Bilim ve KeşifYaşam

Fosil Yakıt Nedir? Zararları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Fosil yakıt ya da başka bir adı ile mineral yakıt, hidrokarbonlar ve yüksek düzeyde karbon içeren doğal enerji kaynaklarıdır. Kömür, petrol ve doğal gaz bu tür yakıtların başlıca örnekleridir. Oksijensiz bir ortamda milyonlarca yıl boyunca ölü canlı organizmaların çözünmesiyle oluşur. Fosil yakıtlar endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.

Fosil Yakıt Nedir? Zararları Nelerdir?

Elektrik üretiminde, fosil yakıtların yanmasından açığa çıkan enerji, güç olarak türbinlere iletilir. Daha eski jeneratörlerde, yakıtın yanmasından elde edilen buhar bir türbini döndürmek için kullanılırken, daha yeni enerji santrallerinde yanmadan çıkan gaz doğrudan bir gaz türbinini döndürür.

20. ve 21. yüzyılda küresel teknolojinin gelişmesiyle birlikte, fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye olan talep artmaktadır. Özellikle petrol, büyük dünya ve bölgesel çatışmaların ana nedeni haline geliyor. Küresel enerji talepleri arttıkça, çözüm arayışları yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmelidir.

fosil yakit nedir 4

Fosil Yakıt Nerelerde Kullanılır?

Fosil yakıtları anlarken üzerinde durulması gereken temel noktalardan biri de nerelerde kullanıldıkları ve kullanım tercihleridir. Yakıtın yapısı elektrik üretimi ve ısıtma sistemlerinin çalıştırılması gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin, konutların ve termik santrallerin ısıtılmasında ilk tercih kömür, motorin olarak benzin ve motorlu araçlarda sıvılaştırılmış petrol gazı yakıtı olarak kullanılmaktadır.

fosil yakit nedir 2

Doğal gaz yakıtları çevreye ve insana daha az katkı sağlamakta ve kısmen sanayide kullanılsa da genellikle ısınma amaçlı kullanılmaktadır. Günümüzde ulaşımın gelişmesi ve sanayi çağı ile birlikte daha da vazgeçilmez hale gelen fosil yakıtlar, eşya üretimi, boya ve teflon malzemeleri üretimi gibi birçok alanın ihtiyacını da karşılamaktadır.

Fosil Yakıtların Yararları Nelerdir?

Fosil yakıtlar kendi çıkarları doğrultusunda insanlığa ciddi anlamda hizmet etmektedir. Fosil yakıtlar, en büyük faydaları günlük hayatımızda açıkça görülen, yenilenemeyen enerji kaynaklarıdır. Fosil yakıtların yararları genel olarak şu şekildedir;

  • Yüksek kaloriye sahip olan kömürler ile yüksek sıcaklıkta ısınma
  • Doğalgaz ile ısınma
  • Farklı teknikler kullanılarak rafine edilmiş petrol ile ulaşımın sağlanması

Fosil Yakıtların Zararları Nelerdir?

fosil yakit nedir 3

Fosil yakıtların yukarıda gördüğünüz gibi yararları vardır. Fakat zararları daha fazladır. Bu zararlardan bazıları şunlardır;

  • Fosil kaynaklar yakılarak kullanılır ve yakıldığında çevreye zararlı gazlar salınır. Bu zararlı gazlar bütün ekolojik dengeyi alt üst eder.
  • Fosil yakıt olan kömürün yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde solunum yolu hastalıklarına neden olabiliyor.
  • Petrolün deniz yoluyla taşınması sürecinde meydana gelen deniz kazaları sonucu denize dökülen petrolün tamamı deniz ekolojik yaşamına geri dönülmez zararlar verecektir.
  • İnsanlar en önemli fosil yakıt olan petrol için diğer uluslarla rekabet halindedir. Bu savaşlarda yüzbinlerce masum hayatını maalesef ki kaybetti.
  • Küresel ısınmanın nedeninde öncü bir rol oynamaktadır.
  • Asit yağmurlarına neden olur.

Petrol en değerli fosil yakıtlardan bir tanesidir. Başka ülkelerde yer alan petrole göz diken bazı ülkeler savaş yolu ile dahi bu petrole elde etmeye çalışmaktadır. Bu savaşlardan bazıları şunlardır;

  • ABD-İran savaşı en önemli petrol savaşlarından biriydi.
  • Amerika, Avrupa – Libya Savaşı: Dünyanın en iyi petrolü olan Libya petrolü için bu, son zamanların en önemli savaşlarından biridir.

Fosil Yakıt İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu