Ayak Burkulmasına Ne İyi Gelir?
Ayak burkulması oldukça can sıkıcı, ağrıya neden olan ve hayat kalitesini düşüren bir problemdir. Ayaklarımız gün boyu bizi taşıyan, yer yüzü ile temasımızı sağlayan en fonksiyonel organlarımızdan biridir. Dolayısıyla onlara iyi bakmamız ve ayak sağlığımızı korumamız gerekir.
Ayak bileğinin zorlanması veya ani yapılan bir hareket sonucu meydana gelen yaralanma, ayakta burkulmalara neden olur. Sonraki süreç ağrılıdır, ancak yapılabilecek bir takım uygulamalar ve tedavi seçenekleri ile hastalar günlük yaşama kısa sürede dönebilmektedir. Buradaki önemli nokta çok vakit kaybetmeden doğru müdahalelerde bulunmaktır.
İşte biz de bu yazımızda sizlere ayakta yaşanan burkulmalara karşı neler yapılabileceği ve burkulmaların nedenleri ile ilgili bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Ayak Burkulmasına Ne İyi Gelir?
Ayakta burkulma meydana geldiğinde evde yapabileceğiniz bazı müdahaleler ve kısa süreli yaşam tarzı değişiklikleri ile iyileşme sağlanması mümkündür. Ancak tüm bunlara rağmen semptomlarda gerileme kaydedilmiyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir. Öyleyse ilk etapta yapabileceklerimiz nelermiş, bir bakalım..
İstirahat Edin: Ayağınız burkuldu ve ağrı düzeyi artmaya başladı! Bazı kulaktan dolma bilgiler, ayağınızı ne kadar çok hareket ettirirseniz o kadar çabuk normale döneceğinizi fısıldıyor olsa da, bu doğru bir yaklaşım değildir. Aksine istirahat etmek, ayakları dinlendirmek, hareket kısıtlılığına gitmek ve özellikle ayakta durmayı gerektiren aktivitelerden bir süreliğine uzak kalmak sizin için çok daha uygun olacaktır.
Soğuk Kompres Uygulaması Yapın: Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu tür ani ve acil durum vakalarında ilk müdahalenin mümkün olduğunca en kısa sürede yapılmış olması, iyileşme süresini de aynı oranda kısaltacaktır. Ayak burkulması yaşandıktan sonra hemen bölgeye buz uygulaması yapılmalı, 15-20 dakika boyunca sürdürülmeli ve yaklaşık 3 saatte bir aynı yöntem tekrar edilmelidir.
Sıkıştırın: Ayak burkulmasında kısa vadede görülme olasılığı yüksek olan ilk belirti şişmedir. Bunun önüne geçebilmek için elastik özelliği olan bir bez ya da bandaj yardımıyla bölgenin sıkıştırılması ve dolaşımın düzenlenmesi önem taşır. Buz sonrası hızlı bir biçimde uygulanması gereken tekniklerden biri de budur.
Yüksek Seviyede Tutun: Ayak bileğindeki burkulma şişmeyi de beraberinde getirir demiştik. İşte bunu engellemenin yollarından bir tanesi de ayağı kalp hizasından yukarıda sabitlemek olmalıdır. Böylece; yer çekimi yardımı sayesinde var olabilecek fazla sıvı boşalır ve ödem oluşma ihtimali azalabilir.
İlaç Kullanın: Parasetamol içerikli ağrı kesicilerden veya kas gevşetici kremlerden faydalanmanız mümkündür. Ancak hekiminize sormadan ilaç kullanmanız önerilmez. Ağrı kesiciler ağrıyı ve acı hissini kontrol altına alabilir, fakat birkaç saat sonra etkisi geçeceği için belirli aralıklarla tekrar almanız gerekecektir. Buna da hekiminiz karar vermelidir.
Esansiyel Yağlardan Yararlanın: Hindistan cevizi yağı veya çörek otu yağı gibi doğal yağlar hem ağrı hissini azaltabilir hem de kasların gevşemesini kolaylaştırabilir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez, hafif ritmik hareketler içeren bir masaj yardımıyla bölgeye uygulama yapabilirsiniz.
Ayak Burkulması Nedenleri Nelerdir?
- Yanlış bir pozisyonda iken (denge sağlanmadan) vücuda veya ayağa aşırı yük binmesi
- Ayak bileğinin normalden fazla efor göstermesi ve ağır egzersizler yapılması
- Başka biri tarafından ayağa basılması
- Sportif faaliyetler esnasında kullanılan ayakkabının ayak sağlığına ve aktiviteye uygun olmaması
- Taşlık, kumluk, engebeli, tümsekli yüzeylerde yürüyüş yapmak
- Topuklu ayakkabı ile yürürken yaşanabilecek denge kayıpları ile oluşan ani hareketler gibi nedenlere bağlı olarak ayak burkulması yaşanabilmektedir. Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir.
Ayak Burkulmasının Belirtileri Nelerdir?
- En yaygın görülen belirti ağrıdır. Bu ağrı burkulan ayağın kullanılmasıyla birlikte artış göstermektedir.
- Bölgesel olarak morarma ve ciltte renk değişimi görülebilmektedir.
- Ayak burkulmasının ardından kısa süre içinde meydana gelen şişlik de yine sıklıkla rastlanan bulgular arasındadır.
- Şiddetli burkulmalarda, burkulmadan hemen sonra, ayağı hareket ettirememe durumu söz konusu olabilmektedir.
- Ayak burkulması esnasında yaşanan belirti ise kıtlama şeklinde bir ses gelmesidir.
- Bölgesel hassasiyet ve ayağı kullanırken yaşanan dengesizlik ise diğer semptomlardandır.
Burkulma nedeniyle sağlık kuruluşuna başvurulduğunda; hastanın hikayesi dinlenir, fiziki muayenesi yapılır ve gerek görüldüğü takdirde gözlem görüntüleme teknikleri (MR, USG) kullanılır. Teşhis konulduktan sonra ise uygun tedaviye başlanılmaktadır.