Sağlıklı Yaşam

Ortakulak İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Orta kulak iltihabı tedavisi

instagram takipçi hilesi

3 kısımdan oluşan kulak çekiç örs ve üzengi adı ile hava dolu  minik kemikçiklerdir. Yutkunma sayesinde borulardan orta kulağa hava girer. Bazen yetişkin ve çocuklarda orta kulak iltihabı sorunu ile karşılaşılabilir. Soğuk algınlığı gibi durumlarda östaki borusunda oluşan tıkanılık orta kulak iltihabının oluşmasına etki eder. Orta kulak iltihabının tıptaki adı otitis media’dır. En fazla çocuklarda görülen orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülmektedir.

kul

Orta kulak iltihabı nasıl olur?

Östaki borusuna bir kanalla bağlı olan orta kulakta   Orta kulak boğaza, östaki borusu adı verilen bir kanalla bağlanır. Alerji, soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu veya solunum yolu enfeksiyonu östaki tüpü etrafındaki alanın şişmesine neden olabilir. Bu durum sıvının orta kulaktan genize boşalmasını önleyebilir. Genize boşalamayan sıvı kulak zarı arkasında toplanır. Bu sıvıda üreyen bakteri ve virüsler orta kulak enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir.

Orta kulak iltihabı nedenleri nelerdir?

Nedeni birçok şeye dayanan orta kulak iltihabının nedenleri şunlardır;

Geniz eti kaynaklı: Geniz etinde oluşan şişlik nedeni ile östaki kanalının tıkanması nedeni ile içerideki sıvının atılamaması durumunda orta kulak iltihabına neden olmaktadır. Çocuklar bu durumdan daha çok etkilenmektedir.

Östaki borusu kaynaklı: Östaki tüplerinden kaynaklanan orta kulak iltihabı östaki borusunun tıkanması nedeni ile görülür. Çocuklarda östaki kanalı geniş yatay ve daha kısadır. Biriken sıvının atılması bu nedenle daha güç olmaktadır.

Yaş:Genelde orta kulak iltihabı 6 ila 2 yaş arasında görülmektedir.

Yüz anormallikleri, dawn sendromu, yarık damak,baş ve kişisel risk taşıyan faktörler nedeni ile orta kulak iltihabı görülmektedir.

Sigara dumanı: Sigara dumanından etkilenmek kulak sağlığı içinde etki edecek faktörler arasında yer alır.

Erken doğum ve prematüre doğum: Prematüre doğum, değişen mevsimlere bağlı olarak geçirilen solunum yolu enfeksiyonları

Anne sütünün yetersiz alınması: Anne sütünün az alınmasından dolayı orta kulak iltihabının görülebilmesi.

Yuvalar: Kreşlerde enfeksiyon riskinin kalabalık nedeni ile yaygınlaşmasıkul1 e1568099925384

Çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda orta kulak iltihabı çocuklarda özellikle soğuk algınlığından sonra ortaya çıkar. Ateş şeklinde ortaya çıkan orta kulak iltihabı daha ufak bebeklerde ateş ve huzursuzluk şeklinde elini kulağına doğru götürme şeklinde belirtilerini gösterir. Ortakulak iltihabında belirtiler şöyle sıralanabilir;

  • Halsizlik
  • yüksek ateş
  • kulakta akıntı
  • kulak içi kaşıntı ve tahriş
  • kulak ağrısı
  • duyma problemleri
  • denge kaybı
  • iştah kaybı
  • uyku problemi

Büyüklerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri

Küçüklere göre orta kulak iltihabı belirtileri daha farklı olur. Bu belirtiler genelde şöyledir;

  • Tıkalı kulak hissi
  • Kulak ağrısı
  • İşitme sorunları
  • Ateş
  • Kulak çınlaması
  • Tıkalı kulak hissi

Orta kulak iltihabı çeşitleri nelerdir?

Orta kulak iltihabı kronik, akut ve efüzyonlu (sıvı) orta kulak iltihabı olarak 3 çeşittir.

Kronik orta kulak iltihabı:

Patolojik seyrin değişebildiği kronik orta kulak iltihabında mastoid hücre boşluklarında meydana gelen iltihaplanmadır. Kronik iltihaplanmada kulakta akıntı, işitme kayıpları kulak zarının deli olması gibi şikayetler mevcuttur. Zaman zaman akıntının durduğu görülebilir.

Orta kulakta mukozada ki dokular hasar görürken kulak ağrısı ve ateş gibi şikayetler görülmektedir. Kulak iltihabı orta kulağa yapışma, kulak zarında çökme gibi kolesteatomlu ve kolesteatomsuz gibi sınıflara ayrılmaktadır.

Efüzyonlu(sıvı)orta kulak iltihabı: orta kulakta sıvının bulunması anlamındadır. Evvelden geçirilen orta kulak iltihabı hastalığının ardından görülebilir. Özellikle okul öncesi çocuklarda görülmektedir. Oldukça sinsi bir hastalık olan efüzyonlu ortakulak iltihabı görülen çocuklar genelde sesleri zor işitebilir nedeni orta kulakta bulunan sıvıdır. Çocukta içine kapanık bir durum vardır.

Okulda bu durum başarılarını da etkiler. Tedavide östaki tüplerinin fonksiyonlarının normale dönmesi ile risk faktörü aza indirilir ve sıvının azalması sağlanır. Bazı hastalarda 3 aylık bir tedavi sonucu kulaktaki sorun giderken bazı hastalarda bu durum geçmez . Böyle hastalar da ameliyat önerilmektedir.

Akut orta kulak iltihabı: Birden bire ortaya çıkan akut orta kulak iltihabı  nedeni ile kulakta şişme ve kızarıklık olur. Zaman zaman ateşlenme şeklinde hastalık belirti verebilir.

kul4 e1568100026391

Orta kulak iltihabı nasıl geçer?

Enfeksiyon genelde kendiliğinden de birkaç günde geçebilir. Tedavi olmadan 1ya da 2 haftada iyileşme görülürken bazı durumlarda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Orta kulak iltihabının tedavisi için bazı tedbirleri alarak hastalığın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

  • Kulağa sabun ve suyun kaçmasını önlemek
  • Doktorun önereceği ilaçları düzenli kullanmak
  • Pamuk yardımı ile kulak akıntılarını temizlemek
  • Ağrı varsa sıcak pres uygulamak
  • Kulağa parmak ve çubuk sokmaktan kaçınmak

alacağınız tedbirler arasındadır.

Antibiyotik tedavisi başarısız olduysa orta kulak iltihabı ameliyatı ve kulak tüpü takılarak tedavi yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu