Sağlıklı Yaşam

Mide Kanaması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Ülkemizde mide kanaması yaygınlığı binde bir civarındadır. Akut mide kanaması olarak tanımlanan durumlarda 1 ile 6 hafta arasında devam eden kanamalar, 6 haftayı geçen kanamalar ise kronik mide kanaması olarak bilinir. Kanama fark edilmez veya tedavi edilmezse hayatı tehdit eden hatta ölümcül olabilen mide kanaması genellikle 60 yaş ve üzeri kişilerde görülür. Belirtileri kişiden kişiye değişen ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen mide kanaması, çoğu zaman açık ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilen bir durumdur.

mide kanamasi nedir belirtileri nelerdir4

Mide Kanaması Nedir?

Akut veya kronik olabilen gastrointestinal kanama, şok, anemi ve ölüme yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Ani ve şiddetli akut kanama; Hayatı tehdit edici olabileceği için acil tedaviye ihtiyacı vardır. Kanama aniden başlar ve hızla ilerlerse hasta hipotansiyon, dizüri, taşikardi, bilinç kaybı gibi belirtilerle şoka girebilir. Öte yandan, kronik kanama daha uzun sürer, yavaş ilerler ve genellikle daha az şiddetlidir. Her ikisi de ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir.

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Mide kanamasının belirtileri, nedeni gibi kişiden kişiye değişir. Bir kişinin ne tür semptomlar yaşayacağını tahmin etmek zordur. Çünkü kanamanın devam edip etmemesi, aniden oluşup oluşmadığı veya kanamanın miktarı gibi faktörler çok değişkenlik gösterir. Mide kanaması olan bazı kişilerde kanama minimal olsa da lekenin boyutu o kadar büyük olabilir ki kişinin acil servise gitmesi gerekir.

Bu nedenle belirtiler kişiden kişiye değişir. Bu bilgiler dikkate alındığında mide kanamasının en sık görülen semptomlarını sıraladığımızda akla ilk gelen aşırı halsizlik, yorgunluk, karın ağrısı, midede yanma hissi, mide bölgesi, kansızlık ve baş dönmesidir. Bir kişide mide kanamasının gösterebileceği diğer belirtiler şunlardır:
mide kanamasi nedir belirtileri nelerdir2

  • Bağırsak hareketleri sırasında kanama
  • Dışkı görünümü koyu siyahtır (Melena)
  • Kan kusma
  • Nefes darlığı
  • Anemi
  • Şiddetli mide bulantısı ve kusma hissine genellikle bulantı eşlik eder
  • Baş dönmesi ve bayılma
  • Tansiyon sorunu olmayan kişilerde bile ani tansiyon düşüklüğü meydana gelebilir
  • Gerçekten yemek yemek istememek, iştahsızlık
  • Ani başlayan ve kalıcı ishal
  • Yiyecekleri sindirmede güçlük, hazımsızlık ve şişkinlik
  • Üst karın bölgesinde rahatsızlık ve ağrı
  • Aşırı yorgun hissetmek

Mide Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide kanamasını tedavi etmenin birçok yolu vardır. Kişiye uygulanabilecek tedavi yöntemleri hastanın durumuna ve kanama semptomlarına göre değişiklik göstermektedir. Doktor öncelikle fizik muayene, görüntüleme teknolojisi ve gerekirse endoskopi yardımıyla kanamalı bölgeyi tespit eder. Ardından tedavi sürecini başlatın. Mide kanamasının olduğu bölgenin hemostatik klips ile kapatılması çok yaygın bir tedavidir.

mide kanamasi nedir belirtileri nelerdir1

Kanayan mide mukozasının üzerine yerleştirilen “klip”, kanamanın durması ve yaranın kapanmasından sonra kendiliğinden vücudu terk eder. Bu işlem endoskopi ile gerçekleştirildiği için oldukça risksiz ve basittir. Varis benzeri bir yapı veya altta yatan bir hastalık (ülser gibi) nedeniyle mide kanaması meydana gelirse, kişiye buna göre çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Yetersiz ilaç ve endoskopik yöntemler durumunda kanamayı durdurmak için cerrahi yöntemler kullanılabilir

Mide Kanaması İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu