MaksatBilgi Kapak

MaksatBilgi Kapak Temmuz 2014 – Barbaros Hayreddin Paşa

maksatbilgicom-Temmuz-kapak
MaksatBilgi Temmuz 2014 Kapağı

Merhaba değerli ziyaretçilerimiz,takipçilerimiz,okurlarımız.İlk önce Mübarek ramazan ayınızda , oruçlarınızı , dualarınızı,Allah kabul etsin dileğiyle…Bu sıcak günlerde oruç tutanların da Allah güç , sabır ihsan eylesin…

Sizlerle birlikte , sloganımız olan “Bilginin Kaynağı” olma yolunda ilerlemeye devam ediyoruz.Sloganımız gibi bizi biz yapan değerlerden biri de MaksatBilgi’nin Kapak Bölümüdür…Bu bölüme verdiğimiz önem her bilgi yazısına verdiğimiz önemle aynı aslında.Farkı sadece ;  popüler olanlar değil  pek de bilmediğimiz değerli sanatçılar ,tarihte kalmış  ya da unutulmuş kişileri kapak yapmak ve bunu MaksatBilgi’nin her yerinde görmenizi  sağlamak Maksatımız!

Bu ay ki kapağımızı  ,tarihimizde adından, zaferleriyle,yapıtlarıyla,yazılarıyla  sık sık bahsettiren , “Barbaros Hayreddin Paşa”  yı yaptık.Barbaros Hayreddin Paşa,ünlü Osmanlı Kaptan-ı Derya’sı.

Aslen Vardar yenicesinden olan ve 1461 senesinde Midilli’nin fethi sırasında Fatih Sultan Mehmed’in ordusunda bulunmuş, Yakup Ağa adlı bir Osmanlı sipahisinin oğlu olan Barbaros Hayreddin Paşa, 1478 yılı civarında Midilli’de dünyaya geldi. Asıl adı Hızır olduğu halde Barbaros lakabıyla tanınan Barbaros Hayrettin’in bu lakabı, batılıların havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı, ağabeyi Oruç’a verdikleri “Barbarossa” adını daha sonra kendisi için de kullanmalarından gelir. Barbaros lakabıyla tanınan Hızır’a, Hayreddin lakabını da daha sonra, Yavuz Sultan Selim takmıştır.
Barbaros Hayreddin Paşa, kardeşleri İlyas ve Oruç ile beraber birçok deniz savaşında bulunurken, diğer kardeşi İshak ise Midilli Adası’nda kaldı. Oruç Reis ile birlikte çıktığı Cezayir seferinde, Cezayir’in fethedilmesinin ardından Oruç Reis, Cezayir’e Bey oldu.

İshak ve Oruç Reis’lerin şehit olmalarının ardından Cezayir Beyliği’ne atanan Barbaros Hayreddin, daha sonra Beylerbeyi ünvanını da aldı ve 1534 yılında İstanbul’a gelip Kaptan-ı Derya oldu.

Bir çok zafer kazananarak, Avrupa’da ün yapan Barbaros Hayreddin, 5 Temmuz 1546 tarihinde hayatını kaybetmesinin ardından, sağlığında Beşiktaş’ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedildi.

Barbaros Hayreddin zamanında, Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşırken, ardından da, onun mektebinde yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde bu güç varlığını uzunca bir süre daha devam ettirdi.

Bilgili ve cesur bir komutan olarak tanınan ve ömrü denizlerde geçtiğinden Rumca, Arapça, İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca gibi Akdeniz dillerini çok iyi bilen Barbaros Hayreddin Paşa’nın, Mehmed Paşa, Hasan Paşa ve Vali Paşa adında üç oğlu vardı.

Muharebelerinin kronolojisi

  • Oruç Reis’in Ege Denizi’nde Rodos Şövalyelerine tutsak düşmesi, kardeşi İlyas Reis’in ölmesi.
  • 1510 Oruç Reis serbest kaldıktan sonra, yaşadığı olayın etkisiyle tüccar yerine korsan olmaya karar verdi.
  • Oruç Reis, Akdeniz kıyılarına akınlar düzenledi ve ganimetler elde etti.
  • Hızır Reis ticareti bırakarak Cerbe Adası’na gelip ağası (ağabeyi) Oruç Reis ile beraber korsanlığa başladı.
  • 1512 İki kardeş Tunus Sultanı Muhammed ile anlaşarak Tunus’taki Halkü’l-Vaâd (La Gaulette) limanını kullanmaya başladı.
  • 1516-1517’de İspanyollara karşı savaştı ve Tenes, Tlemsen ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir’i denetimlerine aldılar.
  • 1517 Oruç Reis Cezayir hükümdarı ilan edildi.
  • 1518 İspanyollar Cezayir’i geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçtiler. Bu savaşta kardeşleri İshak Reis ve Oruç Reis şehit oldular.
  • 1518 Yavuz Sultan Selim, Hızır Reis’i Cezayir Beylerbeyliği’ne atayarak koruması altına aldı.
  • 1519 Hızır Reis, İspanya donanmasını yenilgiye uğrattı.
  • Cezayir’i bırakarak Şerşel Adaları’na çekildi
  • 1520-1525 arasında Avrupa’nın Akdeniz kıyılarını vurarak büyük ganimetler elde etti.
  • 1530’da Cezayir’i yeniden ele geçirdi.
  • 1531 Jijel’e baskın düzenleyen Cenevizli Amiral Andrea Doria’yı yenilgiye uğrattı.
  • 1534’te Akdeniz’e açıldı ve İtalya kıyılarına seferler düzenledi.
  • 1534’te Tunus’u ele geçirdi. Ancak Haçlı donanması karşısında Tunus’u bırakmak zorunda kaldı.
  • 1536’da daha güçlü bir donanmayla İtalya kıyılarını vurdu.
  • 1536 Ege Denizi’ndeki Venedik adalarını Osmanlı topraklarına kattı.
  • 1538’de Preveze Deniz Savaşı’nda Haçlı Donanmasını yendi.
  • Toulon’da Fransız donanmasıyla birleşerek 1543’te Kutsal Roma Germen İttifakını yenerek Nice’i aldı.

Birde sizler için daha önce  , Barbaros Hayreddin Paşa ‘ nın Biyografisinde de olan ,adına yapılmış 1951’de Münir Özkul,Cahit Irgat,Hulusi Kentmen’in başrollerini oynadığı bir Yeşilçam filminin paylaşıyoruz.

Barbaros Hayreddin Paşa Filmi 1951

https://www.youtube.com/watch?v=rVzeu0b-Kv4

 

maksatbilgicom-Temmuz-kapak
MaksatBilgi Temmuz Kapak Poster

 

Hazırlayan : Magazine,İbraim ibil,Haberci

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu