Kişisel Bakım

Rapunzel Sendromu Nedir? Rapunzel Sendromunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Rapunzel sendromu hemen hemen herkes tarafından merak edilen ve hastalığın içeriği, tedavi şekli araştırılan hastalıklar listesinde başı çekmekte. Rapunzel sendromu halk arasında  saç yeme alışkanlığı (trikofaji) nedeniyle belirlenen bir çeşit bağırsak hastalığı olarak bilinmekte.

Öyleyse Rapunzel sendromunun tedavi şekilleri nelerdir?

rap 3

Kimi psikolojik bozuklukları ya da zihinsel engeli bulunan insanlarda rastlanan bu sendromun gerçek nedeni “trikofaji” yani saç yeme alışkanlığı olarak bilinen bir davranış bozukluğudur. Bir kimsenin kendi saçını yutması olarak ortaya çıkan bu sorun, “trikotilomani” adı verilen kendi kendisine saçını çeken insan tiplerinde görülme olasılığı çok daha yüksek olmakta. Gıda dışı maddeleri tüketme, yeme alışkanlığı olarak bilinene pika sendromu da, Rapunzel rahatsızlığını tetikleyen unsurlardan biri.

rap 6

Saç çekme davranışı, yani Trikotilomani, daha çok saçlarıyla oynanılmasından hoşlanan, bunu rahatlatıcı bulan insanlarda belirleniyor. Pika ise, 4 haftadan çok daha uzun süre boyunca kumaş, saç, sabun, yün ya da kağıt hüvviyetindeki gibi gıda dışı maddeleri yemek olarak adlandırılabilir. Genellikle çocuklarda görülen bu sendrom, otizm hastalarında ve hamilelerde de sıklıkla rastlanabilir.

Trikofajiyi ve pika’yı anlamak ve anlatmak için kıtlık zamanlarında ihmal edilen çocuklar, stresle başa çıkmaktan kültürel parametrelere kadar uygulanan birçok teori bulunmaktadır. Örnek olarak, Afrika, Hindistan  ve ABD’nin kimi bölgelerinde toprak yemenin ruhsal ve bedensel yönden çeşitli faydaları olduğuna inanılmaktadır.

Hem pika hem de trikofaji, demir eksikliği bulunan insanlarda daha sık rastlanabiliyor. Rapunzel sendromuna sahip kimselerin, çölyak hastalığı ve demir eksiklikleri tedavi edildikten sonra saç yeme hastalığının tamamen kesildiği görülmüştür.

rap 7

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Hastalıkların genelinde cerrahi müdahale ile veya bağırsakta ya da midede toplanan saçları almak gerekiyor. Ancak mide içinde toplanan saçları lazer ile parçalayıp küçük parçalara ayırdıktan sonra ağızdan bağırsak ya da mideye uzanan bir tüp yardımıyla parçaları almak mümkün. Eldeki örneklere bakılırsa bu durum cerrahi müdahale kadar geçerli sonuçlar vermiyor.

rap 1

Rapunzel sendromuna yakalanıp bu hastalıktan kurtulan insanların aynı durumu tekrar yaşamamaları için psikolojik yardım almaları tavsiye edilmektedir. Bu konu özellikle bu durumu geliştirip tekrar ettirebilen pika veya trikotilomani’ye sahip hastalar için mutlak suretle geçerlidir.

Hasta Yakınları Davranışları Nasıl Olmalı?

Psikolojik tedavi gören hastaların yakınları ve ebeveynleri de söz konusu seanslarda yer alması gerekmektedir.  Bu sayede hastaların ve yakınlarının hastalıkla mücadele konusunu daha iyi içselleştirip neye karşı mücadele verdiklerinin ayrımında olarak, hastaya karşı nasıl bir yaklaşım içinde olmaları gerektiğini öğrenirler.

Rapunzel Sendromu Videoları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu