Saç Egzaması Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Saç egzaması nedir, belirtileri nelerdir? Gün geçtikçe kişi sayısı artan bir hastalık olarak boy göstermektedir. Her insanın hayatında mutlaka saç problemi olmuştur. Saçlarımız kaşınır ve beyaz beyaz pul şeklinde kepekler dökülür. Bu çok yaygın bir durumdur. Günlük hayatımızı da olumsuz bir şekilde etkiler. Peki ya her beyaz döküntü kepek değilse. İşte bu yazımızda sizlerle saç egzamasının ne olduğunu, belirtilerini ve neler yapabileceğinizi paylaşacağız.
Saç Egzaması Nedir?
Deri hastalıkları dış ortamla sürekli temas halinde olunması ve göz ile görülebilmesi dolayısıyla kişilerin yaşamlarını olumsuz olarak etkiler. Bu durum psikolojik olarak da oldukça yıpratıcıdır. Saç egzaması da bu hastalıklardan biridir ve kronik bir cilt hastalığıdır.
Vücudun farklı noktalarında da oluşabilen egzama rahatsızlığı ciddi bir sağlık problemi değilse de kötü bir görünüm sergilediği için oldukça rahatsız edicidir. Egzamanın bu türü en sık saç derisini etkileyen tip olarak görülür. Yıllarca sürebilecek olan inatçı bir saç rahatsızlığıdır. Saç egzaması doğru bir tedavi ile yönetilebilse bile büyük bir oranda tamamen iyileşme durumu olmaz. Ve saç egzaması ben geliyorum demeyebilir ve kendiliğinden kaybolabilir.
Saç Egzaması Belirtileri Nelerdir?
Peki saç egzaması nasıl ortaya çıkar, belirtileri nelerdir? Ne şekilde kendini gösterir? Saç egzaması deride kaşıntıya, kızarıklıklara, saç dökülmelerine ve yer yer iltihaplanmalara neden olur. Saç derisinde kuruluk olması da egzamanın bir göstergesidir.
Hayatımızda yer edinen streste egzamanın en büyük sebeplerinden biridir. Birey strese girdiği zaman egzamayı tetikleyebilir. Birey egzama olduğu zaman ise vücut stres moduna geçebilir. Böylesi bir kısır döngüdür. Kullanılan kimyasal ürünlerde saç egzamasını artırabilir. Vücutta çinko ve demir mineralleri eksikliği de egzama nedenleri arasındadır. Genetik olarak aile bireylerinden de kişilere geçebilme durumu olabilir. Saç egzaması her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Hormonal bozukluklar, hormonla ilgili hastalıklarda saç egzamasına neden olabiliyor. Kronik alerjik rahatsızlık bulunan kişilerde de egzama olma riski fazla olabiliyor.
Belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Saç derisinde kepeklenme başlaması
- Deride iltihaplanma olması
- Saçta yağlanmanın artması
- Saç derisinde pul pul dökülmeler meydana gelmesi
- Kızarıklık ve kaşıntıların olması
- Deride su toplamalarının olması
- Saç derisinde kabuklanmalar olması
- Deride çatlamalar olması
Saç Egzaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Egzamanın şiddetini önlemek adına stresi azaltıp, tahriş edici maddelerden uzak durmak etkili bir yöntemdir. Sıcak su ile saç yıkamak, saç boyaları, sert sabun egzama için tetikleyici unsurlardır. Dermatologların önerdiği şampuanlar ile ılık su saç temizliğine yeterli olacaktır. Ter unsuru da saç egzaması için riskli olabilir. O yüzden egzersiz sonrası saç yıkamak da faydalı olacaktır.
Saç egzaması için evde de yapabileceğiniz reçeteler mevcuttur. İşte bazıları;
- Bal: Saç egzamasına iyi gelir. Bal ve su karışımını saçlarınıza uyguladıktan 2-3 saat sonra ılık su ile saçlarınızı yıkayın.
- Zeytinyağı: Saç derisine iyi gelen doğal bir yöntemdir. Zeytinyağını şampuanınıza ekleyerek kullanabilirsiniz.
- Elma Sirkesi: En etkili bitkisel çözümlerden biridir. Bir miktar elma sirkesini ve aynı miktarda suyu egzamalı bölüme uygulayabilirsiniz.
- Karbonat: Yarım tatlı kaşığı karbonat ve yarım bardak suyu karıştırıp 5 dakika boyunca egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz.
- Çay Ağacı Yağı: Saç egzaması için ilk tercihlerden biridir. Yine çay ağacı yağının birkaç damlasını şampuanınıza ekleyerek kullanabilirsiniz.