Egzersiz ve Fitness

Efor Testi Nedir? Efor Testi Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Efor testi, anjinal belirtilerin varlığında koroner arter hastalığını teşhis etmek için bir testtir. Özellikle futbolcuları sağlık kontrollerine girdiklerinde koşu bandında üzerlerinde kablo ile görürüz. İşte bu testtir.

Göğüs ağrısı gibi belirtileri olan hastaların değerlendirilmesinde önemlidir. Efor testi yapmanın birçok yolu vardır. Ancak göz önünde bulundurulması gereken iki ana husus kalbin nasıl strese sokulacağı ve koroner darlık olup olmadığını belirlemek için kullanılan mekanizmadır.

Efor Testi Nedir? Efor Testi Nasıl Yapılır?

Bu, EKG ya da farklı kardiyak görüntüleme türleri ile yapılır. Koroner BT anjiyografinin de koroner hastalığı teşhis etmek için hızla gelişen bir araç olduğunu unutmayın. Ayrıca, efor testi çok güvenlidir ve büyük bir komplikasyon riski 10.000’de 1’dir.

Stres, kalp üzerinde efor stres testi ya da ilaçla indüklenen iki yoldan biriyle oluşturulabilir. Farmakolojik efor testi regadenoson ya da dobutamin kullanılarak yapılabilir. Persantin ve adenozin kullanımı çok daha az yaygındır.

Kardiyak stresi indüklemenin en iyi yolu, daha doğal ve fizyolojik olduğu için egzersizdir. Bir hasta kardiyak stresi indüklemek için egzersiz yapabiliyorsa, bu gerçekten de tercih edilen yöntemdir. Amaç, akımı sınırlayan koroner darlığı tespit etmek için yeterli düzeyde stres oluşturmak amacıyla belirli bir hedef kalp hızına ulaşmaktır.

Efor Testi Ne İşe Yarar?

efor testi nedir 4

Bu test ile birlikte;

  • Kalbin efora cevap verebilme performansı
  • Kalbin bedensel performans seviyesi
  • Ritim bozukluğu olup olmadığı
  • Önceden kalp krizi geçirilmiş ise ikinci bir kalp krizi riski
  • Yapılan tedavinin uygunluğunun yeterli olup olmadığı
  • Hastaya verilecek olan egzersiz programının belirlenmesi değerlendirilir.

Efor Testi Kimlere Yapılır?

efor testi nedir 3

Efor testi, öncelikle, egzersiz yaparken olduğu gibi, en çok ihtiyaç duyduğu anda, kalbinizin yeterli oksijen alıp almadığını ve uygun kan akışını alıp almadığını doktorunuzun belirlemesine yardımcı olmak için kullanılır.

Göğüs ağrısı ya da koroner arter hastalığı olarak da bilinen diğer koroner kalp hastalığı belirtileri olan kişiler için önerilir. Efor testi, özellikle yeni bir egzersiz programına başladığınızda, fitness seviyenizi belirlemeye yardımcı olmak için de kullanılabilir. Bu, doktorunuzun hangi seviyede egzersizi güvenle yapabileceğinizi bilmesini sağlayacaktır.

40 yaşın üzerindeyseniz, sigara içiyorsanız ya da kalp hastalığı için başka risk faktörleriniz varsa, efor testinin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşmalısınız.

Efor Testi Nasıl Yapılır?

efor testi nedir 2

İlk olarak koşu bandında yavaş yavaş yürümeye başlayacaksınız. Test anında süre geçtikçe koşu bandının hızı ve eğimi yavaş yavaş arttırılacaktır. Herhangi bir zorluk yaşarsanız, testi durdurmayı isteyebilirsiniz.

Doktorunuz sonuçları anlık olarak izlemeye devam eder. Kan basıncı ya da kalp ritmi monitörlerinde ilgili belirtiler fark edilirse ya da bacak ağrısı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler gelişirse test durdurulacaktır. Eğer bir problem görmezse test sonlanacaktır. Test sonrasında da kısa bir süre kalp hızınız ve nefesinin izlenecektir.

Efor Testi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu