Sağlıklı Yaşam

İshal Nedir? Nedenleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

İshal, gevşek, sulu günde üç veya daha fazla dışkı yapmanıza sebep olabilecek bir rahatsızlıktır. İshal, akut, kalıcı veya kronik olabilir:

  • Akut diyare, tipik olarak 1 veya 2 gün süren ve kendi kendine kaybolan yaygın bir sorundur.
  • Kalıcı ishal, 2 haftadan uzun ve 4 haftadan az sürer.
  • Kronik ishal, en az 4 hafta sürer. Kronik ishal semptomları sürekli olabilir veya kendiliğinden gelip gidebilir.

ishal 1

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshalin ana belirtisi gevşek, sulu günde üç veya daha fazla kez dışkı yapmaktır.

İshalli kişilerde ayrıca aşağıdaki semptomlardan bir veya daha fazlası olabilir:

  • Tuvaleti kullanmak için acil bir ihtiyaç
  • Kasılma
  • Bağırsak hareketlerinin kontrolünün kaybı
  • Mide bulantısı
  • Karın ağrısı

Bazı enfeksiyonların neden olduğu diyare sahip kişilerde ayrıca aşağıdaki semptomlardan bir veya daha fazlası olabilir:

  • Kanlı dışkı
  • Ateş ve titreme
  • Sersemlik ve baş dönmesi
  • Kusma
  • İshal aynı zamanda emilim bozukluğuna neden olabilir.

İshalin Nedeni Nedir?

Akut ve kalıcı ishal, kronik ishalinkinden farklı nedenlere sahip olabilir. Çoğu durumda, doktorlar ishalin nedenini bulamazlar. İshalin çoğu 4 gün içinde kendiliğinden geçer ve nedenini bulmak gerekli değildir.

ishal 2

Akut İshal Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu durumda, akut ishalinizi loperamid ve bizmut subsalisilat gibi reçetesiz satılan ilaçlar ile tedavi edebilirsiniz. Doktorlar genellikle kanlı dışkı,ateş, bakteri veya parazit enfeksiyonu belirtileri olan kişiler için reçetesiz ilaçlar kullanılmasını önermemektedir. İshali 2 günden fazla sürerse, hemen bir doktora görünmelisiniz.

Akut ishaliniz olduğunda, kısa bir süre için iştahınızı kaybedebilirsiniz. İştahınız döndüğünde normal yediklerinizi yemeye geri dönebilirsiniz.

Çocuklarda Akut İshal Nasıl Tedavi Edilir?

Yetişkinlerde akut ishalin tedavisinde kullanılan reçetesiz satılan ilaçlar bebekler ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilir. Çocuğunuza reçetesiz ilaç vermeden önce doktorunuzla görüşmelisiniz. Çocuğunuzun ishali 24 saatten fazla sürerse, hemen bir doktora başvurmanız gerekir.

Çocuğunuza her zamanki gibi yaşa uygun yemekleri yedirebilirsiniz. Bebeğinize anne sütünü veya formülü her zamanki gibi verebilirsiniz.

ishal 3

Kalıcı ve Kronik İshal Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorların kalıcı ve kronik ishalin nasıl tedavi ettikleri, nedene bağlıdır. Doktorlar, bakteriyel veya paraziter enfeksiyonları tedavi etmek için parazitleri hedef alan antibiyotikler ve ilaçlar önerebilir. Doktorlar ayrıca Crohn hastalığı, irritabl barsak sendromu veya ülseratif kolit gibi kronik ishale neden olan durumların bazılarını tedavi etmek için ilaçlar yazabilir. Doktorların çocuklarda kronik ishali nasıl tedavi ettikleri de nedenine bağlıdır.

Doktorlar probiyotik önerebilirler. Probiyotikler, normal olarak sindirim sisteminizde sahip olduğunuz mikroorganizmalara benzeyen canlı bakterilerdir, genellikle bakterilerdir. Araştırmacılar hala ishali tedavi etmek için probiyotik kullanımı üzerinde çalışıyorlar.

Güvenlik nedeniyle, probiyotik veya diğer tamamlayıcı veya alternatif ilaçlar veya uygulamaları kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Doktorunuz probiyotik tavsiye ederse, ne kadar probiyotik almanız gerektiği ve ne kadar süre için kullanacağınızı mutlaka konuşun.

ishal 4

İshal ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=WUoV5KmaC5k

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu