Yaşam

Muhabbet Kuşları Hakkında

Bir çoğumuzun beslediği, severek büyüttüğü bu sevimli Muhabbet Kuşlarını gelin yakından inceleyelim.

Kökenleri Avustralya’ ya dayanır. Yaklaşık yüz elli yıldır insanlar tarafından evcilleştirilmektelerdir. Avustralya’ nın geniş kırlık alanlarında büyük sürüler halinde özgürce yaşamaktadırlar. Avustralya hükümeti 1884 yılında, yaban hayata alışmış olan kuşların avlanmasını ve ticari amaçla yakalanmasını yasaklamıştır.

Avustralya yerlileri tarafından”Betcherrygah-iyi besin” olarak adlandırılan bu kuşlar, kendilerini ilk keşfeden doğa kaşifi tarafından ” Küçük Zebra Papağan ” adını almışlardır. Günümüzde hala Kuzey Amerika ülkelerinde ” Küçük Papağan ” ya da ” Küçük Kır Papağanı ” adıyla anılmaktadırlar.

Bu kuşların ömürleri 12 – 16 yıl arasıdır. Pek çoğumuzun beslediği kuşlar 3 – 5 yılda maalesef ölmektedir bunun sebebi hastalık, yanlış bakım ve yanlış beslenmedir. Bu konulara aşağıda tek tek değineceğim. Muhabbet Kuşları tıpkı insanlar gibi çevreyi renkli görürler ve saniyede 150 kare resmi algılayabilirler. Cinsiyetleri konusunda kesin olmamakla beraber gaga kısımlarından anlaşıldığı söylenmektedir. Burun deliklerinin üst kısmında kalan deri mavi tonunda olanlar erkek ; sarı tonunda olanlar dişidir.

muhabbet-kus-cinsiyet-

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi

-kus yemi-

Pek çoğumuzun dışarıdan temin edebildiği tohumlar genellikle ilk tercihtir. Kuşlar bu yemleri severek tüketirler. Bu yemlere ek olarak 4 – 5 günde bir kendimiz mama yapıp verebiliriz. Mama tarifini kısaca anlatacak olursam :

* Bir adet haşlanmış yumurta,

* Yarım adet havuç,

* 1 yemek kaşığı irmik,

* 1 dilim elma,

* Bir lokmadan biraz fazla bayat ekmek

Sıralamış olduğum malzemelerden yumurtanın kabuğunu havan yardımıyla toz haline getirin. Kabukta, kuşun ihtiyaç duyduğu besinler vardır. Yumurtayı, havucu, elmayı rendeden geçirip bir kaba alın, üzerine ufalanmış kabuğu ve irmiği ekleyin ve son olarak bayat ekmeği elinizle ufalayarak içine dökün. Elinizle yavaşça karıştırın, karışımın nemli olması durumunda bir miktar daha irmik ekleyebilirsiniz. Yaptığınız karışımın tamamını ( kuş sayısı az ise ) vermeyin bir kısmını buzdolabında muhafaza edin, ayrıca kafesin içinde bir günden fazla kalmamasına dikkat edin, uzun süre kalırsa yumurta ve diğer yiyeceklerden dolayı kurtlanma ve koku oluşabilir. Bu karışım kuşlarınızın hoşuna gidecektir, sürekli tohum verirseniz bir gün isyan eder 🙂

Ayrıca çok tuzlu, yağlı ve tatlı yiyecekler vermeyin.

Kuşlarınıza meyve ve sebze karışımı da yapabilirsiniz.

muhabbet-kuslari-mama

muhabbet-kusu-icin-sebze

Kuşların Bakımı

Kuşlarınızı çok küçük kafeslere koymayın. Kafesi periyodik olarak haftalık ve aylık dezenfekte edin. Yem ve su kaplarının temiz olmasına dikkat edin. Kuşları elinize alıp banyo yaptırmaya çalışmayın diyeceğim ama bazen koktukları oluyor o yüzden hafif köpüklü ve ılık suda yıkıyorum, ayrıca kulaklarına su kaçırmamaya dikkat edin. Tekrar söylüyorum yıkama konusu benim şahsi fikrim, her kuşun tepkisi aynı olmaz ölümüne neden olabilirsiniz. Kafese geniş bir su dolu kap koyarsanız kendisi de banyo yapacaktır. Ayrıca dışarıdan, kaşıntı için sprey alın, haftada bir kanatlarına, kanat altlarına ve göğsüne uygulayın. Dışkı için kafes altında bağımsız bir küvet olmasına dikkat edin ve fazla dışkı birikmeden küveti temizleyin, küvet içine gazete veya kağıt mendil serebilirsiniz.

-kus-banyo-

-banyo2-

Muhabbet Kuşu Nasıl Banyo Yapar Video

https://www.youtube.com/watch?v=0I876-uz-q0

Kuşlarınızın gaga ve tırnak bakımlarına dikkat edin. Fazla uzayan gaga,kuşun beslenmesine engel olacaktır, aynı şekilde uzayan tırnak kuşun rahat tünemesine engel olacaktır. Kesme işlemi çok hassas bir konu olduğundan gelişi güzel yapılmamalıdır aksi halde kılcal damarlarına zarar verebilir ve kan kaybından ölümlerine neden olabilirsiniz.

-gaga-

-gaga2-

-tırnak-

Kuşları Evcilleştirme

İlk kez aldığınız kuşun ev ortamına, kafese ve özellikle size alışması zaman alacaktır. İlk gün kafese alın ve herhangi bir şey yapmadan kendi haline bırakın. Heyecanını ve korkusunu üzerinden atması zaman alacaktır ve bu süreçte yem yemeyecektir. Eğer aldığınız kuş ikinci kuş ise kafeste bulunan kuşunuzla uyum sorunu yaşayabilir. İlk iki gün alışma sürecidir, sonraki günlerde hala kavga ediyorlarsa kuşu değiştirin. İkinci kuşu alırken en garantisi kuşunuzla beraber pet shop a gitmeniz. Orada anlaşmama durumunda kuşu hemen değiştirebilirler.

Kuşu tam anlamıyla alıştırmanın yolu tek beslemektir. Çift olan kuşlar eğitilmez demiyorum ancak fazla çaba gerektirir. Kuşu evin içinde salın, biraz uçup konacaktır. Yavaşça ona doğru yaklaşın ve işaret parmağınızı uzatın, ilk başta sizden kaçacaktır ancak siz bu hareketi sabırla ve sürekli tekrarlayın, onu ürkütecek ani hareketlerde bulunmayın. Bir süre sonra kuş yorulacaktır ve parmağınıza konacaktır, bu aşamada dokunmaya çalışmayın çünkü kuş dinlendikten sonra tekrar kaçacaktır. Siz yine aynı hareketle onun parmağınıza gelmesini sağlayın. Bu süre içinde kuş size güvenmeye başlayacaktır ve bir süre sonra kendisi elinize gelecektir. Kuşu, kedi köpek sever gibi sevmeye çalışmayın, avuç içine alınmayı pek sevmezler. Çok küçük yaşlarda sahip edindiğiniz kuşu eğitmek çok daha kolay olacaktır.

Muhabbet kuşları,sürekli duydukları herhangi bir sesi taklit edebilirler, diğer kuşların sesi, musluk damlama sesi, sizin kelimeleriniz gibi. Kuşunuza konuşmayı öğretmek zaman alacaktır, kullandığınız kelimelerde ” c ” ve ” ş ” harfleri ağırlıkta olmalıdır. Gün batımına doğru kuşun yanına yaklaşarak öğretmek istediğiniz kelimeleri sakin ve tane tane tekrar edin, bu tekrarı iki hafta boyunca yaptıktan sonra kuşun konuşmalarına şahit olacaksınız, 3 yıl sonunda yaklaşık 100 kelime konuşabilir hale gelecektir.

evcil--

evcilmuhabbetkusu--

Kuşları Çiftleştirme Ve Yavru Gelişimi

Kuşlarınızın çiftleşmesi için yukarıda da belirttiğim gibi birbirleriyle uyumlu olmaları gerekmektedir. Çiftleşmenin kesin bir dönemi olmamakla birlikte daha çok mevsim geçişlerinde gerçekleşir, genellikle ocak sonu şubat ayı dönemi gibi. Kuşların çiftleşme yaşı ise 8 – 9 aylık oldukları yaşlardır. Muhabbet kuşu bir yıl içinde bir kaç defa kuluçkaya  yatabilir ve her dönemde 6 – 8 arası yumurtlar. Kuluçka süresi 19 gündür.

Yavrular doğduktan 1 hafta sonra tüylenmeye başlar, 10 günlük olduklarında renkleri netleşir, 15 günlük olduklarında vücudu tamamen tüyle kaplanır. 25 günlük olduklarında artık tam bir muhabbet kuşu görünümüne kavuşurlar ve 30 günün sonunda yuvadan çıkarlar. İlk dönemlerde anne kuş yavruyu kursak sütüyle besler. Yuvadan ayrılan yavruyu beslemek için kafes zeminine kağıt serin ve üzerine yem dökün. İlk başlarda yem kabına alışamayacağı için bu yöntemi deneyin ve kabuksuz yiyecek vermeyin çünkü yem kırmayı öğrenmeli. Kuşların ishal durumunda haşlanmış patates verirseniz ishali keser.

muhabbet-kusu-yumurta

-yavru-

muhabbet-

Kaynak: web, youtube, dailymotion.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu