Sağlıklı Yaşam

Sabahları Aç Karnına Kahve İçmenin Vücudumuza Etkileri

instagram takipçi hilesi

Kahve içmenin vücuda zararlı mı yararlı mı olduğu konusunda halen ikilemde gibiyiz. Peki sabah kahvesi hakkında ne biliyoruz? Sabahları şekersiz kahve içmek yararlı mı zararlı mı? Yine bu konuda da pek netleşmiş gibi değiliz. Daha da ileri gidersek sabahları aç karnına şekersiz kahve içmenin vücudumuza ve günlük hayatımıza etkilerinden haberdar mıyız? Eğer bu konuda da emin değilsek buyurun bu yazıyla kafalarımızı bir netleyelim.

Araştırmalar gösteriyor ki günde dünyada 2 milyon bardaktan fazla kahve tüketiliyor. Yani milyonlarca insan her gün kahve tüketiyor ve bunu çeşitli sebeplerden yapıyor. Bazısı atletik performansı artırmak kimisi uyanık kalmak ve daha odaklı çalışabilmek tüketiyor, kimisi ise sırf kokusu ya da tadına tav oluyor… Türkiye’de ise günlük kahve tüketim oranı kişi başına 0,3 bardak…

kahve

Sırf sağlığına iyi geldiği için tüketenler de var…

Daha çok kalori yakmanıza yardımcı olan, dolaşımınızı hızlandıran, vücut ağrılarını azaltıcı bir etkiye sahip olan, dayanıklılığı arttıran, kas dokularımızı korumaya yardımcı olan, hafızayı güçlendirmenin yanı sıra beyni de iyileştiren, depresyon oranını düşüren, bazı kanser türlerine yakalanma oranını düşüren, kalp hastalıklarına neden olmayan, karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelen, Gut hastalığı riskini azaltan, Tip 2 Diyabet riskini azaltan, daha az yorgun ve daha dayanıklı olmamıza yardımcı olan, ömrü uzattığı bilinen ve daha mutlu olmamıza yardımcı olan kahvenin bu faydalarından herhangi birini tecrübe edenler kahveyi sırf sağlığını korumak için de tüketebiliyor.

Ayrıca sadece biyolojik anlamda değil psikolojik anlamda da bize iyi gelen kahvenin günde bir bardağı geçmediği sürece hayatımızda birçok şeyi yoluna koyduğu biliniyor. Düzenli kahve içmenin pek de zararlı olmadığını söyleyebiliriz.

kahve 5

Peki ya aç karnına kahve tüketmek?

Aç karnına tüketilen kahvenin zararlı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü vücuttaki asit oranını artırıyor ve mide aç karnına artan asit miktarını nötrleyecek besin bulamıyor.

Ayrıca sindirim sistemimizi yavaşlatıyor ve sindirime girmemiş olan besinleri tüketen bakteriler gaz oluşumuna sebebiyet veriyor.

Kahveniz kafeinsiz olsa bile zamanla hazımsızlık, mide yanması, ülser, huzursuz bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklara mahal verebiliyor.

Yüksek miktarda kafein tükettiğinizde ise uykuda huzursuzluk, insomnia, anksiyeteye sebep olabilir ve hatta kalsiyum ve demir gibi bazı vitaminlerin emilimlerini de yavaşlatabilir.

kahve 7

Kahvenin yararlarından faydalanmak ise sizin elinizde görünüyor!

Bu zararların yanında birçok faydalarını da saydığımız kahvenin zararlarından sıyrılıp faydalı hale getirmek elimizde gibi. Mesela günlük tükettiğimiz kahve miktarı, cinsi, kalitesi ve içtiğimiz zamanı doğru ayarlayabilirsek faydalı bir içecek olarak günlük hayatımızda yer edinebilir.

Ayrıca kafeinin vücudumuzda sindirim süresinin de 6 saat olduğunu belirtmek de fayda var. Eğer gece deliksiz bir uyku çekmek istiyorsanız saat 15.00 itibariyle kahve tüketimini kesmekte fayda var.

İlgili Videolar

Kaynak
pepapp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu