Timüs Bezi Nedir? Timüs Ne İşe Yarar?

instagram takipçi hilesi

Timüs bezi lenfatik sistemin ana organıdır. Üst göğüste yer alan bu bezin birincil işlevi, T lenfositler adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerinin gelişimini teşvik etmektir. T lenfositleri veya T hücreleri, vücut hücrelerini enfekte etmeyi sağlayan yabancı organizmalara (bakteri ve virüsler) karşı koruma sağlayan beyaz kan hücreleridir.

Ayrıca kanserli hücreleri kontrol ederek vücudu kendisinden korurlar. Bebeklikten ergenliğe, timüs göreceli olarak büyüktür. Ergenlikten sonra, timüs küçülmeye başlar ve yaşla ilerledikçe küçülme devam eder.

timüs 1

Timüs Bezi İşlevi

Timus bezinin ana işlevi, T hücrelerinin olgunlaşmasını uyaracak olan timosin hormonunu serbest bırakmaktır. Çocukluğumuzun tamamı, beyaz kan hücreleri veya lenfositler timus beziyle temas halinde olacaktır. Bu temas onları T hücrelerine dönüştürür. T hücreleri olgunlaştıktan sonra, vücutta bağışıklık hücrelerinin depoları olan lenf düğümlerine tabiri caizse göç ederler.

Bu nedenle, timüs bezinin kemik iliğinde oluşturulan ancak henüz tam olgunlaşmaya ulaşmamış T hücrelerinin alıcısı olduğu anlaşılabilir. Timüs hücreleri aldıktan sonra, sadece yabancı maddelere saldırmak için eğitilecektir. Bunun olmasının yolu olumlu seçimdir. Yalnızca yabancı antijenlere düzgün bir şekilde cevap veren T hücreleri hayatta kalmak ve sonunda medusaya sevk etmek için seçilecektir. Kesimi yapmayan T hücreleri, sağlıklı bir hastada apoptoz ile ölmektedir.

Hayatta kalan T hücreleri medulusa ulaştığında, T hücreleri olgunlaşmaya devam eder. Kalan T hücreleri patojenleri öldürmeye devam edecek, spesifik antijenlere karşı antikor yapan yardımcı B hücrelerini aktive edecek ve daha önce enfeksiyon ve virüslerin anılarını depolayacak ve böylece vücudun geri dönmeleri halinde onlarla savaşmaya daha iyi hazırlanabilecektir.

timüs 2

Timüs Bezi Nerededir?

Timüs, göğüs kemiğinin arkasında ve akciğerlerin arasında bulunan yumuşak bir organdır. İnsan vücudundaki organlarla ilgili olarak, timüs, neredeyse kalbin üstünde uzanan ve trakea boyunca uzanan iki loblu bir yapıdır. Timüs bezi şekli az çok üçgen şeklindedir ve lifli bir dış cepheye yerleştirilmiş iki lob içerir.

Timüs Bezi Ne İşe Yarar?

Timüs bezinde ortaya çıkabilecek titreşimlerin sıklığı kişinin yaşına ve sağlık durumuna paralellik göstermektedir. Yani Timüs bezi ne kadar fazla çalışır ve titrer ise insan yaşamı boyunca o kadar genç ve sağlıklı bir yaşam sürer.  Özellikle bayanlardan aşırı üzülme sırasından göğüs bölgelerine vurduklarını görürüz. Bu eylem insan beyni tarafından yapılan bir reflekstir.

Kadın göğsüne vurdukça timüs bezi titrer. Bu sayede üzüntüden sebep bağışıklıkta olan direnç direnç kaybı engellenmiş olur. Gülmek insanın bağışıklık sistemini güçlendirir. Her ne olursa olsun her daim gülün.

timüs 3

Tümüs Nedir ile ilgili videolar

Kaynak
Sabah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Back to top button