Bilim ve Teknoloji

Li-Fi Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Li-Fi Teknolojisi: Görünür Işıkla Hızlı Kablosuz İletişim. Li-Fi teknolojisi, veri iletmek için görünür ışık kullanan yeni kablosuz iletişim teknolojisi. Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı internet sağlar. Çevre dostu ve hızlı veri aktarımı için ideal. Türkiye’de de kullanılacak.

Li-Fi Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Li-Fi Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Li-Fi teknolojisi, veri iletmek için görünür ışık kullanan yeni bir kablosuz iletişim teknolojisidir. Mevcut Wi-Fi teknolojilerinden 100 kat daha hızlı internet bağlantısı sağlayabileceği söyleniyor. Li-Fi teknolojisi, veri iletmek için herhangi bir normal lamba ya da  ampul tarafından yayılan ışık gibi görünür ışığı kullanarak çalışır.

İlginizi çekebilir: Wi-Fi Bağlantısını Hızlandırmanın Yolları Neler?

Li-Fi teknolojisinin avantajı, radyo dalgaları tarafından işgal edilen spektrumdan neredeyse 10.000 kat daha büyük olan görünür ışık spektrumunu kullanmasıdır. Son zamanlarda, Li-Fi olarak adlandırılan yeni ve süslü bir teknoloji etrafında sayısız tartışma ve diyalog yaşandı. Ancak, tüm dünyada kaşları kaldıran kısım, Li-Fi’nin mevcut Wi-Fi teknolojilerinden 100 kat daha hızlı internet bağlantısı sağlayabileceği iddiasıydı.

Benzerlerine kıyasla çevre dostu olarak kabul edilen Li-Fi teknolojisi, karbon ayak izini azalttığı için de merak ediliyor. Li-Fi teknolojisi ve Wi-Fi, bugün çokça duyduğumuz bazı benzerlik ve farklılıklara sahiptir.

Veri aktarımını destekleyen Li-Fi ve Wi-Fi teknolojileri, ilgili aktarımı elektromanyetik olarak gerçekleştirir. İki teknoloji arasındaki en önemli fark, Wi-Fi’ın veri iletimi için radyo dalgalarını kullanmasıdır. Li-Fi teknolojisinde verileri iletmek için LED ışık dalgaları kullanılır. Daha doğrusu Li-Fi teknolojisi sağlıklı ve çevre dostu olduğu için daha çok araştırılıyor.

Günümüzde radyo dalgalarını kullanarak veri ileten Wi-Fi teknolojisinin yerini Li-Fi teknolojisinin alıp almayacağı konusunda pek çok tartışma var. Gelecekte yaygınlaşması beklenen Li-Fi teknolojisi ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 6G teknolojisi ile birlikte Li-Fi teknolojisinin de Türkiye’de kullanılacağını açıkladı.

Li-Fi Ne İşe Yarar?

li fi teknolojisi nedir 3 768x512 1

Li-Fi teknolojisinin yukarıda detaylı bir tanımını yapmıştık. Li-Fi, LED ışıklarını kullanarak verileri iletiyordu. Çevre dostu ve sağlıklı olması nedeniyle Wi-Fi kullanıcıları tarafından sıkça sorulan konulardan biridir. Li-Fi teknolojisi, daha hızlı veri aktarım hızları, artan kullanıcı yoğunluğu ve talebi nedeniyle sıklıkla gündemde.

İleride yaygınlaşması beklenen Li-Fi teknolojisi ile kullanıcı yoğunluğunu azaltmak ve normalden daha hızlı veri aktarımı yapmak mümkün. Radyo sinyalleri yerine ışık dalgaları aracılığıyla hızlı veri aktarımı sunarken güvenilir bir bağlantı sağlayarak WI-FI’ı geçmeyi vaat ediyor. Hız ve sorunsuz bağlantı benim için önemli diyenler için harika teknoloji.

Li-Fi teknolojisi, yıldırım hızındaki bağlantısı sayesinde verileri normalden daha hızlı aktarmanıza yardımcı olacaktır. Online film izlemeyi ve film indirmeyi seven kişiler için Li-Fi teknolojisi bir bağlantı teknolojisi olarak öne çıkıyor. Büyük filmleri de kısa sürede indirebiliyorlar.

Li-Fi Teknolojisi Nasıl Çalışır ve Uygulama Alanları Nelerdir?

li fi teknolojisi nedir 4 738x405 1

Kullanıcıların merak ettiği bir diğer soru ise Li-Fi teknolojisinin nasıl çalıştığı ve nerede uygulanabileceğidir. Bir LED ampulün ışığını kullanarak bilgisayarınızdan ya da tabletinizden veri ileten bir teknolojidir. LED ışıktan gelen sinyali almak için bir alıcı bulunurken, ışıktan gelen sinyali tekrar LED ampule göndermek için bir verici bulunmaktadır.

Li-Fi teknolojisi ile ağa birden fazla lamba eklenebilir ve kullanıcılar herhangi bir bağlantıyı kaybetmeden lambalar arasında geçiş yapabilir. Li-Fi teknolojisinde veri iletimini sağlayan LED ampullerin yanında olmaya gerek yoktur. Doğrudan ampulün altına girmeden bağlantılar yapılabilir.

Li-Fi Teknolojisi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu