğinde meydana gelir. Üç aşamada büyüme, bırakma ve dinlenme oluşur. Dinlenme döneminde saçlarınız ömrünü tamamlar, düşer ve yerinde yeni bir saç büyür.
Saç rengi, melanositlerin oluşturduğu melanin tarafından üretilir. Cildin aksine saçtaki pigmentasyon sürekli değildir. Saç, anajen (büyüme) fazında aktif olarak pigmentlenir. Pigmentasyon katagen (bırakma) fazında azalır ve telojen (dinlenme) fazında yoktur. Yaşla birlikte, her saç teline enjekte edilen pigment miktarı azalır. Bu yüzden griye ve sonunda beyaza döner.
Saç beyazlamasının erken oluşmasına aşağıdaki faktörler neden olabilir;
1. Genler
Uzmanlar, Genlerin saçınızın hangi yaşta pigment kaybettiğini belirlemede baskın faktör olduğunu söylemektedir. Bazı insanlar için, 20 yaşına gelmeden önce bile olabilir. Diğerleri için, beyazın ilk telleri oldukça geç görünür.
2. Melanin Eksikliği
Çoğu durumda, saç beyazlamasının önde gelen nedeni melanin eksikliğidir. Melanin üretimi uygun beslenme ve protein takviyesine bağlıdır. Bu besin maddelerinin eksikliği melaninin olması gereken seviyelerin aşağısına düşmesine sebep olur.
3. Hormonlar
Yapılan araştırmalar, hormonlardaki bir dengesizliğin saçın erken grileşmesini tetikleyebileceğini ya da artırabileceğini göstermektedir. Saçlarınızda aşırı beyazlama varsa ve hormonal dengesizliğin olup olmadığından emin değilseniz, lütfen bir doktora görünün.
4. Tıbbi Durumlar
Bazı altta yatan tıbbi durumlar saçınızda pigment kaybını tetikleyebilir. PGH ayrıca vitiligo, pernisiyöz anemi, tiroid hastalıkları ve erken yaşlanma sendromları gibi otoimmün hastalıklar tarafından tetiklenir.
5. Vitamin ve Mineral Eksikliği
Demir, D vitamini, folat, B12 vitamini ve selenyum eksikliği de saç foliküllerinin beyazlaşmasına neden olabilir. Saçların erken grileşmesi olan kişilerde B12 vitamini ve daha düşük biyotin seviyesine sahip folik asit eksiklikleri keşfedilmiştir.
6. Stres
Saçların beyazlamasında stres de büyük bir rol oynar. Araştırmalar, psikolojik stresin neden olduğu oksidatif yükün saçın erken grileşmesini tetikleyebileceğini göstermiştir.
7. Oksidatif Stres
Oksidatif stres erken beyazlamaya neden olabilir. Ultraviyole (UV) ışınları, kirlilik, duygusal faktörler ya da enflamatuar nedenler gibi dış etkenlerden de etkilenen vücuttaki oksidanların aşırı üretiminden kaynaklanır.
8. Kimyasallar
Bazen kimyasal bazlı şampuanlar, sabunlar, saç boyaları vb. kullanımı doğrudan bu soruna neden olabilir. Bununla birlikte, bazı alerjik enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir.
9. Sigara İçmek
Yapılan araştırmalar, sigara içmenin saçın erken beyazlamasına neden olan ana faktörlerden biri olduğunu göstermiştir. Sigara içmek reaktif oksijen türlerinin saç folikülü melanositlerine zarar vermesine neden olur. Bu da erken beyazlamaya neden olur.
10. Hidrojen Peroksit
Saç kökleri, saç şaftlarında fazla mesai biriken az miktarda hidrojen peroksit üretir. Saçları ağartır ve griye ve sonunda beyazlaşmasına neden olur. Bu birikintiyi çıkarmak saçınızın doğal rengini geri kazanmasına yardımcı olabilir.
Saç Beyazlaması Nasıl Önlenir?
Saç beyazlamasının önlemenin ya da geciktirmenin bazı yolları vardır. Bunlar şunlardır;
- Hindistan cevizi yağı: Bu yağ saç bakımı için kullanılan popüler bir yağdır. Piyasada satılan pek çok saç bakım ürününün içeriğinde de Hindistan cevizi yağı bulunmaktadır. Bu yağı biraz limon suyuyla karıştırarak saçlarınıza uygulayabilirsiniz.
- Badem yağı ve Alma yağı: Badem yağı da saç bakımında kullanılan popüler bitkisel yağlardan biridir. Badem yağını Alma suyu ile karıştırdığınızda saç önemli faydalar sağlamaktadır. Bu karışımı 15 dakika saçınıza masaj yaparak uygulayın. Her iki üründen de eşit miktarda kullanın. (Örneğin: 1 yemek kaşığı badem yağı koyduysanız, 1 yemek kaşığı da alma suyu katın.
- Soğan Suyu: Saç beyazlamasını önlemek ya da geciktirmek için kullanılan eski bir yöntemdir. Orta boy soğanın suyu, zeytinyağı, 1 yumurta sarısı ve 6-7 diş sarımsağı karıştırın ve saçınıza sürün. 1 saat bekleyin ve daha sonra saçınızı yıkayın. Haftada 1 defa yapın.
- Patates: 5-6 tane patatesin kabuklarını suyun. Bir süre tencerede kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını en düşük seviyeye getirin ve 10 dakika daha pişirin. Patateslerin suyunu bir kaba alın. Ancak kabın hava almamasına dikkat edin. Saçınız biraz nemli olduğu zamanlarda saçınıza uygulayın.
- Çay – Defne Yaprağı – Soğan: 2 litre suya, 2 çorba kaşığı çay, 3 tane defne yaprağı ve soğanı katıp kaynatın. Kaynadıktan sonra süzün ve soğumaya bırakın. Nemli saçlarınıza uygulayın.
- Çörek otu yağı: Bitkisel bir sabun ile saçlarınızı iyice yıkayın. Daha sonra çörek otu yağını saçınıza masaj yaparak sürün ve havlu ile saçınızı sarın. 15-20 dakika sonra tekrardan sabun ile yıkayın.
- Köri Bitkisi: Köri yapraklarını ezin ve saç diplerinize sürün.
- Ada çayı ve Biberiye: 2 su bardağı suya yarım fincan kadar biberiye ve aynı ölçüde ada çayı atın. Suyunu ayırın ve banyoda saçınızı bu su ile durulayın.
Dexe beyaz kapatıcı şampuanı ben kullandım gayet başarılı. Hemen fark ediliyor.