Sağlıklı Yaşam İçin Yapmanız Gereken 12 Rutin!
Yaşamak var , sağlıklı yaşamak var! İkisi arasında emin olun çok fark var. Kendimden yola çıkmak istiyorum; 10 ay önce sigarayı bıraktım ve bünyemi istediğim şekilde kontrol edebiliyorum. Belki psikolojik ama cidden işe yarıyor. Çünkü sigara içerken yapmak istediğimde olmamıştı. Artık sağlıklı yaşama geçtiğime inanıyorum.
Sağlık Yaşam Nedir ?
Sağlıklı yaşamak, ömrünüzü uzatmak anlamına gelmez. Sağlıklı yaşamak , ömrünüz boyunca , hasatlık veya sağlık problemlerinizi en aza indirmek , yaşamdan daha da zevk almanız demektir. Zihin ile bedenin ilişkisini iyileştirmek . Fazlalıklardan kurtulmak , hafif ama bir o kadar da zinde yaşamaktır.
Formsante Dergisi
Günlük yaşantıma bazı rutinler ekledim . Bunları da hep burada okuyup,başka kaynaklardan alıp yazmışlığımda var. Önemli olan doğru olanı okumak , bunu yaşamımıza empoze etmek. Yaşamımıza katarken, gerçekten de yapabileceklerinizi seçmelisiniz.
Konumuza dönecek olursam, burada şimdi yazacaklarımı bir dergide okudum. Bunları yaşamıma eklemek istedim ve buradan da yazmak istedim. Eğer siz de burada okuduktan sonra , yaşamınıza ekleyip başarılı olduysanız veya olmadıysanız aşağıdan yorum olarak yazmanızı isterim.
İşte Sağlıklı Yaşam İçin Yapmanız Gereken 12 Rutin
Yapılabilecek olanları…
1. Sürekli Hareket Edin
Vücudumuzun yapısı , hareket etmeye yönelik yaratılmıştır. Örneğin , arabalar bir yerden bir yere bizi taşımak için yaratıldı. Hareketsiz durduğunda ise bazı işlevleri kaybolur veya arızalanır. Tıpkı insan vücudu gibi. Hareketsiz kaldığımızda eklemler vs işlevini kaybeder ve sağlık sorunları ortaya çıkar.
Spor yapamıyorsanız bile evinize giderken veya evinizin yakınlarında 20 dk yürüyüş yapın . Bu bile işe yarayacaktır. Oturmayın hareket edin.
2. Hafif Öğünler
Bildiğiniz gibi , şekerli ,tuzlu ya da kötü karbonhidratlı yiyecekler metabolizmamız için pek bir etkisi olmadığı gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Burada irademize seslenip, bu tatları alabileceğimiz besinlere yönelmemiz gerekir.
Sebze ,meyve ile beslenip, eti olabildiğince az yağlı tercih etmeliyiz. İyi karbon hidratlar alarak ve yağ asitlerinden yardım alarak oldukça hafiflemiş olacaksınız. Ayrıca bunları yaparak eskisinden daha fit görüneceksiniz.
3. Alkolden Uzak Durun!
Bu vücut bize çalıştırılması , yönetilmesi gereken bir görev olarak düşünün. Vücudunuza zararlı olarak aldığınız bütün yiyecek ve içeceklerin sorumlusu da siz olacaksınız. Tıpkı iyi şeyler yaptığınızda siz olduğunuz gibi. Bu yüzden vücudumuzu iyi yönetelim ve yaşamımız boyunca sağlıklı yaşamak için zararlı olan alkolü tüketmeyelim.
Karaciğerimizi , kalbimizi, cildimizi, midemizi ve sindirim sistemimize bu kötü alışkanlıkla zulüm etmeyelim. Kötü birer yönetici olmayalım.
4. Erken Kalkın
Yazımın başında da söylemiştim. Erken kalkmayı , istemiş ve sigarayı bırakarak bunu başarmıştım. Erken kalkmayı istememin sebebi ise , işlerimi ve günü öldürmemek. Daha fazla bir şeyler yaşamak istemem…
“Erken kalkan yol alır” hesabı uyku düzenime bir el attım. Yatma saatimi düzenleyip, gerekli olan uykumu test ettim. Buna göre belirli bir saatte uyuyup, erken saatten (hep aynı saat) kalkmayı sonunda başardım. Bunu da burada yazdım ve yazdıklarımı da uyguladım. (bakınız: Sabahları 6’da Uyanmak İçin Sizi Muhteşem Kılacak 6 Sebep!)
Sabah erken kalkın, sağlık besinler ile donatılmış , kahvaltınızı yapın. Öğle saati geldiğinde ise Aa daha öğlen mi? diyeceksiniz. Zaman size kalacak.
5. Su İçin!
Vücudumuzun yapısı suyla oluşmakta. Su vücudumun bir parçası. Yaşam kaynağımız. Organlarımıza iyi gelir, cildimize iyi gelir, arındırıcı özelliği vardır. Sağlıklı yaşamak için en iyi dostumuzdur . Bolca su tüketmek aynı zamanda da vücudumuzu dengeler ve fit olmamıza da fayda sağlar. (baknız: Suyun İnsan Hayatındaki Önemi)
Su içmekle ilgili unutkanlığınız için akıllı telefonlarda bulunan uygulamalar ile size bildirimde bulunması sağlanabilir. Bu sayede su içmekle ilgili unutkanlığınız giderilir ve sağlıklı yaşam için rutinlerden birini yapmış olursunuz.
6. Yavaş ve Sık Çiğne
Washington Üniversitesindeki bir araştırmaya göre ,lokmaların 20-30 kez çiğnenmesi ve çiğneme konusunda bu sayıyı takip eden kişilerin, kalori miktarının %12 azalttığını ve yılda 11 kilo verdiğini söylüyor.
Washington Universty
Aynı zamanda da 20-30 kez lokmalarımızı çiğnemek, yeme isteğinizi beyne gönderen sinyaller en aza iniyor.
7. Ağız ve Diş Bakımı
Gülmek herkese iyi gelir. Gülümseyin ve pozitif olun. Gülümserken de dişlerinizin güzel görünmesini sağlayın. Hem ağız sağlığı açısından hem de güzel fotoğraflar ve kahkahalar atmak için. sağlıklı yaşam için bu çok önemli bir rutin olduğunu unutmayın.
8. Stresinizi Kontrol Edin!
İş, ekonomik sorunlar, aile, arkadaş, özel arkadaşlar ile olan sorunlar stresinizi arttırıyor olabilir. Stres tamamen kaldırılan bir şey değildir. Ama kontrol etmek elimizdedir. Bununla ilgili şu içeriklerimize bakabilirsiniz. Ama kısa tüyolar vermek gerekirse, stresle baş etmek için nefes egzersizi yapın . Stresinizi arttıran olaylar esnasında yalnız kalın nefes alıp verin.
9. Biraz Esneklik İyi Gelir!
Kalıplaşmış bir makaleler gibi esnek olmalısınız demiyorum. Ama bedeninizin kendisini iyi hissetmesi için bu şart. Her gün sabah kalktığınızda , beş altı hareket ile vücudunuzun eklemlerini rahatlatın. Kendinizi zorlamadan ve kendinize zarar vermeden.
10 . Zihninizi İyileştirin!
Kafamız oldukça dolu olduğu ve olumsuz düşüncelerin zenginleştiği zamanlarda kaygı belirir. Bu yüzden problemleri büyütürüz. Problemlerin üstüne gidip, çözümleyici olmalı, pozitif yaklaşmalıyız. Kötü düşünceler ile ve kaygı ile sağlıklı yaşamdan bahsetmek imkansız gibi. Bu yüzden bunlarla başa çıkmalıyız. Bunun için önereceğim şu içeriğimize bakabilirsiniz.
11. Pozitif Bakış!
Her şey , her zaman yolunda gitmez. Ama umutlarınızı kaybetmeyin! Başınıza kötü bir şey gelse de birazcık Pollyanacılık oynamaktan zarar gelmez. Olumsuzlukların iyi yanlarını görmek , bakış açınızı bu yönde kullanmak size iyi gelecektir. Bir problem karşısında iyi yanlarını ele alın hep. Yaşadığınız her gün şükür edin. Yağmuru , güneşi düşünün, iyi günlerinizi ele alın. Yaşamın en iyi günlerinizi düşünün problem anında.
İşte o zaman sorunlarla başa çıkmayı , küçümseyerek belki içinizden bunu pek dert etmeyeceksiniz. Sahip olduklarımızı düşünceli ve hep bu yönümüzü ele almayınız. Sağlıklı yaşam için pozitif olmak şart.
12. Aktif Bir Beyin!
Beyin egzersizi yaparak, zihninizin aktif olmasını sağlayın. Bulmaca çözerek, yarışma uygulamalarında oyun oynayarak, zihin ve mantık oyunları oynayarak (satranç gibi) beynimizi aktif tutmalıyız. Kitap okumak için kendinize zaman yaratın. 30 dakika kitap okumak için günlük yeterli bile.
Bulmaca, Alzheimer hastalığı gibi yaşla ilgili hasatlıkları önlediği ortaya çıktı.
Şimdiden kaliteli, sağlıklı günler dilerim.