Hastalıklar

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır?

instagram takipçi hilesi

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır? Sorusu son zamanlarda çokça sorulmaya başlandı. Ülkemizde de tespit edilen Maymun Çiçeği vakaları tedirgin etmeye başladı. Maymun Çiçeği Hastalığı, ilk olarak 1958’de, incelenen maymun popülasyonunda çiçek hastalığı benzeri iki salgının meydana gelmesiyle tanımlanan nadir bir hastalıktır. Maymun Çiçeği Hastalığı genellikle insanlara kemirgenler gibi enfekte hayvanlar yoluyla yayılır. Virüs insandan insana kolayca yayılmaz, ancak insandan insana bulaşma genellikle büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleşir. Maymun Çiçeği Hastalığı semptomları genellikle gribe benzer, ancak şişmiş lenf düğümleri de görülebilir.

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?

Afrika’da görülen nadir bir hastalık olan Maymun Çiçeği Hastalığı, son zamanlarda İngiltere, Portekiz ve İspanya’da ortaya çıktı. Vakalardaki artış, dünya çapındaki halk sağlığı uzmanlarını endişelendiriyor. Orta Afrika’da maymun çiçeği ve diğer bulaşıcı hastalıkları kapsamlı bir şekilde inceleyen Limoin, salgının “nadir bir olay” olduğunu söyledi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre çoğu insan virüsten kurtulurken, bazı durumlarda tehlikeli ve ölümcül olabilir.

Maymun Çiçeği Hastalığı

Virüs bulaşan ilk insan vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edildi. CDC, çoğu maymun çiçeği enfeksiyonlarının bugün hala orada meydana geldiğini, ancak hastalığın diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerinde de rapor edildiğini söyledi.

Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gündür, ancak 5 ila 21 gün arasında olabilir.
  • Ateş, şiddetli baş ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, sırt ağrısı, kas ağrıları ve 0-5 gün süren şiddetli halsizlik ile karakterize agresif bir evre.
  • Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilecek diğer hastalıklarla karşılaştırıldığında, maymun çiçeği virüsü vakalarının ayırt edici özelliğidir.

maymun cicegi hastaligi nedir nasil bulasir3

  • Döküntü genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlar. Döküntü, gövdeden çok yüz ve ekstremitelerde yoğunlaşma eğilimindedir. Döküntü genellikle yüzde başlar ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını etkiler.
  • Ayrıca oral mukoza, genital ve konjonktiva ve kornea da etkilenir.
  • Döküntü art arda düz tabanlı lezyonlara, hafif kabarık kabuklu lezyonlara, berrak sıvı dolu lezyonlara, sarı sıvı dolu lezyonlara ve pul pul dökülmüş kabuklara dönüşür.

Maymun Çiçeği Hastalığında genelde 2 ve 4 hafta süren belirtiler gözükür. Şiddetli vakalar da çocuklar daha sıktır.

Maymun Çiçeği Hastalığı Nasıl Bulaşır?

maymun cicegi hastaligi nedir nasil bulasir2

Maymun Çiçeği Hastalığı genellikle insanlara kemirgenler gibi enfekte hayvanlardan bulaşır. Dünya Sağlık Örgütü insandan insana bulaşmanın mümkün olduğunu ancak daha az yaygın olduğunu söylüyor. CDC, bazı uzmanlar Afrika kemirgenlerinin yayılmada rol oynadığından şüphelense de, maymun çiçeği hastalığının ana taşıyıcılarının bilinmediğini söylüyor. Orta ve Batı Afrika’nın bazı bölgelerinde insanlar, kemirgenlerin ve küçük memelilerin ısırması veya çizilmesi, av hayvanlarının hazırlanması veya enfekte hayvanlar veya hayvansal ürünlerle temas yoluyla virüse maruz kalabilir.

Türkiye’de Maymun Çiçeği Hastalığı Vakası Var Mı?

29 Haziran 2022 tarihinde Sağlık bakanlığının açıklamasında, Türkiye’de ilk vakanın göründüğü ve vakanın temasta bulunduğu kişilerin herhangi bir bulguya sahip olmadığı açıklandı. Ayrıca, bu hastalığının solunum ile değil de fiziksel temas ile bulaşacağıyla ilgili bakanlık tarafından hatırlatma yapıldı.

Maymun Çiçeği Hastalığı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu