DepremEv ve BahçeYaşam

Yatay Mimari Nedir? Önemi ve Avantajları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Yatay Mimari Nedir? Önemi ve Avantajları Nelerdir?

Yatay mimari, genellikle 2-3 katlı, müteahhittin tercihine göre ya da imar şartlarına göre oluşturulan bir yapıdır. Yüksek yapılardan farklı olarak genellikle villalardan oluşan, yere yakın bir yapısal formdur. Bu yapı biçimi nezih ve kaliteli alanlarda seçici müşteriler için tercih edilen yapı biçimidir.

Yatay Mimari Nedir? Önemi ve Avantajları Nelerdir?

Apartman karmaşıklığı ve kalabalıklardan uzak olmaları nedeniyle en kullanışlı yapılardan biridir. Bir alanda yatay bir yapı olduğu sonucuna varabilmek için geniş alanlarda müstakil ev denilen yapıların varlığına dikkat edilmelidir. Geleneksel aile yaşam tarzları ile uyumlu olması nedeniyle, bu büyük ölçekli inşa edilmiş yapılar, kolayca uyum sağlayabilen pek çok kişi için ilk tercih olarak kabul görmekte.

Şehirlerin dikey mimari açısından yaşadığı karmaşayı hafifletmek için tercih edilen yapılaşma yöntemlerinden biridir. Yüksek alan ve maliyet talebine rağmen, müşterilere sunulan çekici konfor bölgeleri nedeniyle yatay mimari son zamanlarda önemli ilerleme kaydetmiştir. Büyük şehirlerdeki nüfus artışına bağlı olarak gelişmek zorunda kalan dikey mimarinin aksine yatay mimari, kullanıcılarına benzersiz mekanlar sunabilmektedir. Dikey mimari koşullarına karşılık pek çok avantajı vardır.

Yatay Mimari Avantajları Nelerdir?

yatay mimari nedir 2

Estetik açıdan bakıldığında yatay mimari koşulları, gelişen şehrin görünümünü orantılı olarak iyileştirmeye yardımcı olur. Karmaşık ve kaotik bir şehir manzarası yerine, düzenli, sade ve sıradan bir peyzaj elde etmek için tercih edilir.

Daha çok yerleşim alanlarında yatay yapılaşma yöntemlerinin benimsenmesi insanların yaşam kalitesini artırmakta ve birçok farklı avantajı beraberinde getirmektedir. Yatay mimarinin avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Yatay binalar, şehrin belirli bölgeleri arasındaki kar örtüsü farklılıklarını ortadan kaldırır. Yatay yapıların uygulandığı alanlarda şehrin silueti bozulmayacak ve daha düzgün bir görünüm ortaya çıkacaktır.
  • Yüksek binalarda yaşayan insanların deprem gibi doğal afetlerde binalarının zarar göreceği korkusu yatay olarak inşa edilerek önlenebilir.
  • Yatay yapılaşma sayesinde insanlar dar yüksek katlı binalar yerine geniş az katlı binalarda rahatlıkla yaşayabilirler.
  • Komşuluk ilişkisini neredeyse yok eden yüksek katlı bina yaşamına kıyasla, yatay yapı, insanların komşuluk ilişkisinin arttığını görmesini sağlıyor.
    Yatay binalarda yaşayan insanlar, dikey binalara göre doğaya daha fazla erişime sahiptir.
  • Çevreye yayılan ısı ve kirlilik sorunu azaltılabilir.
  • Kişi başına düşen yeşil alanı artırabilir.
  • Türk kültür ve geleneklerine uygun bir yaşam tarzı hayata döndürülebilir.

Yatay Mimari ve Dikey Mimari Arasındaki Farklar Nelerdir?

yatay mimari nedir 3

Yatay mimari, inşa edilmiş yapıların yatay düzlemde yer aldığı bir mimari tasarım olduğunu yukarıda belirttik. Bu mimari anlayışı, dikey mimarinin aksine, binaların yüksekliğini sınırlayarak şehir siluetinin bozulmasını engellemekte ve deprem gibi doğal afetlerin olası etkilerine karşı dayanıklı yapılar oluşturmayı hedeflemektedir.

Yatay mimarinin en güzel örnekleri arasında, villa ve müstakil ev yapılanmaları yer almaktadır. Bu yapılar, bireyleri doğa ile iç içe geçiren yapılar olarak tasarlanarak kullanıcıların stres faktörlerinin en azına maruz kalmalarını sağlamaktadır. Ayrıca, komşuluk ilişkilerinin artmasını sağlayarak kişilerin güvenli yaşadığı alanlar olma özelliğini taşımaktadırlar.

yatay mimari nedir 4

Yatay mimarinin dikey mimariden farkı, bireylerin doğal çevre ile daha fazla etkileşim içinde olmalarını sağlamasıdır. Bu yapılar, kullanıcıların sosyalleşme alanları, doğal bina yapıları, hobilerini geliştirebilecekleri yeşil alanlar, yüksek güvenlikli bölgesel korumanın zenginleştirildiği alanlar gibi pek çok farklı özellik sunmaktadır.

Yatay Mimari İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu