Tırnaklar Nasıl Uzar?
Pençeli hayvanlar pençelerini toprağı kazımakta, savunmada ve saldırıda kullandıkları için bunların sivri oldukları, insanların tırnakları ise geçirmiş olduğu evrim sonucunda düzleştiği ileri sürülmekte. Bu yüzden tırnaklar nasıl uzar sorusu önem arz etmekte.
Genel olarak bakıldığı zaman insan tırnakları ve saçları ortak bir özelliklik gösterir. İkisinin de ortak özelliği görülen kısımlarının ölü hücrelerden oluşmasıdır. Ana maddeler ile keratindir. İnsan tırnakları parmaklarımızı mekanik dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşılık korumaktadırlar.
Tırnaklar Nasıl Uzar?
Özellikle el tırnaklarımız parmaklarımız adına oldukça önemlidir. Tırnaklarımız olmasaydı ile eşyaları kolay bir şekilde tutup kaldıramazdık ve canımız daha fazla acırdı.
El ve ayak tırnaklarımız, derimizin atındaki tırnak diplerine yakın bir kısımda bulunan köklerinden çıkarlar. Burada tırnak ince hale gelir ve yarım ay biçiminde beyaz bir renge bürünür. Bu bölüm baş parmaklarda daha fazla belirgin bir haldedir, diğer parmaklarda ise olabilir de, olmayabilir de ancak serçe parmağımızda görülme olasılığı oldukça azdır.
Kökteki hücreler ölü bir hücre olan keratin üretiler ve yeni hücreler ürediği zaman ölü tırnağı dışarı doğru itmeye başlarlar. Bu sebeple aynı saçlarımız gibi tırnaklarımızı keserken acı hissetmeyiz.
Tırnaklarımız parmaklarımızda bulunan deriye her iki yandan da elastik fiberler ile tutulmaktadır. Bu yüzden de yanlardan bağlı oldukları halde uzadıkça rahat bir şekilde ilerler. Deride bulunan yatakları ile ilişkisi biten tırnaklar beyazlaşır ve kesimleyi beklerler.
Halbuki bu kısım da küçük objeleri tutmak, paket açmak, sivilce sıkmak gibi çok ciddi fonksiyonları vardır.Elimizdeki tırnakların ayakta bulunanlardan tek farkı daha hızlı, yani haftada yarım milimetre kadar hızlı uzamasıdırlar.
En hızlı uzayan tırnak genellikle orta parmaktır. Parmak ne kadar uzun ise, orada bulunan tırnak daha hızlı uzar sonucuna ulaşabiliriz. Bütün tırnak sıcak havalarda soğuk havaya oranla daha hızlı uzarlar. Tırnaklarda bulunan uzama hızı yaş ilerlemeye başladıkça yavaşlar.
Çok ileri yaşlarda ise neredeyse yarı yarıya düşer. Bekeklerde ise tırnak uzama hızı yetişkinlere oranla daha yavaştır.
Dışarından basit bir yapı gibi görünen tırnaklar asında oldukça karışık ve bugün bile tam olarak anlaşılamamış bir yapıya sahiptiler. Tırnak, daha doğrusu tırnağı oluşturan kısım psikolojik değişimlere de oldukça duyarlıdır. Stresli dönemlerde, uzun süreli yüksek ateşlerde deforme olurlar.