KOSGEB Nedir? Nasıl Alınır?
Kendi işinin patronu olmak isteyen girişimcilerin yardımına KOSGEB koşuyor. Fakat bu konu hakkında yeni bir iş kurmak isteyenlerin aklında çok fazla soru var. 1990 yılından günümüze kadar küçük işletmelere karşılıklı ve karşılıksız olmak üzere yardımda bulunan KOSGEB’e nasıl başvuru yapabileceğinizi ve kimlerin bu yardımdan faydalanabileceğini kısaca sizlere aktaracağız. Aklınızdaki cevap bekleyen tüm soruların yanıtları yazımızda…
Kendi işinin patronu olmak isteyen girişimciler, ticaret piyasasına giriş yapmak isteyen kişiler ve yeni bir gelir kapısı elde etmek isteyen kişiler bu hayallerini hayata geçirmeleri için istemeleri yetersizdir. Tüm bu isteklerin gerçekleşmesi için maddi bir destek gerekmektedir. Tabi ki bir iş için planlama ve hayal etmek çok önemlidir. Fakat sermaye olmadan bir iş kurmak imkansızdır.
Herhangi bir sermayeniz yoksa kafanızda kurduğunuz planlar hayal ürünü olarak kalır. Tam bu noktada devlet, ilk olarak girişimcilere daha sonra ülke ekonomisine yarar sağlamak için bir kredi destek programı devreye sundu. Girişimcilerin kafalarındaki planı hayata geçirmeleri için devlet verdiği krediyi girişimciye hibe eder yani geri ödeme istemez. Bundan sonra devreye KOSGEB girmektedir.
KOSGEB Nedir?
Açılımı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan bu kurum halk arasından yaygın olarak KOSGEB olarak bilinmektedir. 1990 yılında kurulan bu kurum Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘na bağlıdır. Ülkemizde yaşam ihtiyaçlarının karşılanması için ve ekonominin ilerlemesi için küçük ve orta ölçekli kuruluşların ülke ekonomisindeki payını yükseltmek için kurulmuştur. Bu kurum ayrıca işletmeler arasındaki rekabeti de arttırmak amacıyla hizmet vermektedir.
KOSGEB’E KİMLER BAŞVURABİLİR?
Dışarıya çıktığınızda halk arasında bu konunun konuşulduğunu mutlaka duymuş olmalısınız. Bazı insanlar iş kurmak ister ve bu kuruma güvenir. Ancak bu yardımdan maalesef ki herkes yararlanamıyor. İşte KOSGEB kredi desteğinden yaralanabilecek kişiler;
- Kurum tarafından verilen danışmanlık ve uygulamalı eğitimlerini alanlar,
- Bu kurumca üniversitelerde düzenlenen Genç Girişimci Geliştirme Programı’na katılanlar,
- Mezun olanlar,
- İŞGEM altında bulunan bir işletmede 1 yıl içerisinde işletme kurmuş olmanız gerekmektedir.
KOSGEB’E NASIL BAŞVURULUR?
Bu kuruma başvurmak için yapmanız gereken bir kaç basit adım vardır. Bu adımlar şunlardır;
Kurum Veri Tabanına Kayıt Yaptırmak: Kurumun internet adresine girerek Kayıt İşlemleri bölümünden kayıt olmalısınız.
KOBİ Beyannamesi: İşletmenizin KOBİ bünyesinde olup olmadığını belirlemeniz gerekmektedir.
Beyanname Kontrolü: Doldurduğunuz beyanname, KOSGEB bünyesinde bulunan uzmanlar tarafından kontrol edilmektedir. Sonuç sizlere bildirilir.
Desteğe Başvurmak: Aklınızda yer alan plana uygun desteğe uzmanlar ile bire bir görüşerek başvuru yapabilirsiniz.
Sizde aşağıdaki KOSGEB Resmi İnternet Sitesinden başvurunuzu yapabilir veya daha detaylı bilgi alabilirsiniz