Sağlıklı Yaşam

Üreter Taşı Nedir, Nasıl Oluşur?

Üreter Taşı Nedir?

Üreter taşları genellikle küçüktür, böbrek taşlarından oluşur ve yaygın bir taş şeklidir. Üreter taşı oluşumunun başta genetik faktörler olmak üzere birçok nedeni vardır. Bazı hastalarda herhangi bir semptom olmaksızın ürolitiyazis görülürken, bazı hastalarda şiddetli ağrı ve idrarda kanamaya neden olabilir.

ureter tasi nedir nasil olusur2

Kanallardaki taşlar idrar akışını engelleyebileceğinden, bu durumda hastanın acil müdahalesi çok önemlidir.

Böbrekler, vücudun işleyişini ve idrarın oluşmasını sağlayan süreçlerde geride kalan atık ürünleri süzen organlardır. Üreterler böbreklerde oluşan idrarı mesaneye taşır ve atılıma katılarak idrarın dışarı atılmasına yardımcı olur.

Üreter Taşı Nasıl Oluşur?

İdrar yolunun bazı kısımları daha geniş, bazıları ise daha dardır. Üreterin böbrekle birleştiği, orta damarın birleştiği ve üreterin mesane ile birleştiği bu dar yerlere böbreklerden gelen taşlar sıkışarak üreterin tıkanmasına neden olabilir. Bu dar alanlara sıkışan taşlar bazı durumlarda kendi kendine yerinden çıkacak kadar küçükken bazı durumlarda dışarıdan müdahale olmaksızın tıkanmaya neden olacak kadar büyük olabilir.

5 mm’den küçük üreter taşları küçük taşlar olarak kabul edilir.

Kişide başka patolojik bir durum görülmediği sürece bu taşlar kendiliğinden mesaneye ulaşacak ve bol su içilerek atılacaktır. Bu küçük taşlar genellikle ya asemptomatiktir ya da hastaya hafif ağrı verir. Üreter taşları genellikle böbrek taşlarından oluşsa da, büyük taşların idrar yolunda kaldığı sürece burada büyüyebileceğini ve gelişebileceğini unutmayın.

Üreter Taşı Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar üreter taşının boyutuna ve konumuna bağlı olarak hastadan hastaya değişir. Bununla birlikte, her hasta için lokasyon farklı olmasına rağmen, hemen hemen tüm vakalarda ağrı en sık görülen semptomdur. Genellikle karın ağrısı ile başlayan semptomlar sırt, bel ve kasıklara yayılabilir. Bu bölgelere ek olarak ağrı erkeklerde testislere, kadınlarda vulvaya ulaşabilir.

ureter tasi nedir nasil olusur4

Üretra taşının sağda veya solda olmasına göre bu bölgedeki ağrıların arttığı söylenebilir. Ağrının gelişimi genellikle sabit değildir. Kolik veya çok şiddetli böbrek ağrısı olarak da adlandırılan bu tür ağrılar başlangıçta hafiftir. Bu ağrı ilerleyen zamanlarda giderek artacak ve bazı durumlarda hasta dayanılmaz hale gelebilir.

Ağrı daha sonra tekrar azalmaya başlar ve bir süre sonra tekrar kötüleşebilir. Bu ağrının dalgalanmalar sırasında ilerlemesinin nedeni, böbreklerden gelen idrarın tıkalı üreterlerden geçememesidir.

Üreter Taşı Teşhisi Nasıl Koyulur?

Üreter taşlarının teşhis süreci, fizik muayene ve hastanın tıbbi geçmişinin dinlenmesi ile başlar. Hastanın hastalığı ve cerrahi prosedürleri ile düzenli olarak kullandığı ilaçları anlamak hem tanı hem de tedavi planlaması için önemlidir. Fizik muayene sırasında doktor karın ve böbrekleri ağrı açısından inceler.

ureter tasi nedir nasil olusur1

Özellikle taşın bulunduğu tarafta yoğun ve şiddetli ağrılar görülebilir. Tanı için kullanılan yöntemler arasında idrar ve kan analizi gibi laboratuvar testleri yer alır. Tanıyı doğrulamak için kullanılan görüntüleme yöntemleri hem tanı koymak hem de taşın boyutunu ve yerini belirlemek için kullanılabilir.

 

Üreter Taşı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu