Sağlıklı Yaşam

Batı Nil Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

instagram takipçi hilesi

Batı Nil Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri! Sonbahar döneminde hava koşulları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, sivrisinekler toplum sağlığını tehdit eden bir risk oluşturuyor. Bu sivrisinekler, batı nil virüsü taşıyan kuşların kanından beslenerek virüsün taşıyıcısı haline geliyor.

Ardından, sivrisinekler ısırdıkları insanlara ve diğer hayvanlara virüsü bulaştırıyor. İnsanlarda sivrisinek ısırığı sonucu batı nil ateşi hastalığı ortaya çıkabiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre de Türkiye’de 6 kişide bu virüs tespit edildi.

İlginizi çekebilir: Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır?

bati nil virusu nedir 2

Batı nil virüsü ilk olarak 1999 yılında Kuzey Amerika’da tespit edildi. O tarihten bu yana ABD ve Kanada’da yaygınlaştı. ABD’de virüse toplamda 48 eyalette rastlandı. Ayrıca, virüs Avrupa, Ortadoğu, Avustralya, Asya’nın bazı bölgeleri ve Afrika’da da geniş bir coğrafi alana yayıldı. Türkiye’de de son günlerde artış görüldü.

Bu virüsü taşıyan sivrisineklerin bulunduğu yerlerde yaşayanlar ya da o bölgelere seyahat edenl kişiler risk altında. Özellikle açık hava işlerinde çalışan ya da dış mekan aktivitelerine katılan bireyler, sivrisinek ısırığına daha fazla maruz kaldıkları için hastalığa yakalanma olasılıkları daha fazladır.

bati nil virusu nedir 3

Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Batı nil virüsü belirtileri kişiden kişiye farklıdır. Sivrisinek ısırığından sonra Batı Nil Virüsü’nün kuluçka süresi genellikle 2-6 gün olup, bazı tıbbi nedenlerle bu süre 2-14 güne kadar uzayabilir. Virüsle enfekte olmuş bireylerin büyük çoğunluğunda (%70-80) belirti görülmez.

Ancak bazı kişilerde ateşle birlikte ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları ya da döküntüler gibi semptomlar gelişebilir. Çoğu kişi, bu hafif Batı Nil Ateşi hastalığından tamamen iyileşir. Ancak yorgunluk ve halsizlik birkaç hafta hatta aylar sürebilir.

İlginizi çekebilir: Oropouche Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bunun yanı sıra, bazı kişilerde daha şiddetli belirtiler de gözlemlenebilir. Virüsle enfekte olmuş bireylerin %1’inden azında beyin iltihabı (ensefalit) veya beyin ve omurilik zarı iltihabı (menenjit) gibi ciddi nörolojik hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, koma, titremeler, nöbetler ya da felç gibi belirtilerle kendini gösterir.

Uzmanlar tarafından yapılan son araştırmalar, bu ağır nörolojik hastalıklardan iyileşmenin birkaç hafta hatta aylar sürebileceğini, bazı durumlarda ise kalıcı nörolojik hasarlar oluşabileceğini ortaya koymuştur. Batı nil virüsüne bağlı nörolojik hastalıklar yaşayan hastaların yaklaşık %10’u yaşamını yitirirken, kanser, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunları bulunan bireyler daha büyük risk altındadır.

bati nil virusu nedir 1

Batı Nil Virüsü Tedavisi

Batı nil virüsü tanısı koymak için, klinik belirtiler ve bulgulara dayanarak kan ve omurilik sıvısı testleri gibi özel laboratuvar testleri yapılır.  Batı Nil Ateşi’nden korunmak ya da hastalık bulaştıktan sonra tedavi olmak için henüz etkili bir aşı bulunmamaktadır.

Ağrı ve ateş gibi belirtileri hafifletmek için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Hafif belirtileri olan hastalar genellikle kendiliğinden iyileşir, ancak bazı belirtiler birkaç hafta sürebilir. Daha ciddi vakalarda, tıbbi bakım ve destekleyici tedavi için hastaneye yatış gerekebilir.

Batı Nil Virüsü İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu