Çemen Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?
Çemen otu, soya ile aynı aile olan Fabaceae familyasına ait yıllık bir bitkidir. Bu bitkinin taze ve kurutulmuş tohumları yaş için baharat ve lezzet verici bir madde olarak kullanılmıştır. Hindistan, dünya genelinde ana üretiminin %80’ini doğrudan Rajasthan’dan gerçekleştirdiğini açıklıyor.
Çemen otu, Orta ve Güney Asya’ya özgüdür. Sayısız fayda sağlayan en eski temel iyileştirici bitkilerden biridir. Günümüzde, ABD, Kuzey Afrika ve Akdeniz bölgelerinde de yetiştirilmektedir.
Çemen otu kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur ve insülin üretimini uyarır. Bu nedenle, diyabet ile ilgili insanlar için çok etkilidir. Bu, çemen otunun size sağlayabileceği yöntemlerden sadece bir tanesidir. Bir sonraki bölümde tartışacağımız daha fazla faydası vardır.
Çemen Otu Faydaları
1. Çemen Otu Testosteronu Artırır
Bu faydalı ot testosteron seviyelerini artırabilir. Hormon erkeklerde birçok vücut fonksiyonlarında hayati bir rol oynar. Yaşları 35 ila 65 arasında değişen 100 erkek katılımcı üzerinde yapılan bir çalışmada serum testosteron düzeylerinde ve sperm sayısında artış olduğu görülmüştür.
Katılımcılara, testosteron eksikliğini gidermek için 12 hafta boyunca diyetlerine çemen takviyesi eklenmiştir. Sonuçlarda katılımcı erkeklerde testosteron oranının arttığı gözlemlenmiştir.
2. Saç Büyümesini Destekler
Çemen otu tohumu saç büyümesini destekleyen çeşitli besinlerle doludur. Yaprakları bile bu konuda yardımcı oluyor. Araştırmalar yapraklardan saç derisine yapılan macunun saç büyümesini arttırdığını ve doğal saç rengini koruduğunu göstermektedir.
3. Kilo Vermeye Yardımcı Olur.
İlk araştırmalar 500 mg çemen takviyesinin vücut yağını azaltabildiğini gösteriyor. Dört fare grubu üzerinde yapılan bir başka çalışma, çemen otunun 22 gün boyunca alımını takiben vücut ağırlığında önemli bir azalma olduğunu göstermiştir.
Bu ot ayrıca dolgunluk hissini teşvik eden ve insanların aşırı ısınmasını engelleyen lif içerir. Bir çalışmada, çemen çayı içen katılımcılar, diğer gruba kıyasla daha az aç hissetti.
4. Diyabet Tedavisine Yardımcı Olur
Çemen otundaki lif, bağırsakta kalın ve yapışkan bir jel oluşturur, bu da fazla şeker ve kötü yağların sindirilmesini zorlaştırır. Tip 2 diyabetli iki grup insan üzerinde bir çalışma yürütüldü. Günde iki kez çemen tozu tüketen grup, diyabet semptomlarında önemli bir iyileşme görüldü.
5. Kepek Oluşumunu Azaltır
Çemen otu, yüksek müsin içeriği sayesinde, saç kremi olarak da kullanılabilir. Bitki, lapa lapa kafa derisini tedavi etmek için eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Tohumların tozu, faydalarını vurgulamak ve saçları doğal olarak yumuşatmak için bir saç maskesi veya saç kremi ile de karıştırılabilir.
6. Cilt Sağlığını İyileştirir
Bu faydalı ot genellikle petrol ürünleri ve diğer kimyasallar içeren tüm çağdaş kremlere harika ve zararsız bir alternatiftir. Çemen otunun nemlendirilmesine ve yumuşatılmasına yardımcı olan doğal yağlara sahiptir. Tohumlardaki potasyum, karoten ve C vitamini cilt elastikiyetini ve genel sağlığı arttırır.
7. Mide Ekşimesini Azaltır
Bir çalışmada, çemen ürünlerinin mide ekşimesi şiddetini azalttığı keşfedildi. Çemen otu OTC antasit ilaçlarına benzer şekilde çalışmıştı. Çemen otu ayrıca bağırsak astarı üzerinde bir kalkan oluşturarak gastrointestinal enflamasyonu da yatıştırır.
8. Kolesterolü Düşürür
Bu bitkinin tohumu toplam kolesterolü ve LDL’yi (kötü kolesterol) düşürür. Kolesterol ve trigliseritlerin emilimini engelleyen zengin steroidal saponin kaynaklarıdır. Bu şekilde, tohumlar karaciğerde kolesterol üretimini engeller.
Çemen Otu İle ilgili videolar
https://www.youtube.com/watch?v=g9vd2tzWl6E
https://www.youtube.com/watch?v=VFgDNtnktws