Kişisel GelişimYaşam

Pişmanlıkla Başa Çıkmanın 8 Yolu!

instagram takipçi hilesi

Pişmanlıkla başa çıkma hepimizin dönemsel olarak güçlük çektiği ve kafa yorduğu bir durumdur. Hayat uzun bir yolculuktur ve bu yolculukta yaptığımız pek çok şeyin iyi ya da kötü neden-sonuçları vardır. Keşke yapmasaydım dediklerimiz ise pişmanlık olarak adlandırılır.

Deneyim kazanmak, bazen de olumsuz olayların sonucunda mümkündür. Öyle ki atalarımız bununla ilgili olarak; ”bir musibet bin nasihatten iyidir” demiştir. Ancak yaşanan her olumsuz tecrübe bizi olgunlaştırmanın yanı sıra pişmanlık olarak da ruhumuza geri dönebilir. Bu duyguyla yaşamak ise hayat kalitemizi negatif yönde etkiler.

pişmanlıkla başa çıkma

Peki pişmanlık hissinden kurtulmak ve yaşamımıza mental açıdan daha sağlıklı bir biçimde devam edebilmek için neler yapabiliriz? İşte biz de bu yazımızda sizlere bu sorunun cevabı niteliğinde bir takım bilgiler veriyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Pişmanlıkla Başa Çıkmanın Yöntemleri Nelerdir?

Depresyona, yaşama sevincinin kaybına, öz güvensizliğe ve kronikleşen bir şekilde sürekli mutsuz hissetmeye neden olan pişmanlık duygusu çoğunlukla yıkıcıdır. Ancak bazı durumlarda bunun yapıcı olabileceğini de görmek gerekir. Eğer pişman olunmasa, hatalar daimi olarak tekrarlanır ve kişiler olumsuz duygularını biriktirir. Dolayısıyla pişman olmak bizleri yeni yanlışlar yapmaktan alıkoyan bir duygu olmaktadır.

Pişman Olmaktan Korkmayın: Yaşanan tüm olumsuz duygulardan, acılardan, stres unsurlarından ve travmalardan kurtulmanın ilk adımı öncelikle bunu kabullenmek ve o sürecin içinden geçmektir. Dolayısıyla atılacak adımlarda temkinli olmak önemlidir, ancak; pişman olacağım düşüncesiyle her türlü eylem ve söylemden kaçınmak ya da pişmanlıkların üzerini örtmeki, ruhsal olarak rahatsız edicidir. Buradaki en önemli nokta; pişmanlığı olumluya çevirerek aynı yoldan tekrar geçmeyeceğinize inanmaktır.

Risk Hesaplaması Yapın: Yeni bir karar arifesine geldiğinizde geçmişte yaşadığınız pişmanlıklarınızla hareket etmek yerine, şimdiki zamana odaklanarak, bu seçimin size nasıl geri dönüşleri olabileceğini düşünün. Gerekirse bunu listeleyin ve kar zarar hesabı yapın. Elbette bunu yaparken deneyimlerinizden feyz alabilirsiniz. Fakat bunu, pişmanlıkla başa çıkma sürecinde, korku ve kaygıyla değil, temiz bir sayfa inancıyla yapmalısınız.

pismanliikk

Kendinize Kızmaktan Vazgeçin: Pişmanlıkla başa çıkma yollarından en önemlisi kendinizi ve size bunu yaşatanları suçlamak, kızgın hissetmek gibi süreçleri sona erdirmektir. Eğer geçmişe takılı kalıp bir suçlu aramaya devam ederseniz, geleceğinize konsantre olmanız ve sağlıklı düşünmeniz çok daha zor bir hal alacaktır. Yaşandı, bitti, ders çıkarıldı ve artık yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi diyerek, hem kendinizi hem de o insanları affedin, ruhunuzdan azat edin.

Pişmanlıklarınıza Odaklanmayı Değil, Onlara Teşekkür Etmeyi Seçin: Bazen bazı şeyler bize çok olumsuz görünebilir. Ancak unutulmamalıdır ki; her olumsuz görünen hadisenin altında bizim göremediğimiz olumlu taraflar yatar. Edinilen her olumsuz tecrübe, bizi daha kötüsünden korur ve adımlarımızı sağlamlaştırır. Zihin aynı sıkıntıyı çekmemek için adeta kendisini korumaya alır. Bu nedenle sizi pişman eden şeylere teşekkür bile edebilirsiniz.

Hedefinize Ulaşacak Başka Yollar Bulun: Pişmanlıkla başa çıkma noktasında önce kendinizi suçlasanız da sonra daha iyisi için çabalamaya ve tetiklenmeye başlarsınız. Gidilecek başka yollar ve alınacak başka önlemler için düşünmek ve kendinizi güvende hissetmek için uğraşırsınız. İşte bu da sizi daha güçlü ve analitik düşünen, akıllı hamleler yapan biri haline dönüştürebilir.

pismanlikk 1

Kendinize, Geçmişinize ve Geleceğinize Dışarıdan Bakın: Bazen sürecin içinden geçerken göremediklerimize dışarıdan göz attığımızda farkındalık kazanabiliriz. Son yıllarda size yük gelen, size ait olmadığını hissettiğiniz duygularınızı ya da eylemlerinizi gözden geçirin. Gelecekte olmak istediğiniz konumla beraber eksiklerinizi değerlendirin. Pişmanlığın getirdiği kazanımlar bunlardır ve siz de yolunuzu bu çizgi ile sürdürün.

Pişman Olmamak İçin Tedbirler Alın: Artık sizi nelerin pişman, nelerin güvende hissettireceğini biliyorsunuz. Geçmişten gelen hangi şeyleri geleceğe taşımak istemezsiniz? Bunun muhakemesini yaparak, daha önce almadığınız önlemlere şimdi öncelik verin. Pişmanlıkla başa çıkmak; ancak doğru perspektiflerden bakarak, melankolik olmak yerine güçlü hissederek ve alınan dersleri ya da yapılan çıkarımları içselleştirip, kalıcı hale getirerek mümkündür.

Pişmanlık Duygusunu İyi Yorumlayın: Olaylar arasında doğru neden-sonuç ilişkileri kurun. Pişman olduğunuz noktaları ve size böyle hissettiren etmenleri iyi belirleyin. İçsel yolculuğunuzu tamamlamak adına öncelikle neye ihtiyacınız olduğunu ve neye ihtiyacınız olmadığını çözümleyerek yola çıkın.

Pişmanlıkla Başa Çıkma Yöntemleri İle İlgili Video

İlginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu