Saç Spreyi Zararlı Mıdır?
Saç spreyi, saçı yerinde tutmak için tasarlanmış kozmetik bir üründür. Her biri farklı bir içerik karışımı içeren birçok farklı marka ve formülasyon mevcuttur. Saç spreyinin sağlığa etkileri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, bazı maddeler bazı durumlarda olumsuz sağlık etkileriyle ilişkilendirilmiştir.
Saç spreyi, bir veya daha fazla iticiye ek olarak bir grup aktif bileşen polimerleri ve çözücüleri içerir. Genellikle bir pompa veya aerosol ağızlığına sahip bir kap içinde gelir.
Polimerler saç spreyinin tutkal benzeri etkilerinden sorumludur, çözücüler ise bileşenleri çözelti halinde çözmek için kullanılır. Saç spreyi içindeki yaygın polimerler arasında polivinilpirrolidon (PVP), bitkisel zamklar ve arap zamkı bulunurken alkol ve hidrokarbonlar çözücü kısmını oluşturur. Propilen glikol, izobütan, propan ve koku gibi başka bileşenler de mevcut olabilir.
Saç Spreyi’nin Tarihi
1970’lerden önce saç spreyi, aerosol kutularında itici olarak görev yapan kimyasal vinil klorürü içeriyordu. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, vinil klorür insanlarda karaciğer anjiyosarkomuna bağlı bilinen bir kanserojendir. Daha da büyük sıkıntı, üreticilerin piyasadan çıkarmadan önce vinil klorürün yaklaşık on yıl boyunca toksik etkilerinin farkında olmalarıdır.
Vinil klorür metilen klorürün yerini alan itici gaz, benzer kanserojen etkiler nedeniyle geri çağrıldı. Uzmanlara göre, şu anda saç spreyinde kullanılan bileşenlerin insan kullanımı için güvenli olup olmadığı bilinmemektedir.
Sağlık Etkileri
Saç spreyleri artık vinil klorür veya metilen klorür içermese de, birçok formülasyondaki bileşenler hala hassas kişilerde olumsuz sağlık etkilerine neden olabilir. Hastalık Kontrol Merkezlerine göre, propilen glikolün yaygın bir saç spreyi bileşeninin kansere neden olan özellikleri olup olmadığı bilinmemektedir. Çoğu sprey, “koku” olarak adlandırılan bir bileşen içerir. Spesifik içerikler etikette listelenmediğinden güvenliklerini doğru bir şekilde değerlendirmek mümkün değildir.
İlave Riskleri
Saç spreyi bileşenlerinin kronik sağlık etkileri biraz tartışmalı olsa da, daha acil tehlikeleri daha iyi anlaşılmaktadır. Saç spreyleri açık aleve maruz kaldığında yangına ve kişisel yaralanmaya neden olabilir ve doğrudan ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Uzman araştırmacılara göre, denatüre alkolün, hidroflorokarbonların ve diğer saç spreyi bileşenlerinin solunması, düşük kan basıncı, solunum zorluğu ve koma gibi belirtilerle belirgin akut zehirlenmelere neden olabilir. Cildin, gözlerin veya ciğerlerin tahrişi, hassas kişilerde de oluşabilir.
Ticari gizli yasalar, kozmetik etiketlerinde spesifik bileşenlerin tamamını ifşa etmemeyi tercih eden üreticileri koruyarak bazı durumlarda doğru güvenlik değerlendirmelerini imkansız hale getirir. Şekillendirici spreyler sağlık risklerini etkileyebilecek faktörler maruz kalma süresi ve sıklığını, kişisel sağlık geçmişini ve diğer bilinmeyen değişkenleri değişmektedir.
Saç Spreyleri Saç Döker Mi?
Herkesin merak ettiği soru ise saç spreyleri saç döker mi? Saç spreyleri aşırı kullanımda ve kullanımdan sonra yıkanmaması halinde saç dökülmesine neden olabilir. Sebebi ise hem sprey içerisinde bulunan kimyasal bileşenler hem de saçın kuruyarak kırılmasıdır. Ayrıca şekilledirici spreylerin saç diplerine uygulanması da saç dökülmesine neden olabilir.