Kas Spazmı Nedir, Neden Oluşur?
Kas spazmı olarak bilinen veya halk dilinde kramp kaslarının istem dışı kasılması olarak ortaya çıkan, günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıktır. Normalde kaslar, beyine gelen hareket komutlarıyla birlikte kasılırlar. Bu kasılma yaşanırken karşıt grupta ise gevşemeler yaşanır. Bu olayın bozulması veya gevşeme olmadan tekrar kasılması durumunda ortaya kramp girer.
Kas Spazmı Nedir?
Genelde ağrılı olarak ortaya çıkan, ani ve istemsiz kasılmalar olarak bilinir. Genelde hemen hemen her yaşta, herkeste görülebilen bir durumdur. Vücutta bulunan pek çok kası etkileyen bu durum, farklı rahatsızlıklarından kapısını açmaktadır.
Genelde kasların yaralanması veya aşırı kullanılması durumlarında ortaya çıktığı gibi vücudun su ihtiyacının karşılanmaması durumunda da ortaya çıkar. Kramplar genel olarak düzenli olarak birbirini takip eder ve ilerler. Kişi gün içerisinde hayatını etkileyecek şekilde kramplar ile mücadele ediyorsa mutlaka tıbbi yardım alması gerekir. Bir çok tedavi yöntemi ve masaj teknikleri bulunmaktadır.
Kas Spazmı Neden Oluşur?
Mineral Eksikliği
Su Kayıpları
Kan Akışının Tamamlanmaması
Sinir Sıkışması
Fazla Kilo veya Obezite
Vücut kitle indeksinin fazla olması bir çok hastalığın habercisidir diyebiliriz. Sağlıksız yaşamın en başlı etmenlerinden birisi olan fazla kilo kas spazmında büyük etkilidir. Özellikle vücut çekirdek kaslarında gerilmeye neden olan fazla kilo veya obezite, kas kasılmalarında çok etkilidir.
Kas Spazmı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kas spazmı rahatsızlığında kişinin hastalığının durumuna göre tedavi yöntemleri belirlenir. Hayat konforunu olumsuz yönde etkileyen bu rahatsızlıkta tıbbi yardım almadan ilaç kullanmak doğru değildir. Altında yatan ciddi sorunlar olabileceği gibi basit olarak nitelendirilen spazmlarda olabilir. Bunun için yapılması gerekenlerin ilk başında tıbbi yardım almak gerekmektedir.
- Sıvı kaybına bağlı olarak yaşanan kas spazmlarını önleyebilmek için bol su tüketmek gerekmektedir.
- Mineral eksikliğini tamamlamak için kalsiyum, potasyum içeren besinleri bol bol tüketmek gerekmektedir.
- Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için masaj veya kompres uygulanır. Bu işlem kas üzerinde baskı uygulanmadan yapılmalıdır.
- Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce (yürüyüş, koşu, spor v.b) mutlaka ısınma ve gevşeme egzersizleri yapılmalıdır. Yemek yenildikten hemen sonra aktiviteler yapılmamalıdır. Aradan 30 dakika geçmesi şarttır.
- Kahve, çay, çikolata veya sigara gibi nikotin içeren besinlerin az tüketilmesi gerekmektedir.
- Her hastalığın en baş çağırıcısı stresi, en aza indirgemelisiniz.
Kas Spazmı İle İlgili Videolar