Viral Enfeksiyon Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?
Sürekli değişen ve kışın gelişiyle soğuyan havalar kişilerin bünyesini zayıflatarak grip ve nezle gibi hastalıklara yol açmaya başlamaktadır. Özellikle Covid-19 sebebiyle grip ve benzeri enfeksiyonlara yakalanmamak için ekstra özen göstermemiz gereken bu dönemlerde viral enfeksiyon hastalıkları merak edilmektedir. Bu viral enfeksiyonların belirtileri ve nasıl tedavileri olduğunu sağlığınızı daha iyi koruyabilmeniz adına sizler için yazdık.
Viral Enfeksiyon Nedir?
Viral hastalıklar, bir diğer adıyla viral enfeksiyonlar virüs yoluyla bulaşan hastalıklara verilen isimdir. Mevsim geçişlerinde hava değişiyle ortaya çıkan grip, soğuk algınlığı, kızamık, suçiçeği, uçuk, hepatit, alt ve üst solunum yolu gibi hastalıkları da kapsamaktadır. İnsanlarda görülerek yayılan viral hastalıkların birçoğu kolayca atlatılırken bazılarının çok uzun süreli tedavi edilmesi gerekebilir.
Vücuda çeşitli sebepler ve yollarla giren virüsler kuluçka dönemini tamamlayarak bağışıklık sistemine zarar verip birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur. Viral enfeksiyon antibiyotiklerle kolay kolay iyileşmez. Bu hastalıklar ve virüsler için özel olarak güçlü aşılar üretilmiştir. Bu virüsler ve hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek kişinin yapabileceği en önemli şey olmaktadır.
Viral enfeksiyon ile bakteriyel enfeksiyonlar sürekli karıştırılmaktadır. Viral enfeksiyonlarda, dışardan gelen virüsler vücuda yerleştiğinde bağışıklığı zayıflatır ve kişinin halsiz düşmesine sebep olur. Bakteriyel enfeksiyonlarda ise ortaya çıkan sorunlara vücutta çoğalan bakteriler yol açar. Kişide yüksek ateş, boğaz ve bademcik şişmesi, titreme, sinüs yollarının tıkanması gibi sorunlar yaratır. İki enfeksiyonu birbirinden ayıran en önemli belirti ateşlenme süresi ve yüksekliğidir.
Viral Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
- Ateş
- İshal
- Karın ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Yorgunluk
- Baş Ağrısı
- Virüse bağlı öksürük
Viral Enfeksiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Birçok uzmana göre viral hastalıklara yakalanan kişilerde hemen ilaç tedavisinin uygulanması tavsiye edilmemektedir. İlk olarak bol C vitamini takviyesi ve aşı yapımı uygun görülmektedir. Ardından kişi 3 gün boyunca kendisini dinlendirmeli, hafif yemeklerle yine C vitamini takviyelerine devam etmelidir. Özellikle bu pandemi döneminde hijyene ekstra dikkat edilmelidir. Eller sürekli dezenfekte edilmeli ve kişisel eşyalar temiz tutulmalıdır. Hastalık geçene kadar ise bol bol su ve sıvı tüketimi yapılmalıdır.
Antibiyotik ilaçlar viral enfeksiyonlara karşı etkili olmamaktadır. Ancak viral enfeksiyonların yanında kişi ek olarak bir bakteriyel enfeksiyona da yakalandıysa o zaman doktorun uygun gördüğü bir antibiyotik çoğu zaman gerekli olacaktır.
Bir viral enfeksiyon kapılıp hastalanıp hastalanmadığınız aslında tedavi yöntemleri için çok önemli değildir. Çünkü ağır olmayan yemekleri, C ve D vitaminlerinizi ve gün içinde bol su tüketiminizi her zaman yapmanız gerekmektedir.