Sağlıklı Yaşam

Çay İçtiğinizde Vücudunuzda Neler Olur?

instagram takipçi hilesi

Çay içtiğinizde vücudunuzda olan değişimler…! Çay; özellikle Türkiye’de ve sonrasında da dünyanın çeşitli yerlerinde en sık tüketilen içeceklerin başında yer alıyor. Öyle ki; tiryakilerin sayısı da hiç hafife alınamayacak kadar fazla… Kahvaltıların ana maddesi, ikindi öğünlerinde yapılan keklerin- böreklerin yol arkadaşı ve uzun sohbetlerin vazgeçilmezidir bu besin..!

Hemen hemen her gün çeşitli miktarlarda tüketilir. İçerisinde tein denilen bir madde barındırmaktadır. Üstelik çayın bir de ruhu ve ortama sıcaklık veren aurası vardır. Peki ya faydaları ve zararları nelerdir?

İşte biz de bu yazımızda sizlere; her eve giren ve adeta su gibi içilen bu asil içecek hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız. 1 bardak içildiğinde vücudumuzda ne gibi etkilerin meydana geldiğine hep birlikte bir bakalım. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

çay içtiğinizde vücudunuzda neler olur

Çay İçtiğinizde Vücudunuzda Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?

  • Biyolojik aktivite üretimi sağlar. İçeriğinde fito-besin maddeleri barındırır. Bu da demek oluyor ki; insan sağlığına yararlı olacak bileşenleri vücuda iletir.
  • Serbest radikaller; bağışıklık sistemimizi düşüren ve küçükten büyüğe pek çok hastalığa neden olabilen moleküler yapılardır. Çay ise bunlarla savaşarak etkilerini yok eder. Böylece vücudun savunma sistemi çok daha aktif bir şekilde çalışır.
  • Güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki toksik (zehirli) maddelerin atılmasına yardımcı olmasının yanı sıra, hücresel hasarı onarıcı bir etki gösterir.
  • Metabolizmanın işleyişini hızlandırarak yağ yakımına katkı sağlar. Diyet sırasında, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Özellikle yeşil çayın bu konuda önemli bir tercih sebebi olduğunu belirtmek gerekir ki, ödem söktürücü etkisiyle bilinmektedir.
  • Ani-inflamatuar özellikte bir içecek…! Bu da demek oluyor ki enfeksiyon ve iltihap gibi durumlarda tam bir savaşçı! Öyle ki; grip ya da soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalık döneminde, eskilerden beridir bilinen; limonlu çay, ballı veya karabiberli çay tarifleri meşhurdur!
  • Kırmızı kan hücrelerinin etkinliğini arttırır. Bu da yine bağışıklık için önemli bir katkıdır.
  • Diüetik ve idrar söktürücü özellik gösterir. Şeker, böbrek veya kalp gibi hastalıkları olan kişilerde, sağlıklı ve yeterli düzeyde idrara çıkmak çok ama çok önemlidir. İdrar vücuttaki zararlı atıkların, suyun ve sodyumun (tuz) dışarı atılabilmesi için gereklidir. Siyah çay, yeşil çay veya ebegümeci çayının bu sürece destek olduğu ve sindirim-boşaltım sistemlerini çalıştırdığı söylenmektedir.

sindirimmm

  • Kan basıncına, kötü kolesterole ve damar tıkanıklığına karşı aktif rol oynar.. Yine siyah, yeşil ve ebegümeci çayları, kandaki basıncı normal seviyelere çekerek, içeriğindeki bileşenler sayesinde kardiyolojik açıdan sağlığınıza destek olmaktadır.
  • Bilişsel işlevi ve hafızayı güçlendirerek aynı zamanda zindelik sağlar. Konsantrasyon güçlüğü çekenlerin çaydan yardım alabilmesi mümkündür. Öte yandan enerjik bir gün için, sıcacık bir fincan çay da yine imdadınıza koşabilir.
  • Sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra içerdiği yararlı bakteriler sayesinde, bağırsak florasını koruyarak genel sağlığa olumlu yönde katkı yapar.
  • Kaygıyı azaltabilir… Siyah çayın muhabbetle ilişkilendirilen manevi bir tarafı olduğundan söz etmiştik, üstelik sindirimi kolay hale getireceğinden de..! Tüm bunlar stres faktörünü azaltan etkilerdir. Öte yandan bir de melisa, lavanta veya papatya çayı gibi bitkisel çayları deneyecek olursanız; sakin, huzurlu ve kaliteli bir uyku sizi bekliyor olabilir..!

Çay İçtiğinizde Vücudunuzda Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?

Elbette her faydalı besinin aşırı veya yanlış tüketimi sonucu olumsuz etkilerini görmek de mümkündür. Çayın vücudumuza genel olarak yararlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazı durumlarda bir takım zararları olacağını da belirtelim.. Bunları ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Özellikle siyah çayın yatmadan önce içilmesi durumunda; bazı kişilerde, zihinsel aktiviteyi arttırarak algıları açtığı, bunun da uykuya dalmakta güçlük veya uyku kalitesinde düşüklük yaşanmasına yol açtığı gözlemlenmiştir. O nedenle uykuya en az 3 saat kala çay tüketiminin bırakılması önerilmektedir.
  • Aç karnına fazla çay içmek mide asidinin dengesini bozarak gastrit, reflü ve bulantı gibi sorunlara neden olabilir. Çayın genellikle tok karnına tüketilmesi veya açken içilecekse de bunun bir fincandan fazla olmaması tavsiye edilmektedir.

caykadin

  • Aşırı çay tüketiminin yine; ellerde titreme, kaygı bozukluğu, baş dönmesi veya kalpte çarpıntı yapabileceği gösterilmiştir. Unutulmamalıdır ki; her şeyin fazlası zarardır.
  • Normal sınırları aşan bir tüketim söz konusuysa, çayın uzun vadede cilt sağlığını bozarak; kuruluk ve cansızlık yaratabileceği de söylenmektedir.

Çay Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

Çeşitli araştırmalar sonucunda uzmanlar; yaptıkları söyleşilerde, yayınladıkları makalelerde ve hastalarına muayene esnasında bulundukları önerilerde, günde 5 veya 6 bardak çay içmenin yeterli olabileceğini vurgulamaktadırlar. Böylece çayın zararlı etkilerine maruz kalmak yerine, faydalarını görebileceğimize yönelik açıklamalar yapmaktadırlar. Ancak belirtmeliyiz ki; bu çayın şekersiz olmasına kesinlikle özen gösterilmelidir.

Çay İçtiğinizde Vücudunuzda Neler Olur İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu