Suyun İnsan Hayatındaki Önemi
Su insanlar ve diğer canlılar için vazgeçilmez ve mucizevi bir kaynaktır. İnsan yaşamındaki oksijen nasıl ön planda yer alıyorsa hemen ardından su gelir. Bilim insanları dünyadaki yaşamın suda başladığını düşünmektedirler. Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının %60-%70’i yani 2/3’si sudan oluşmaktadır.
Bu oran yaş, cinsiyet, kiloya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Şişmanlarda ki su oranı zayıflara, erkeklerdeki su oranı ise bayanlara oranla fazladır. Yaş ilerledikçe vücudumuzdaki su oranında azalma meydana gelir. Suyun vücudumuzdaki tüm organlarımızda rolü çok büyüktür.
Vücudumuza iyilik yapmak istiyorsak bol bol su tüketmeliyiz. Su gün içerisindeki yediğimiz ve içtiklerimiz sayesinde sindirim yoluyla vücudumuza girer. Vücudumuza giren su sindirim sistemimizde emildikten sonra kanımıza karışır. Kan dolaşımıyla vücudumuza dağılır ve bir süre sonra bir kısmı idrar olarak atılır. Diğer bir kısmı deri, solunum ve sindirim sistemi tarafından kullanılarak vücuttan atılır.
Bir insan açlığa 1 ay kadar tahammül edebilirken susuzluğa yalnızca 1 gün tahammül edebilmektedir. Su olmadan hiçbir canlı yaşamını sürdüremez. Yetişkin bir insanın gün içerisindeki su ihtiyacı ortalama 2500ml kadardır. Az su tüketimi zararlı olduğu gibi fazla su tüketimi de zararlıdır, bu yüzden ne az ne de olduğundan fazla su tüketiminde bulunmamalıyız.
İnsan vücudunda su dengesini düzenleyen merkezler ve sistemler mevcuttur.
Peki Su Hayatımızda Ne gibi Önemler Taşır?
●Vücuda su alımı (Hidrasyon): Vücuda besinlerle (1000ml) ve içeceklerle (1200ml) ağız yoluyla su alımına ekzojen su kazanımı denir.
●Vücuttan su kaybı (Dehidrasyon): Vücuda alınan su idrarla böbreklerden (1500ml kadarı), solunum yoluyla akciğerlerden (500ml kadarı), terleme yolu ile deriden (500ml kadarı) ve gaita ile bağırsaklardan (100ml kadarı) vücut dışına atılır.
Suyun başlıca görevleri;
●Su yediğimiz gıdaların çözünerek sindirilmesini ve emilmesini sağlar.
●Hücrelerin ihtiyacı olan maddeleri hücrelere taşır.
●Kanın hacmini dengeler, besinlerin sindirimine yardımcı olur.
●Hücrelerde metabolik faaliyetler sonucu meydana gelen maddeleri boşaltım organlarına ileterek vücut dışına atmamızı sağlar.
●Su açlık hissini azaltmaya da yardımcı olur.
●Su cildimiz içinde çok önemlidir, cildin sağlıklı ve esnek olmasını sağlar. Kısacası su hayattır, su içmeyi ihmal etmeyin ve alışkanlık haline getirin.
Not;
●Uyandığımızda su içmek iç organlarımızı harekete geçirir.
●Yemeklerden 30dk önce 1 bardak su içmek sindirime yardımcı olur.
●Duş almadan önce 1 bardak su içmek tansiyonun yükselmesini engeller.
●Yatmadan önce 1 bardak su içmek beyin kanaması ve kalp krizini önler.