Yerli Kadın Ünlüler

Dünya’nın İlk Kadın Pilotu “Sabiha Gökçen” Kimdir?

sabiha gökçen 1
Tam adı: Sabiha Gökçen
Doğum tarihi: 22 Mart 1913
Ölüm tarihi: 22 Mart 2001
Doğum yeri: Bursa, Türkiye
Ölüm yeri: Ankara, Türkiye
Boyu: 
Ailesi: Hayriye Hanım (Annesi), Hafız İzzet Bey (Babası)
Eşi: Kemal Esiner (1940 – 1943)
Çocuk (ları): S. Eris Ülger (Oğlu)
Mesleği: Pilot
Aktif Yılları: 1925 ve 2001 yılları arasında

youtube-chanel

Hakkında

Sabiha Gökçen Kimdir? Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya gözlerini açmıştır. Annesinin adı Hayriye Hanım, babasının adı ise Hafız İzzet Bey idi. Küçük yaşlarında babasının vefat etmesi üzerine abisinin destekleri ile eğitim hayatına devam etti. 1925 senesinde bir Bursa gezisinde Mustafa Kemal Atatürk ile tanışma fırsatı buldu. Hayat hikayesini ve ne zor şartlarda okumaya çalıştığınızı Atatürk’e anlattı. Atatürk, ailesi ile görüştü ve Sabiha Gökçen‘i evlatlık olarak yanına aldı.

Gökçen, Atatürk ile beraber İstanbul’a yerleşti ve Üsküdar Kız Lisesi‘nde eğitim hayatına başladı. Hastalanması üzerine eğitim hayatına ara verdi. Viyana ve Heybeliada‘da tedavi görmeye başladı. Fransızca öğrenmek için bir süre Paris‘te yaşadı. 1935 senesinde Türk Hava Kurumu çatısı altında hizmet veren Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu‘na kayıt oldu. Eğitimlerde göstermiş olduğu başarı nedeniyle Kırım Koktebel Yüksek Planör Okulu‘na gönderildi ve 6 ay eğitim aldı.

İlginizi çekebilir: Mustafa Kemal Atatürk Kimdir?

Sabiha Gökçen, ilk uçuş tecrübesini 25 Şubat 1936 senesinde Atatürk‘ün arzusu ve isteği üzerine gerçekleştirmiştir. O zamanlarda kadın öğrenci kabul etmeyen Eskişehir Uçuş Okulu’nda 1936 ve 1937 yılları arasında özel eğitim almıştır. 1937 senesinde Dersim Olayları’nı bastırmak için görevlendirilmiş ve Tunceli Harekatı’na katılmıştır. Bu harekatta göstermiş olduğu performans ve üstlendiği rol ile Dünya’nın İlk Kadın Pilotu ünvanının sahibi oldu.

1938 senesinde 5 gün süren bir Balkan turuna çıkmış ve pilot olmak isteyen kadınlara eğitim vermiştir. 1938 ve 1955 seneleri arasında Türk Hava Kurumu‘nda uçuş eğitimleri vermiştir. 1940 senesinde Üsteğmen Kemal Esiner ile evlenmiştir. Ancak Kemal Esiner 12 Ocak 1943 tarihinde aniden vefat etmiştir.

Birçok Ödüle Layık Görüldü

Gökçen soyadı ona 19 Aralık 1934 tarihinde Atatürk tarafında verilmiştir. Gökçen kelimesi  “Gökyüzüne Bağlı” anlamı taşıdığı için bu soyadı verilmiştir. Türk havacılığına büyük emekler veren Sabiha Gökçen‘e Romanya Ordusu, Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere pek çok devlet, dernek, kuruluş, Türk Hava Kurumu ve Uluslararası Havacılık Federasyonu tarafından 30’un üzerinde liyakat madalyası, plaket, bröve ve nişan‘a layık görülmüştür. Ardından da ismi İstanbul Uluslararası Sabiha Gökçen Havalimanı‘na verilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk‘ün vefat etmesinden sonra kadınların orduda görev almasının yolunu açan yasanın çıkmamasının ardından ordudaki görevinden ayrılmıştır. Türkkuşu Uçuş Okulu‘na başöğretmen olarak atanmıştır. 1955 senesine kadar burada görev almıştır. Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almıştır.

Sabiha Gökçen, uçuş kariyeri boyunca 22 farklı sivil uçak ve savaş uçağı ile uçma tecrübesi yaşamıştır. Son uçuşunu 1996 senesinde 83 yaşında iken Amerika gezisinde yapmıştır. 22 Mart 2001 tarihinde tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi‘nde vefat etmiştir.

Videoları

Fotoğrafları

Kaynak
Biyografi.İnfo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu