Teknoloji Bağımlılığı Nedir, Belirtileri Neler? Nasıl Tedavi Edilir?
Teknoloji bağımlılığı, telefon, tableti bilgisayar ya da herhangi bir teknolojik cihaza aşırı derecede bağımlılık ya da aşırı kullanım ile karakterize edilen bir tür davranışsal bağımlılık türüdür.
Bilgisayarlar, cep telefonları, oyunlar ve sosyal medya gibi teknoloji ile düzensiz ilişkiler, fiziksel ve psikolojik olarak yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Sürekli olarak online ortamda, telefonlarda, oyunlarda ya da başka bir teknoloji ile alakalı bir şeyde zaman geçirmek sosyal açıdan da kötüdür
Teknolojiye olan bağlılığınızın hayatınızda problemlere neden olduğunun farkında iseniz, uzmanlardan yardım almalısınız. Teknoloji bağımlılığından kurtulmak mümkündür. Erken müdahale normalde daha olumlu sonuçlar doğurur.
Teknoloji Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Teknoloji bağımlısı olduğunuzu aşağıdaki belirtilerden anlayabilirsiniz. Bu belirtiler genel itibari ile şu şekilde;
- İster cep telefonu, ister internet ya da başka bir şey olsun, çok fazla zaman harcamak
- Cihazı kullanarak harcanan süreyi kontrol edememe
- Aile ve arkadaşlar ile vakit geçirmeyi ihmal etmek
- Hijyen ya da kişisel bakımını ihmal etmek
- İşe ya da okula devam edememe ya da performans düşüşü
- Birisi size tepki gösterdiğinde öfke duyma
- Bir dönem zevk duyduğunuz diğer hobilerden uzaklaşmak
- Sorumlulukları ihmal etme
- Teknolojiden uzak kalındığında huzursuz ve endişeli hissetmek
- Uykusuz kalmak
Teknoloji Bağımlılığının Etkileri Nelerdir?
Diğer tüm bağımlılıklarda olduğu gibi bu bağımlılığında bir sonucu vardır. Fiziksel ve psikolojik olarak ayıracak olursak;
Teknoloji bağımlılığının fiziksel sonuçları etkileri;
- Uykusuzluk
- Kilo alma ya da kilo kaybı
- Baş ağrısı
- Sırt ağrıları
- Bulanık görme
Teknoloji bağımlılığının psikolojik etkileri;
- Özgüven düşüklüğü
- Kaygı
- Depresyon
- Sosyal izolasyon
- Kişiler arası sorunlar
- İlişki problemleri
- Sinirlilik
- Utanç
Teknoloji Bağımlılığının Tedavisi
Bir tedavi olmaksızın bağımlılıktan kurtulabilirsiniz. Bununla birlikte, yapılan tedaviler sonucu kanıtlar açık tedavinin işe yaradığını göstermekte. Bu sonuçlar insanların iyileşmeye başlamalarını ve iyileşmeye devam etmelerini daha olası kılıyor.
Etkili bir ilk adım, bir bağımlılık terapistine ya da bağımlılık konusunda uzmanlaşmış bir psikiyatriste danışmak olabilir. Bağımlılığın ciddiyetine bağlı olarak, hastalar ayakta tedavi ortamında desteklenebilir veya yoğun bir yatış tedavisi yapılabilir.
Doktora gitmekten korkuyor ya da çekiniyorsanız o zaman iş başa düşer. Kendinizi oyalayacak başka şeyler bulmanız gerekir. Bulduğunuz bu yeni hobi de teknolojik hiç bir cihaz olmamalı. İster kitap okuyabilir, ister yüzebilir, koşabilir ya da bisiklete binebilirsiniz. Fakat kesin kural hiç bir teknolojik cihaz olmayacaktır. Hobileri kendinize göre değiştirebilirsiniz.