Oropouche Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Oropouche virüsü, Amerika kıtasında en son Brezilya’da iki genç kadının ölümüne neden olan bir virüstür. Tembel hayvan ateşi olarak da bilinen virüsün ilk vakaları, Haziran ve Temmuz aylarında Avrupa’da da görüldü. İspanya, İtalya ve Almanya’da kaydedilen 19 vaka, Küba ve Brezilya’ya seyahat eden kişiler ya da temaslıları.
Brezilya’nın kuzeydoğusunda yer alan Bahia eyaletinde iki genç kadının Temmuz ayının sonunda Oropouche virüsü sebebi ile vefat ettiği bildirildi. Oropouche virüsü, sivrisinekler ve küçük sineklerin ısırıkları yoluyla yayılıyor. Virüs, özellikle Culicoides paraensis adlı minik sinekler tarafından bulaşıyor. Bu sinek türü, Amerika’nın birçok bölgesinde yaygın olarak bulunuyor.
Oropouche Virüsü Nasıl Bulaşıyor?
Oropouche virüsü, enfekte bir kişiden diğerlerine böcek ısırıkları yoluyla geçiyor. Cilt teması veya hava yoluyla bulaşabileceğine dair henüz bir kanıt bulunmuyor. Ancak, Brezilya Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre, virüsün hamile kadınlardan bebeklerine geçebileceği belirtiliyor. Oropouche virüsünün gebelik ve doğmamış çocuklar üzerindeki etkileri ise hâlâ araştırılıyor.
İlginizi çekebilir: Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır?
Virüsün insanlarda daha yaygın görülmesinin sebepleri arasında kentleşme, ormansızlaşma ve iklim değişikliği yer alıyor. Ayrıca, Oropouche virüsü maymunlar gibi primatlar ve tembel hayvanlarda da tespit ediliyor. Bilim insanları, bazı kuşların da bu virüsten etkilenebileceğini düşünüyor.
Oropouche Virüsü Belirtileri Neler?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) göre belirtiler şu şekilde;
- Aniden başlayan yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Gözlerin arkasında ağrı
- Eklem sertliği ya da ağrısı
- Titreme
- Mide bulantısı
- Kusma
Oropouche Virüsü Tedavisi
Oropouche virüsünün bilinen bir tedavisi şu an için yok. The Lancet Microbe adlı akademik tıp dergisinde yayımlanan bir makalede, “küresel sağlık için yeni bir tehdit” olarak tanımlanıyor. Yeni tedaviler için yeterli araştırmanın yapılmadığına da dikkat çekiliyor.
Brezilya Sağlık Bakanlığı, hastaların dinlenmesi, semptomların hafifletilmesi ve tıbbi gözetim altında tutulması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar ateş, ağrı ve bulantı gibi belirtileri hafifletmek için bazı ilaçları reçete edebiliyorlar. Enfekte kişilerin böcek kovucu maddeler kullanması, virüsün başkalarına yayılmasını önlemeyebilir.