Kişisel Bakım

Diş taşı Nedir? Nasıl Oluşur?

Diş Taşı Nedir? Diş taşı, dişlerin diplerinde veya çevresinde oluşan taşlara denmektedir. Pek çok insanda oluşabilmektedir. Dişlerin yüzeyinde oluşan dişlerden farklı hissedebileceğiniz ve dişlerin tükürük ile birlikte dişlerin sertleşmesiyle oluşan dış yapılardan oluşur.

diş taşı 1

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

En sık dişlerin üst tarafının iç yüzeyinde ve arka dişlerin yüzeylerinde oluşur. Yeterli ve etkili temizlemenin olmadığı her yerde diş taşları oluşabilir. Diş etlerindeki tükürük çöker ve kaya gibi sert yapılar dişlerin etrafına sarılır. Bazen dişin altında hareket edebilir. Bu sakız rahatsızlığında daha yaygındır.

Diş Taşının Belirtileri Belerdir?

Diş eti problemi için diş eti kanaması meydana gelmelidir. Diş etleriniz kanıyorsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Dişeti hastalıklarında ağrı olmadığından, tedavi genellikle gecikir. diş eti kanamaları diş taşlarının oluşumunda büyük rol oynar.

diş taşı 2

Diş Taşının Nedenleri Nelerdir?

Diş taşı yetersiz temizlemeden oluşur. Dişlerinizi doğru teknikle fırçalamak önemlidir. Dişlerinizin tüm yüzeylerini, tek bir dişe 5-6 kez dokunan bir fırça ile yuvarlak bir süpürme hareketi ile temizlemek gerekmektedir.

İyi ağız hijyeni ve diş taşı oluşumunu önlemek için diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçasını seçerken iyi bir şey seçmeniz gerekir. Fırça kişiye göre seçilmelidir. Diş eti problemlerine karşı hassassanız, diş eti problemlerini önlemek için bir fırça kullanmalısınız.

Diş Taşı Zararlı Mıdır?

Diş taşları genellikle zararlı değildir. Ancak ortamdaki bakteriler, yiyecek artıkları diş etlerinde kanamalara neden olabilir. Bu hastalıklar periodonti dediğimiz hastalıklardır. Dişlerimizin etrafında çene kemiğini diş etlerinin altına sarar.

Dişlerin kornikleşmesi nedeniyle, diş etlerinizde mikrop ortaya çıkmaya başladığında, dişin alt bölümünde kemikler yok olmaya başlar ve diş düşmesine yol açabilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi aşırı önemlidir. Diş düşmelerini ya da diş kanamalarının önüne geçmek için, 6 ayda bir düzenli olarak dişçi kontrollerine gitmelisiniz.

diş taşı 3

Taş temizliği Ne Kadar Sürede Bir Tekrarlanmalıdır?

Her 6 ayda bir diş taşları temizlenebilir. Hastanın kendi bakım performansına bağlı olarak, yılda bir ya da bir buçuk yılda bir olabilir.

Diş Taşları Ağızda Koku Yapar Mı?

Diş taşının kendisi ağız kokusuna neden olmaz. Fakat çok kötü bir nefes hissi verebilmektedir. Buna ağız kokusu denir. Halitosiz, diş eti sorunları ve çürüme ile ilişkilidir. Yeterli olmayan ağız bakımı, çürüme ve diş eti sorunlarının ana nedenidir.

Diş Taşı Temizlemesinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşlarının temizlemesinden sonra iki problem ortaya çıkabilir. Birisi diş hassasiyetidir. İki ila üç haftalık diş hassasiyeti söz konusu olabilir. İkincisi ise, dişeti kanaması artmaya başlayabilir. Bu tedavinin etkisi olarak başlayabilir. Diş fırçalamasından sonra, üç gün sonra çok hızlı bir şekilde azaltılacaktır. Sağlıklı bir yer asla kanamaz.

diş taşı 4

Diş Taşı ile ilgili videolar

2 Yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkür ediyorum. Her doktora da gidilmemeli bazıları işini severek yaparken bazıları sadece parasal seviyor.

    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Diş taşı konusu ciddiye alınması gereken bir konu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu