Melankolik Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Melankolik, kişinin uzun süreli bir üzüntü ve motivasyon eksikliği yaşamasına neden olan bir durumdur, ancak bu durumu bir yakının ölümü gibi bir olay tetikleyebilir. Melankolik aylarca sürebilir, ancak durumun daha uzun sürmesi alışılmadık bir durum değildir. Melankolik, depresyonun bir alt tipidir ve uyku düzeninde değişiklik, konsantrasyon güçlüğü ve iştahsızlık gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Melankolinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte beyindeki “biyokimyasal değişikliklerden” kaynaklandığı düşünülmektedir. İnsanların yaklaşık yüzde onunu hayatlarının bir döneminde etkiler, ancak yalnızca yüzde beşi bundan ciddi şekilde etkilenir.
Melankolik Neden Olur?
Melankolinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bir yakının ölümü veya devam eden bir hastalık gibi bir şokun melankoliyi tetikleyebileceği düşünülmektedir. Devam eden bir hastalık tarafından da tetiklenebilir. Hastalığın bir dış etkene mi yoksa bir dış etkene mi yanıt olduğu açık değildir (eğer bir kişi melankolikten muzdaripse, ancak melankolik için devam eden bir depresyon döneminden başka herhangi bir nedenin etkisi yoksa, o zaman bu şu anlama gelir: tek başına depresif semptomlar tarafından tetiklenir.
Melankolik Semptomları Nelerdir?
Melankolinin ana özelliği, uzun süreli bir üzüntü dönemi ve dürtü eksikliğidir. İnsanlar ‘gülememekten’ şikayet edebilirler, kendileri gibi hissetmezler ve televizyon izleyip ağlamaktan başka bir şey yapmak istemezler. Bazı insanlar bütün gün depresif hissederken, diğerleri ilk başta özellikle üzgün görünmese de semptomları daha sonra geliştirir. Çoğu durumda melankolik olan insanlar ‘depresif’ hissetmezler, sadece üzgündürler.
Diğer semptomlar arasında uyuşukluk, iştahsızlık ve cinsel istekte azalma yer alır. Bazı durumlarda insanlar uyuyamaz veya kabus göremez. Depresif, üzgün veya sinirli ruh halleri de konsantrasyon eksikliğine yol açabilir ve zihnin ve vücudun etkin işleyişini yavaşlatabilir.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Ana tedavi seçeneği, depresyon ve uyuşukluk gibi semptomları tedavi etmek için yararlı olan ancak üzüntü tedavisinde daha az etkili olan antidepresanlardır. Antidepresanlarla uygun psikoterapi kombinasyonunun, melankolik hastaların depresyonlarıyla etkili bir şekilde mücadele etmelerine yardımcı olma şansının en yüksek olduğu öne sürülmüştür.
Prognoz Nedir?
Melankolik için prognoz değişkendir, bazı insanlar haftalarca süren kısa bir dönem yaşarken diğerleri aylarca süren uzun süreli bir durum yaşar. Prognoz, hastalığın uzunluğuna, mevcut komorbid durumların olup olmadığına ve size yakın herhangi birinin bu durumdan muzdarip olup olmadığına göre belirlenir. Çoğu durumda iyileşme şansı, bir kişinin yaşadığı bölümlerin sayısıyla ilişkilidir. Daha önce melankoliye maruz kalmış kişilerde melankoliyi ilk kez yaşayanlara göre tekrarlama oranları daha yüksektir.
Komplikasyonlar Nelerdir?
Tekrar tekrar melankolik muzdarip insanlar genellikle diğer insan gruplarına göre daha yüksek intihar ve ölüm seviyelerine sahiptir. Bu durum ayrıca potansiyel olarak kendine zarar verme veya intihara yol açabilecek korku ve endişe hissetme yeteneğine de neden olabilir.
Melankolik epizotlardan mustarip kişilerin, özellikle para, sağlık veya ilişkilerle ilgiliyse, hasta olduklarında önemli kararlar vermemeleri önerilir.
Melankolikten kurtulan insanlar, işleri ve mali durumlarıyla ilgili büyük kararlar alırken de dikkatli olmalıdır çünkü bu, hızlı bir şekilde nüksetmeye neden olabilir. Depresif bozukluğu tetikleyebilecek büyük yaşam değişiklikleri arasında evlenmek, çocuk sahibi olmak, işini kaybetmek ve emeklilik sayılabilir. Melankolik olan insanlar bu değişiklikleri önceden tahmin etmeye ve gerçekleşmeden önce bir plan yapmaya çalışmalıdır. Ayrıca, onlarla etkili bir şekilde nasıl başa çıkacakları konusunda bir profesyonelden yardım almalıdırlar.
Başka Ne İsimleri Var?
Melankolik, depresif bozukluk, majör depresyon ve tek kutuplu depresyon olarak da bilinir.
Bazı Benzer Durumlar Nelerdir?
Bipolar Bozukluk, Melankolik bozukluğa benzer özelliklere ve tedavi seçeneklerine sahiptir, ancak genellikle bipolar bozukluk hastalarında depresyon atakları melankolik hastalara göre daha uzun sürer.
Manik Depresyon, Melankolik ile benzer etkilere sahip başka bir durumdur, ancak iki koşul arasında bazı ince farklar vardır. Mevsimsel Afektif Bozukluk (SAB), Melankolik ile benzer semptomlara sahiptir, ancak semptomları devam eden bir hastalıktan ziyade mevsimlerdeki değişiklikler tetikler. Mevsimsel Afektif Bozukluk, mevsimlerin değişmesiyle tetiklenen ve yılın belirli zamanlarında ortaya çıkan mevsimsel duygudurum bozukluğudur.
Melankolik Tedavisi Var mı?
Melankolik olan çoğu insan bununla yaşayabilir, ancak genellikle ancak bir depresyon epizodu başarılı bir şekilde tedavi edildikten sonra iyileşir.
Tekrarlayan melankoli epizotlarının ana nedeni, orijinal depresif epizodun neden olduğu kalıntı semptomlardır. Melankolik durumun kendisi devam ettiği sürece, çoğu insan bununla sürekli olarak yaşayabilir, ancak bu, yaşanan bölümlerin uzunluğuna ve şiddetine bağlı olacaktır.
Melankolik Etkileri Nelerdir?
Melankolinin en yaygın etkisi, uzun süreli bir üzüntü dönemidir. Diğer etkiler arasında uyuşukluk, cinsiyete ilgi eksikliği ve intihar düşünceleri yer alır. Melankolik, intihara ve ölüme yol açabileceği gibi, kendine zarar verme veya intihara yol açabilecek korku ve endişe hissedememe gibi durumun diğer yönlerine de yol açabilir.
Melankolik Nasıl Teşhis Edilir?
Melankolik teşhisi bir pratisyen hekim, hemşire veya psikiyatr tarafından klinik görüşme sırasındaki gözlemlerine ve benzer bozukluklar hakkındaki bilgilerine dayanarak konur.