HastalıklarYaşam

Sertab Erener’in de Kullandığı Telomer Tedavisi Nedir?

instagram takipçi hilesi

Son günlerde ismini Sertab Erener’in katkısıyla sayısız mecrada duyduğumuz telomer tedavisi ile bilim insanları insan ömrünün uzatılabileceğini iddaa ediyor. Sertab Erener’in de başvurduğu tedavi tüm dünyada ilgi çekiyor ve bu tedaviye katılanların sayısı hiç azımsanmayacak kadar fazla. 100 yaşımda halen sahnelerde şarkı söyleyebiliyor olduğumu düşünmek çok keyifli diyen Erener de bu tedavinin işe yarayacağından oldukça emin. Kendisi 6 aydır bu tedaviyi görüyor ve kendisinin aynı zamanda bir deney olduğunu söylüyor.

sertap erener hastaligi

Telomer Nedir? 

Telomer, Sertab Erener’in tanımıyla ayakkabı bağcıklarının ucundaki koruyucu plastiğe benziyor. Telomerler tüm dna sarmallarının ucunda bulunuyor. Bir hücrede 23 kromozom bulunduğundan bir hücrede toplamda 92 telomer bulunmakta. Kromozomları koruyan telomerler, hücrenin yapısındaki sarmalın kısalmasını önlüyor. Böylelikle hücrenin ömrünü uzatıyor. Hücre bölündükçe kendisinden bir parça kesiliyor ve küçülüyor. Bir nevi yaşlanmamızı önleyen telomerler  kısaldıkça hücrelerin bölünmesi de yavaşlıyor ve bedenimiz yenilenemiyor. Bunun yanı sıra hücrede telomeraz enzimi adında bir enzim de buluyor. Bu enzim hücre bölündükçe kısalan telomerin eksik parçasını tamamlıyor.

telomer kisalmasi 1

Telomer Tedavisi Nedir?

Bunu farkeden birçok bilim insanı çalışmalar yapmakta. Hatta biz çok duymasak da bu alanda çalışmalarıyla Nobel ödülü alan bilim insanı dahi mevcut. Bilim insanları telomerlerin kısalmasını durdurarak hücre bölünmelerinin yaşlandıkça azalmasını önleyip ömrü uzatılabileceğine inanıyor. Hücre bölünmelerinde telomerin boyunun kısalmasını önlerlerse hücre bölünmeyi devam ettirebilecek. Bunu farkeden bir bilim insanı olan Bill Andrews de çalışmalarına koyuluyor. Kendisi yaşlılığı bir hastalık olarak görüyor ve tedavi edilebileceğine inanıyor. Telomerleri uzatarak yaşlanmayı geciktirmeyi hedefleyen Andrews, yaşlılığı tedavi etmenin yolunun telomerlerden geçtiğine inanıyor. Tedaviye başladığı isimlerden biri de Sertab Erener.

Peki biz telomerlerin kısalmasını önlemek için neler yapmalıyız?

– Beslenmemize dikkat etmeliyiz. Ekmek tüketimini azaltmalıyız.

-Gereğinden fazla ve açken spor yapmamalıyız.

-Düzenli uyumalıyız. Uzmanlar günde en az 7-8 saat uyumak gerektiğini sıkça vurguluyor.

-Peeling uygulamalarımızı en aza indirmeliyiz. Soyulan ciltte çok daha fazla hücre bölünmesi yaşandığından telomerler olması gerekenden daha fazla kısalıyor.

-Karbonhidrat ve yağ tüketimini ortalama düzeyde tutmalıyız.

Kısacası sağlıklı yaşamalıyız. Hepimizin sağlıklı, uzun ömürler yaşaması dileğiyle…

Sertab Erener’in de Kullandığı Telomer Tedavisi Nedir? ilgili Video

https://www.youtube.com/watch?v=ilD_olvgQx0

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu