Kişisel Gelişim

Özgüvensiz Gösteren 7 Davranış!

instagram takipçi hilesi

Özgüvensizlik nedir? Aslında öz güven, hayatımızın her alanında bize kendimizi iyi hissettiren ve aynı zamanda çevremiz tarafından da saygınlığımızı destekleyen en önemli unsurlardan biridir. Bunun eksikliği halinde yaşanan durum ise özgüvensizlik olarak adlandırılır.

İş hayatımızda, özel yaşamımızda ve kendimizle olan tüm içsel döngülerimizde, öz güven kavramının yeri büyüktür. Öz güveni yüksek insanlar, belli bir duruşa sahiptir ve kendilerine inanırlar. Ancak tam tersi bir durumda, kişinin kendisine olan inancı zedelenir. Bazen de öz güven sahibi olduğumuz halde, gösterdiğimiz bazı tavırlar, çevreye karşı tam aksini yansıtıyor olabilir.

İşte biz de bu yazımızda sizlere, öz güvenimizi eksikmiş gibi gösteren, yapmamamız gereken bazı davranış ve duruş biçimlerinden söz ediyor olacağız. Kişisel gelişiminize katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu yazıyı, ünlü yazar ve iletişim uzmanı Canten Kaya‘dan kaynak alarak yazıyoruz. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

özgüvensiz

Özgüvensiz Gözükmemize Neden Olacak 7 Hata!

Aslında kendinize, ilgi alanlarınıza, yeteneklerinize ve kişiliğinizin getirdiği pek çok özelliğe karşı güveniniz tam olabilir. Ancak, yerleşmiş bazı davranış kalıpları ya da günlük hayatın içerisinde oluşan bir takım tutumlar, bizim öz güvenli duruşumuzu zedeleyebilir. Bu durumda hissettiğimiz ile yansıttığımız arasında adeta bir uçurum meydana gelir. Peki bunlar nelermiş, bir bakalım…

Onay İhtiyacı: Yaptığınız her işte, attığınız pek çok adımda, hatta öyle ki bazen giydiğiniz giysilerde bile, sürekli çevrenizden onay görmeye gereksinim duymanız, sizi; özgüvensiz, güçsüz ve kararsız biri olarak lanse eder. Çeşitli alanlarda yeterli olup olmadığınızı, daima başkalarına sormanız, bir süre sonra alışkanlık haline gelebilir.

Hayır Diyememek: Geldik en derin mevzuya..! O kadar çok kişinin şikayetçi olduğu bir özellik ki bu..! ”Çevremdekiler kırılmasın diye, istemediğim halde bir çok şeyi kabul ediyorum” Aslında buradaki özne; çevrenizdekiler kırılmasın diye değil, hayır dediğinizde daha az sevilme ihtimaliniz olabilir diyedir. Bu da etrafınızdakilerin, sizin hakkınızda düşündüklerine, gereğinden fazla önem verdiğinizi göstererek, öz güveninizi zedeler.

Omuzlar Düşük Yürümek: Fiziksel duruşumuzun da bizim öz güvenimizde çok büyük bir rol oynadığını biliyor muydunuz? Kambur durmak, omuzların dik olmaması ve kendinden emin yürümemek, karşımızdaki insanlar tarafından oldukça negatif olarak algılanır.

dusuk omuz

Göz Teması Kurmamak: Konuşurken, diyalog halinde olduğumuz kişinin gözlerine bakmıyor olmamız, beden dilinde, çekingenlik ve kendine güvenmeme şeklinde açıklanmaktadır. Bu nedenle göz teması olmayan konuşmalar her zaman yarım kalmış ve inandırıcılığı muallakta bırakılmış konuşmalardır.

Aşırı Mütevazı Olmak: Eskilerin bir sözü ile devam edelim; ”mütevazı olma, inanırlar”. Evet, elbette ki, kibir ya da megalomanlık doğru değil. Ancak altına imza attığınız bir başarının değerlendirmesini yaparken, sürekli alçak gönüllü davranmak, utangaç hallere bürünmek ya da konuyu kapatmaya çalışmak aşırı tevazudur. Bu da özgüvensiz bir duruştur.

Asık Suratlı ve Dalgın Olmak: Sürekli düşünceli, mutsuz, asabi bir ruh halinde olarak, bunu yüz ifadenize yansıtmak, çevrenizdeki kişiler tarafından; kendinizle barışık olmadığınız algısının oluşturulmasına yol açabilir. Ayrıca dalgınlık, odaklanamamak ve anda kalamamak da yine aynı şekilde sorunlu bir tablo oluşturacaktır.

Kısık Sesle Konuşmak ve Alınganlık: Ses tonu, iletişimin en önemli yapı taşlarındandır. Kendine, yapabileceklerine ve söylediklerine tam olarak inanmayan insanlar, alçak bir tondan konuşurlar. Ayrıca her söyleneni kişisel algılayarak savunmaya geçen veya küsen kişiler de, dışarıdan bakıldığında, bir hayli özgüvensiz portre çizerler.

oz guven

Özgüvensiz Gözükmemek İçin Neler Yapılmalı?

  1. Emin olduğunuz ya da denemeyi kafaya koyduğunuz konular ile ilgili çok kişiye danışmaktan ve etki altına girmekten kaçının. Bazen yanlış bile olsa, en iyi karar yalnızca size ait olan hür kararınızdır, unutmayın.
  2. Hayır demek kişiliğinize ve karakterinize yapacağınız en değerli yatırımdır. Bu sizin bir duruşunuzun olduğunu ve gerektiğinde o sınırları kimsenin aşmasına izin vermeyeceğinizi gösterir. Bırakın insanlar sizi siz olduğunuz için sevsinler, her dediklerini kabullendiğiniz için değil..!
  3. Omuzlarınız dik, başınız hafif ileride ve kendinize inanarak, güçlü adımlarla yürüyün. Bu belki de öz güvenli görünmenin ilk koşuludur.
  4. Konuşurken karşınızdakilerle mutlaka göz teması kurun, kendinize ve anlattığınız şeye ancak bu şekilde sahip çıkabilir ve destek olabilirsiniz.
  5. Tevazuyu sınırlı tutun. Başarınızı kabul edin, teşekkürlerinizi sunun.
  6. Güler yüzlü ve algısı açık bir tavır, sizin kendinize verdiğiniz değerin canlı kanıtı gibidir, bunu bilin.
  7. Ses tonunuz güçlü, emin ve net olmalı. Ayrıca söylenen her şey sizin eksikliklerinizle ilgili değil. Kendinize saygı duymanın hazzını mutlaka yaşayın.

Özgüvensiz Gösteren Davranışlar İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu