İlişki KonularıYaşam

Sözlü Şiddetin 6 Göstergesi!

instagram takipçi hilesi

Sözlü şiddet; kişinin beden bütünlüğüne dokunmaksızın ve fiziksel olarak canını acıtacak davranışlarda bulunmaksızın, söylenen sözler aracılığı ile kötü duygulara maruz bırakma durumudur. Ancak bu şiddet türü her daim bağırıp çağırarak ve asabi tutumlar sergileyerek uygulanmaz. Bazı durumlarda şiddet uygulayan tarafın pasif agresif olduğu ve siz farkına varmadan bunu yaptığı görülür.

Sözel olarak uygulanan şiddet; gözle görülür bir hasara veya bedenen hissedilen bir acıya neden olmamasına rağmen insan ruhunda büyük yaralar açan bir olgudur. Öyle ki; kişilerin manipülatif yaklaşımları nedeniyle bazı anlarda şiddete uğradığımızı fark bile etmeyiz!

sözlü şiddet

Peki hangi durumlarda sözel açıdan şiddete maruz kaldığımızı düşünmeliyiz, bu duruma karşı neler yapılabilir? İşte biz de bu yazımızda sizlere; bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler veriyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Sözlü Şiddete Maruz Kaldığınızın İşaretleri!

Karşınızdaki İnsandan Korkuyor Musunuz?

Evet sözel olarak şiddete maruz kalan bireyler; bir şeyi söylemediğinde, söylediğinde veya yanlış bir şey yaptığında karşı tarafın bu duruma vereceği tepkileri düşünerek korkuya veya kaygıya kapılır. Öyle ki, bazen istedikleri bir şeyi bile, alacakları reaksiyon nedeniyle ya hiç dile getirmezler ya da ölçüp tartarak sınırlı bir şekilde söylerler.

Ayrıca sözlü şiddet uygulayan kişilerin bazen ses tonlarının son derece alçak ve mağdur görünümlü olduklarına da şahitlik edebiliriz. Fakat bu onların psikolojik veya sözel şiddet uyguladıkları gerçeğini değiştirmez. Yani apaçık kırıcı ya da hakaret içeren cümleler sarf edebilecekleri gibi, bunu üstü kapalı biçimde de ima edebilirler.

Başkalarıyla Kıyaslanıyor veya Pek Çok Şeyde Suçlu Olarak Mı Gösteriliyorsunuz?

Kişiliğinize saygı duyulmaması ve öz güveninizin zedelenmesi de aslında bir şiddet türüdür, bunu biliyor muydunuz? Sözlü şiddet yalnızca hakaret veya küfre maruz kalmak demek değildir. Benliğinize yapılan her türlü küçük düşürücü söz de şiddete girer.

Alaycı tavırlar, iğneleyici söylemler, başkalarının sizden daha üstün niteliklere sahip olduğunun vurgulanması, olaylar veya durumlar karşısında suçlu ilan edilmeniz, kötü sonuçlanan hadiselerin tüm faturasının sorgusuz sualsiz size kesiliyor olması da düpedüz bir sözlü şiddettir.

sozlu siddett

Kendinizi Tehdit Altında Gibi Mi Hissediyorsunuz?

Öz saygınızı yitirmenize neden olabilecek şakalar, yaptığınız her hareketin gözlem altında tutulup olumsuz yönde yorumlanması ve hatta daha ağır tablolarda da; istemediğiniz şeyleri yapmaya zorlanmanız sözel olarak şiddete maruz kaldığınızı gösterir.

Kendinizi o kişinin yanında rahat hissedemiyor olmanız, iç huzursuzluğu yaşamanız, atacağınız adımların doğruluğunu sorgulamanız ise sözlü şiddetten doğan psikolojik baskıların bir sonucu olarak cereyan eder. Eğer öz değer algınızın duyduğunuz sözler nedeniyle değiştiğini fark ederseniz, gerekli önlemleri almalısınız.

Sürekli Eleştirildiğinizi Mi Düşünüyorsunuz?

Sözlü şiddet uygulayan kişiler, kendi değersizlik duygularından kaynaklı olarak karşılarındaki insanı daima eleştirirler ve onda sürekli olarak bir kusur ararlar. Bu da bir süre sonra şiddete maruz kalan kişide yetersizlik duygusunun oluşmasına yol açar.

Birey kendisini sık sık hata yapan ve işe yaramaz biri olarak nitelendirmeye başlar. Bunun nedeninin bir başkasının söylemleri olmadığına emin misiniz?

Ruh Haliniz Olumsuz Anlamda Değişmeye Mi Başladı?

Sözlü şiddete maruz kaldığınız ortamlarda kendinizi sıkışmış, boğulmuş ve huzursuz hissedersiniz. Kısacası kendiniz gibi olamaz ve farklı biri gibi davranmaya başlarsınız. Bu da sizin ruh halinizi oldukça olumsuz etkiler. Bir süre sonra depresif veya endişeli tavırlar sergilemeye başlayabilirsiniz.

Kimlerin yanındayken rahat, kimlerle birlikteyken baskı altındaymış gibi hissettiğinize dikkat edin. Bu durum sözel açıdan şiddete uğrayıp uğramadığınıza dair önemli bir ipucu verecektir.

sozlu siddettt

Başkalarına Kötü Davranmaya Mı Başladınız?

Kişiler bir çok davranış kalıbını modeller. Aslında rahatsız olduğumuz pek çok tutumu, zamanla başka insanlara kendimiz de uygulamaya başlarız. Bunu farkında olmadan ve bilinç dışı olarak yaparız.

Kendi gördüğümüz muameleyi zihin, belli bir zaman sonra içselleştirir ve normal kabul eder. Dolayısıyla aynı tavırlar zamanla kendi davranış kalıbımız haline gelebilir. Daha önceleri insani ilişkilerinizdeki rolünüz nasıldı, şimdi nasıl? Bu soruyu kendinize sormanız da yine sözlü şiddet ile ilgili size önemli bir fikir verebilir.

Sözlü Şiddete Karşı Ne Yapılmalıdır?

  1. Tüm bu işaretlere dikkat ederek, eğer sözlü şiddete uğradığınız ilişkiler içerisinde olduğunuzu tespit ettiyseniz, o insanlardan hızla uzaklaşmalısınız.
  2. Çevrenizde size değer katacak ve yapıcı eleştirileriyle size katkıda bulunacak insanlar olmasına özen göstermelisiniz.
  3. Kalitesiz bir kalabalıktansa kaliteli yalnızlığı tercih etmelisiniz.
  4. Hayatınızla ilgili bu düzenlemeleri yapamıyorsanız, kendi ruh sağlığınız ve verimli olabilmeniz adına bir uzmandan mutlaka profesyonel destek almalısınız.

Sözlü Şiddet İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu