Sağlıklı Yaşam

Serum Taktırmak Ne İşe Yarar ?

Serum taktırmak, özellikle acil servislere başvurulduğunda hastaya yapılan ilk müdahalelerden biridir. Gerek soğuk kış aylarında, gerek mevsim geçişlerinde, gerekse de yaz mevsiminin getirdiği bir takım rahatsızlıklarda, soluğu sağlık kuruluşlarında alıyoruz! Burada öncelikli olarak uzman hekim tarafından muayene edilen hastaya; gerekli tetkikler yapılırken, bir yandan da serum takılması öneriliyor.

serum taktirmak 2

Peki nedir bu serum ? İçeriğinde neler var? Nasıl oluyor da iyileşme hızımıza böylesine önemli katkılarda bulunuyor ? Bu yazımızda sizlere hastanelerde en sık yapılan işlem olan; serum takılması ile ilgili bilgiler veriyor olacağız.

Serum Taktırmak Hangi Durumlarda Uygulanan Bir İşlemdir?

serum taktirmak

  • Grip, soğuk algınlığı, alerjik nezle gibi mevsimsel hastalıklarda
  • Halsizlik, yorgunluk ve güçsüzlük gibi şikayetlerde
  • Kusma, ateş, ishal gibi vücutta sıvı kaybının yaşandığı durumlarda
  • Strese bağlı; nefes darlığı, çarpıntı, kaygı bozukluğu gibi panik atak semptomlarının artışında
  • Vücutta CRP adı verilen değerin yükselmesi ve enfeksiyon varlığından şüphelenilmesi halinde
  • Herhangi bir bölgede uzun süreli ve geçmeyen ağrı şikayeti ile sağlık kuruluşuna başvurulduğunda
  • Hastanın oral yolla (ağızdan) beslenemediği durumlarda
  • Gıda zehirlenmelerinde
  • Metabolizma sorunlarında
  • Sindirim sistemine bağlı hastalıklarda
  • Cerrahi işlemlerin öncesinde ve sonrasında serum taktırmak gereklidir.

Serum Taktırmak Vücuda Nasıl Etki Eder ? Serumun İçinde Ne Vardır ?

serum taktirmak

 

”İzotonik salin” adı verilen serumun içeriğinde; sodyum ve klor bulunmaktadır. Serum takılmasındaki temel amaç ise; vücudun kaybettiği sıvı-elektrolit dengesini, yeniden kazandırmak olarak açıklanabilir. Bu denge sağlandığında; hücrelerin arasındaki sıvı ve kanın sıvı kısmını oluşturan plazmalar, aktive olarak, bozulan işlevini tekrardan yerine getirmeye başlar. Böylece hastada işlemden yaklaşık 30-60 dakika sonra iyilik hali gözlenir. Bunlar ”normal serum” adı altında verilir.

Öte yandan; bir takım hastalıkların tedavisinde ve ameliyat öncesi&sonrası gibi durumlarda da takılan serumun içerisine, enjeksiyon yöntemiyle çeşitli ilaçlar verilir. Bu da damar yolundan verilen ilaçların, çok daha hızlı bir şekilde vücuda girerek, kısa sürede etki göstermesini sağlamak için yapılır. Ayrıca ağızdan beslenemeyen ya da ilaç alamayan hastalar için de rahatlıkla uygulanabilen bir yöntem olmaktadır. Bunlara ise ”tedavi serumu” adı verilmektedir.

Gerek yatarak tedavi gören hastalarda, gerekse de ayakta tedavi edilenlerde, yapılmaya uygun olan bu müdahale; damar yolu açılarak, steril şartlarda ve mutlaka hekim kontrolünde, alanında uzman kişilerce gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde enfeksiyon gelişmesi, damar yolu ile ilgili bir takım problemlerin yaşanması ve yanlış uygulamaya bağlı yan etkilerin görülmesi kaçınılmaz olacaktır.

Serum Taktırmak Ne İşe Yarar İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu