YaşamYemek Tarifleri

Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı?

Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı? Kurban bayramı geldi, tüm telaşeyi atlattınız. Etrafınızda ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz akraba ve komşularınıza etlerinizden ikram ettiniz. Şimdi sıra geldi tüm yıl boyunca aileniz ile birlikte tüketeceğiz etleri muhafaza etmeye. Bu yazımızda sizlere “Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı?” sorusunun yanıtını vereceğiz. İşte kurban etini saklamanın püf noktaları..!

Kurban etini saklamanın püf noktaları

kurban etleri nasi l saklanmalidir 1

Kurban Etleri Neden Dinlendirilmelidir?

Kurbanlık hayvanın kesilip parçalara ayrılmasından sonra, henüz olgunlaşmaya başlamamış sıcak kurban etinizi serin ve temiz bir ortamda, geniş bir tepsi ya da leğenlerde birkaç saat havalandırmaya ve dinlenmeye bırakılmasının gerekmektedir. Havalandırmadan kasıt etin üstünün soğumasını ve kurumasına olanak sağlamak ve bu sayede sıcak olan etlerin bakteri üretmesini engellemektedir.

Uzmanlar tarafından tavsiye edilen, kurbanlık hayvan kesildikten sonra kasap tarafından poşet içinde kurban sahibine teslim edilen sıcak eti en kısa zamanda poşetten çıkararak serin ve temiz bir ortamda muhafaza ederek soğumasını olanak sağlamaktır. Kurban etleri ne kadar çok poşette durursa o kadar hızlı bozulur. Bu nedenle kurban eti uzun süre poşetlerde muhafaza edilmemelidir.

Et dinlendirilirken de et belli zaman aralıklarında tersyüz edilmelidir. Bu sayede tüm et parçaların havalanması sağlanır. Yeni kesilen bir ette ilk gerçekleşen olay ölüm sertliğidir. Et kesimden bir süre sonra kasılır ve eklemleri büzülür. Bu tarz bir ette lezzet olmaz. Etin ölüm sertliğinin geçmesi ve ondan sonra tüketilmesi önerilmektedir.

kurban etleri nasi l saklanmalidir 2

Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı?

Taze kesilmiş etin havalandırılıp dinlendirilmesinden sonra büyük parçalar halinde muhafaza edilmesi daha uygundur. Büyük et parçaları şeklinde saklama durumu olmadığı takdirde taze eti kıyma, kavurma ya da sote tekniği ile porsiyonlara ayrılarak buzlukta saklanması tavsiye edilmektedir. Etlerin saklandığı bölümün sıcaklığın -18 derece olmasına önemle dikkat edilmelidir.

Tüketeceğiniz zaman derin dondurucudan çıkarılan et mutfak tezgahında bekletilerek direkt olarak çözdürülmesi doğru bir yöntem değildir. İlk olarak tüketeceğiniz eti bir gün önceden buzdolabınızın +4 derece kısmana koymalısınız. Daha sonra pişireceğiniz zaman buzdolabından etinizi alarak rahatlıkla pişirebilirsiniz. Eti buzluktan çıkarıp dışarıda çözdürür iseniz etinizin üzerine uyuyan bakteriler uyanır. Bu nedenle de etiniz bozulabilir. Çözdürdüğünüz eti tekrardan buzluğa koymayın. Bu yüzden etlerin porsiyonlarını doğru ayarlamak oldukça önemlidir.

Kurban etlerinizi sakladınız sıra geldi tüketmeye. Doğru tüketim oldukça önemlidir. Bu yüzden “Kurban Etini Doğru Tüketmenin 5 Yöntemi!” ve “Kurban Bayramında Et Tüketimine Özel 6 Önemli Öneri” adlı yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

kurban etleri nasi l saklanmalidir 3

Kurban Etlerinin Saklanması ile ilgili videolar

Kaynak
Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu